Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Om de muren op te lopen * Fermilab gered * Viking DNA * Frauduleuze beloften

i-nieuws 6 na 6 ** May 29th, 2008 by wim.webgang **

29/05/2008

Om de muren op te lopen
Onderzoeksinstelling SRI heeft een robot ontworpen die een muur kan beklimmen. De instelling werd onder meer gefinancierd door DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van defensie.
De robots kunnen naar boven klimmen tegen een wand door gebruik te maken van electrische ladingen. De wand wordt bv een positieve lading gegeven, en de robots krijgen vanuit een batterij een negatieve lading. De ladingen trekken elkaar aan en zorgen zo voor een soort “electrische kleefkracht”. De techniek zou toegepast kunnen worden op muren van glas, beton, hout, staal enz, en die mogen vertikaal zijn.

“compliant electroadhesion” wordt het genoemd. Als er over een jaar nog eens oorlog is zou de techniek al toegepast kunnen worden om robots tegen gebouwen in vijandelijk gebied te laten klimmen om geheime zendertjes aan te brengen. Er zijn nog geen praktijktesten bekend.
Het moment dat de electrische spanning onderbroken wordt, valt de aantrekkingskracht door de electrische lading weg, en krijgt de zwaartekracht terug vrij spel…

Fermilab gered
Een Amerikaans lab dat onderzoek doet naar elementaire deeltjes, had zijn overheidsbudgetten grotendeels geschrapt zien worden. Daardoor kwam een lopend fundamenteel onderzoek in het gedrang, en dreigde een Europees lab met gelijkaardige versnellers binnenkort met de eer van het eerste resultaat te gaan lopen. Een prive investeerder in de VS heeft dan een gift gedaan van 5 miljoen dollar. De gift was anoniem gedaan uit interesse voor de wetenschap volgens de directeur van het lab.

Het lab werkte voor het ministerie van energie, en had vroeger een budget van meer dan 300 miljoen dollar. De concurrent in Europa is het CERN in Zwitserland, bij Geneve.

 

Viking DNA
Voor de eerste keer is een betrouwbaar onderzoek uitgevoerd op DNA van duizend jaar oud. Op het Deense eiland Funen werd een begraafplaats gevonden die tot nu toe onaangeroerd was gebleven. Dat had het voordeel dat het dna-materiaal nog niet verontreinigd was. Bij andere vondsten kwam altijd wel dna materiaal van de archeologen op de stalen terecht. Deze keer werd in volledig afsluitende witte pakken gewerkt bij het bovenhalen van de skeletten. Er werden een aantal tanden uit de schedels gehaald en naar het labo gestuurd. Dna materiaal degenereert ook snel en dikwijls wordt te lang gewacht om waardevol onderzoek mogelijk te maken.

Frauduleuze beloften
Vorig jaar werd in de VS een onderzoek gestart naar de praktijken van de klantenondersteuning bij Dell. De klachten over de telefonische “support” waren lange wachttijden, herhaald doorverbinden, afgebroken lijnen tijdens de wachttijd enzovoort. Hoewel er een aantal uur telefonische ondersteuning in de verkoop was opgenomen en ook betaald werd, was het voor klanten soms zo goed als onmogelijk om er ook gebruik van te maken. Een rechtbank in New York heeft nu een uitspraak gedaan waarbij ze stelt dat Dell er valse advertenties en frauduleuze handelspraktijken op nahoudt. Dell is het er niet mee eens en vindt dat er werd uitgegaan van een te klein aantal gevallen.

Fortune link en commentaren

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.