Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Het koolstofuitstootspel * IBM waarschuwt voor TOR * modulaire smartphone (uitgesteld) * Universeel touchpad * De e-tiquette

i-nieuws 6 na 6 ** August 27th, 2015 by wim.webgang **

IBM waarschuwt voor TOR

Het TOR netwerk is een netwerk van internetverbindingen die het ip adres van een gebruiker onzichtbaar maken voor de kant waar zijn verkeer aankomt. Het is ontwikkeld met ondermeer steun van de Amerikaanse overheid, mogelijk omdat het een politiek wapen kon zijn in handen van dissidenten in dictaturen. Het speelde uiteindelijk ook een rol bij dissidenten van de VS zelf, zoals onderzoeksjournalisten, wikileaks, enz. Ook door spionagediensten wordt het gebruikt om hun aktiviteiten te maskeren. En ondertussen heeft de onderwereld zich op TOR geworpen om de afkomst van criminele aktiviteiten als computerinbraken en afpersings te verdoezelen.
IBM merkt een doorlopende toename in aanvalsaktiviteit vanuit het TOR netwerk. IBM raadt dan ook aan dat bedrijven de TOR netwerken blokkeren aan hun internetpoorten.

De e-tiquette

Een enquete in de VS over het gedrag van smartphonegebruikers geeft een beeld van wat mensen momenteel wel of niet sociaal aanvaardbaar gedrag vinden.
Negen op tien volwassenen heeft er een gsm of smartphone in gebruik.
De meeste mensen vinden dat het wel kan om die publiek te gebruiken, bv op straat, of als je ergens aanschuift. Maar wat als je in gesprek bent met anderen? Meer dan de helft vindt dat het niet past op restaurant, en meer dan 4 op 5 vindt dat het niet past thuis bij het avondeten. Tijdens vergaderingen, in de cinema, in theater, en in de kerk kan al helemaal niet. Boeiend is dat de 4 op 5 vindt dat het de conversaties stoort in gezelschap, maar evenveel geven toe dat ze zelf hun smartphone op een of andere manier aktief gebruikten op zo’n momenten.

Het koolstofuitstootspel

De handel in koolstof uitstootrechten zou zodanig misbruikt worden, dat het resultaat is dat er meer dan 600 miljoen ton meer koolstof wordt uitgestoten dan wat de bedoeling was. Een milieu-instituut in Stockholm deed een onderzoek naar het stelsel van de koolstofrechten. Er werd van in het begin gespeeld met de opgave van koolstofuitstoot, van waaruit de berekeningen voor de handel gebeurden. Een onderzoeker beschreef het als het bijdrukken van geld. En het resultaat was inflatie; bedrijven kochten beschikbare rechten op in plaats van zelf ernstige investeringen te doen om hun uitstoot te verminderen. De beste beschrijving lijkt onze uitdrukking “gebakken lucht”.

Universeel touchpad

Met een crowdfunding project lijkt een universeel touchpad op komst te zijn. Touchpads worden steeds meer in apparaten gei?ntegreerd, en duiken op in de vorm van tablets, gecombineerde laptops met touchscreen, afstandsbedieningen, enz.
Het toestel in ontwikkeling heet Sensel Morph, en ziet er zowat uit als een grafisch tablet. Het grote verschil met de huidige tablet en smartphone schermen is dat het een andere technologie gebruikt, die veel fijner is. Het gebruikt geen electrische voelers, maar weerstandsvoelers. Deze waren al in gebruik op vroege smartphones als de Palm Treo, die bv ook een pen had voor invoer zodat je bv kon tekenen op een zelfgemaakte foto. Dit nieuwe invoerapparaat zal dus zo’n 20-duizend voelpunten hebben, en is multi-touch; het kan druk op 16 punten tegelijk voelen. Daardoor kan het universeel gebruikt worden, bv als toetsenbord, als tekentablet, afstandsbediening voor games, of als drumpad of piano-keyboard, is het idee.
Ze kunnen sjablonen gebruiken op het touchpad om het van functie te veranderen; het touchpad herkent het sjabloon door contacten, en stelt zich in als bv azerty-toetsenbord, waarna je het via bleutooth kan gebruiken bij je pc, laptop of smartphone.

Een voorbeeld van gebruik: bedienen van een robotarm:

https://senselblog.wordpress.com/

met hun broncode:

https://github.com/raykamp/GestureControlledRobotArm

De kickstarter pagina:

https://www.kickstarter.com/projects/1152958674/the-sensel-morph-interaction-evolved

De open source API: ?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.