Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Computer-vijand in Texas * Hoe uniek is de Mac? * Splashtop

i-nieuws 6 na 6 ** May 15th, 2008 by wim.webgang **

15/05/2008

Computer-vijand in Texas

In Texas hebben computers een nieuwe vijand: een mier. Er heerst momenteel een plaag van heel kleine mieren die in grote aantallen over de buurt van Houston zwermen. Ze bewegen zich niet als een colonne in een rij achter elkaar, maar lijken willekeurig en snel heen en weer te rennen. Bovendien hebben ze een eigenaardige voorkeur voor electrische apparaten. De mieren hebben al heel wat apparatuur ontregeld, waaronder pompen, branddetectors, een meter van de gas, computers enz. Ze lijken resistent te zijn tegen de gangbare verdelgingsmiddelen.

De wetenschappelijke naam zou “paratrenicha species near pubens” zijn. Hier een link met meer “entomology”-uitleg, en commentaren op een blog van gisteren.

Hoe uniek is de Mac?

Technische onderzoekers van ZDnet, een IT-magazine en site, hebben alles uitgeprobeerd om Mac OS-X te laten draaien op een standaard PC. Hoewel de PC geen Apple-onderdelen bevatte, hebben ze wel moeten zoeken naar een speciale selectie van onderdelen die het experiment mogelijk maakten. Bovendien benadrukten ze dat ze wel een officiele licentie van Mac OS-X aankochten. Nochtans gebruikten ze een speciaal aangepaste versie van OS-X, die ze van het web haalden. Ook typische Mac-software werkte, zoals Adobe Photoshop, dat zelf checkt of het wel op een Mac draait. Apple zelf verbiedt in zijn voorwaarden om het systeem op een niet-Apple computer te gebruiken.

Ze gebruikten cpu-extenties en EFI-emulatie, en het lijkt dus niet vanzelfsprekend voor gewone gebruikers om het experiment thuis na te bootsen. Bovendien was het dus niet de versie van OS-X uit de doos in de winkel. Er verscheen een verslag op de UK site van ZDnet, maar op de screenshots zie je duidelijk een Duits systeem “10.5.2″, mogelijk werd het door de Duitse afdeling van ZDnet uitgevoerd.

 

Splashtop

Asus deed een tijd geleden een proef met de integratie van Linux in de chipset van een van hun duurdere moederborden. Daardoor is het mogelijk om de computer op te starten zonder harde schijf, en dan wordt zeer snel gestart in een Linux Desktop. In die toestand kan je de computer laten draaien zonder dat hij zoveel stroom gebruikt als in normale werking met harde schijf. Het systeem bestaat uit een lichte Linux die op 5 seconden start. Het bevat een speciaal aangepaste versie van Firefox, zodat je ermee op het web kan surfen en webmail kan lezen bv. Ook Skype zou werken vanuit SplashTop stand, zodat je voor snelle communicatie je computer onmiddellijk beschikbaar hebt, meer zoals een telefoontoestel dat altijd werkt.
De keuze om in de SplashTop stand te starten komt onmiddellijk bij het starten van je computer. Het is vergelijkbaar met het oproepen van het bios-scherm om de bios instellingen aan te passen. Dat zal inderdaad ook vanuit dit systeem gebeuren.
In de toekomst zou Asus deze techniek gaan toepassen op alle moederborden, en als dat gebeurt, zijn dat meer dan een miljoen “SplashTops” per maand. De SplashTop techniek werd ontwikkeld door DeviceVM. Op de Asus moederborden zal het de naam Express Gate krijgen.

Het eerste Asus bord met die mogelijkheid kostte meer dan 300 dollar, en verder gaat het over:
“Asus’ P5Q (high-efficiency design, Intel P45 chipset) family of motherboards, starting with the P5Q Deluxe, P5Q-WS, P5Q3 Deluxe, and P5Q-E.”
Commentatoren vergelijken het al met de tijd van de home-computers, waar ook gestart werd van een ROM.
Anderen kijken uit naar de toepassing ervan in laptops, waar het stroomverbruik nog belangrijker is.

De splashtop site :www.splashtop.com .

http://free-electrons.com/community/videos/conferences/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.