Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Australie afgeperst

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** August 13th, 2015 by wim.webgang **

i-nieuws 2015-08-10

Australiƫ afgeperst

In Australie maken ze de belans op van een hete zomer op gebied van afpers-software. Sinds het begin van de zomer werd een piek vastgesteld van geblokkeerde computers, waarop enkel nog een scherm verschijnt dat om een betaling vraagt om de computer terug vrij te maken. Meestal werd er door de gebruikers op een link in een mail geklikt, waardoor ze kwaadaardige software binnenhaalden. Die software maakt de computer onbruikbaar en perst de gebruiker af met de dreiging alle gegevens op de computer te verliezen. De software zou alle data op de computer verleuteld hebben, en na betaling zou je de sleutel krijgen om de data terug leesbaar te maken. Dikwijls vragen de afpersers de betaling in bitcoin, een digitale munt die ze gemakkelijk over alle grenzen heen kunnen gebruiken. Dat geeft nog meer stress voor de slachtoffers, want niet iedereen weet wat bitcoins zijn, en wie het wel weet heeft er daarom nog geen klaarliggen. En om aan bitcoins te geraken heb je je computer nodig, die geblokkeerd is.
Dus niet iedereen betaalt, en wie het wel doet kan zich natuurlijk afvragen hoeveel controle over zijn computer hij nog werkelijk heeft. Het is moeilijk om exacte cijfers te krijgen, want niet iedereen dient klacht in, maar eEr werden het voorbije jaar al duizenden klachten genoteerd. Er wordt vanuit gegaan dat al honderdduizenden dollars naar de afpersers vloeiden. De criminelen zouden zo succesvol zijn omdat de e-mails waarin ze de gebruikers verleiden om te klikken, zo goed opstellen. Ze zien eruit alsof ze komen van een bedrijf, overheidsdienst of de politie. Het onderwerp kan zijn een niet betaalde verkeersovertreding, over de limiet gaan op je internetverbinding, of een upgrade naar Windows 10. Hoe geloofwaardiger de mail, hoe meer kans dat de ontvanger klikt op een link om bv meer informatie over het probleem te krijgen. Maar die link dient om de afpersers hun software binnen te halen en te aktiveren. AusCERT, die dat soort problemen in het oog houdt, raad gebruikers aan niet te klikken op verdachte links en te zorgen voor een goede reservekopie van alle gegevens voor het geval er toch iets fout gaat. Dat soort afpersing komt trouwens wereldwijd voor, niet alleen in Australiƫ, en het valt te verwachten dat de doelgroep verschuift naar andere landen als Australiƫ alerter wordt.

er werd een voorbeeld gegeven van een zakenman die zo’n 350 dollar betaalde om zijn data terug te krijgen; en hij zag het puur zakelijk: het zou veel tijd en geld kosten om de zaak in handen van specialisten te geven, waarbij evenmin garantie bestaat dat het lukt de gegevens te ontsleutelen.

Hier is een leuke video te zien van eentje die vermomd was als gratis Windows 10 installer, en die binnenkomt via mail:

https://cisco.app.box.com/s/adatcdtfut1c3tz25sszbztpohezx142

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.