Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wikipedia piek 2007 * Canonical mikt op servers * Vaste harde schijf * Japanners maken foto’s van de maan

i-nieuws 6 na 6 ** October 11th, 2007 by wim.webgang **

11/09/2007


Wikipedia piek 2007

Wikipedia heeft in 2006 een explosieve groei gekend, zowel in media-aandacht, medewekers en artikels. Samen daarmee kwamen ook de problemen, zoals vandalisme en technische problemen. Onder andere door die technische problemen waren er al een tijd geen gegevens meer bekend over de beweging op wikipedia. Een van de medewerkers heeft nu op basis van server logs een eigen statistiek opgesteld. Daaruit bleek dat de stijging van schrijfbewegingen piekte in het begin van 2007. Tegen oktober was een stagnatie en zelfs een daling tot op het niveau van eind vorig jaar te zien.
Meer gedetailleerde cijfers en grafieken werden gepubliceerd in het artikel onder “Wikpedia Statistics”

De vragen die nu gesteld worden zijn: Is wikipedia over zijn hoogtepunt heen? Wat zijn de oorzaken? Is er al zoveel beschreven dat het niet anders kan dan nu terug afnemen?

Canonical mikt op servers

Canonical is de firma die professionele ondersteuning aanbiedt voor de Ubuntu Linux distributie. Ze willen nu graag Ubuntu aangeboden zien op servers. Ze proberen afspraken te maken met merken van servers om Ubuntu op voorhand ge├»nstalleerd aan te bieden. Op de desktop haalde Canonical een spectaculair contract met Dell binnen, maar dat geldt niet voor de servers. Daar zijn het vooral Suse en Red Hat die aangeboden worden. Canonical onderhandelde al met andere bedrijven, als Oracle, maar dat startte uiteindelijk zijn eigen Linux distributie, en het haalde in 2005 ook een certificaat voor het draaien van IBM’s DB2 op Ubuntu servers.


Vaste harde schijf

De ontwikkeling van geheugens heeft het opmerkelijk gevolg dat de harde schijf in een computer vervangen kan worden door een vast geheugen. Er waren ook al geheugens voor laptops verkrijgbaar die 32 Gigabyte haalden, en nu heeft een firma een “harde schijf” aangekondigd van 64 gigabyte. Een fabrikant van harde schijven ontwikkelde een hybride vorm, waarbij een combinatie gebruikt wordt van harde schijf en geheugen, maar met de spectaculair stijgende capaciteit zal die tussenvorm het moeilijk krijgen om concurrentieel te blijven.

Japanners maken foto’s van de maan

Japan heeft een kleine maand geleden een maansonde gelanceerd die ondertussen in een baan om de maan beweegt. Daarbij werden nu de eerste kiekjes van de maan gemaakt. Tijdens de vlucht op zo’n 100 km boven het maanoppervlak zullen nog andere instrumenten gebruikt worden om de maan te onderzoeken.
Op het einde van dit jaar zou China nog een maanvlucht lanceren, en ook de NASA staat in het rijtje met plannen voor 2008.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.