Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Piraten en verkiezingen * Apple installeert Apache * Browserframe plugin * Telefoonnummer ontbloot * Boete voor Oracle * ICANN wordt minder Amerikaans * Malware populaire download * Banksite plat

i-nieuws 6 na 6 ** October 1st, 2009 by wim.webgang **

1/10/2009


Piraten en verkiezingen

De verkiezingen in Duistland het voorbije weekend leverden een verrassing op: Eén partij haalde uit het niets 2% van de stemmen: de piraatpartij. Dat brengt hen nog niet tot in het parlement want daar is 5 procent voor nodig. Ze zouden hun score vooral aan jongeren te danken hebben. Volgens een peiling zouden ze daar meer dan 8 procent halen. Jens Seipenbusch, voorzitter van de partij, is een natuurkundige.

In Australië is de stichting bezig van de Australische piraatpartij.
Ze zoeken 500 handtekeningen om als politieke partij te kunnen starten. Momenteel zouden ze er al 300 hebben.
Als het lukt willen ze deelnemen aan de volgende verkiezingen.
De website toont dat ze hun struktuur aan het uitbouwen zijn. Volgende woensdag, 7 oktober, willen ze hun nationaal bestuur verkiezen.

Net als in andere landen wil de piraatpartij de criminalisering van download-overtreders stoppen, waarbij gebruikers hun internetverbinding kan afgenomen worden omdat ze muziek downloaden voor eigen gebruik. De piratenpartij komt ook op voor burgerrechten en vrijheid van uitdrukking op internet.
Ze zien het niet-commerciële delen van muziek niet als een bedreiging voor de artiesten.

Apple installeert Apache

Apple heeft een korte tijd een update naar gebruikers van software gestuurd, waarin een Apache webserver zat. Die werd geïnstalleerd op de PC van de gebruiker. Na korte tijd trok Apple deze software upgrade terug in volgens een ontevreden blogger die de software wel binnenkreeg.

Browserframe plugin

Google heeft een plugin gemaakt om de Internet Explorer browser te verbeteren: “Chrome Frame”.
Daarmee openden ze een tweede front, naast het ontwikkelen van een eigen browser.
De makers van browsers zijn er niet echt mee gediend. Ze vrezen dat een “browser in een browser” tot verwarring zal leiden bij de gebruikers.

Telefoonnummer ontbloot

Gebruikes van een iPhone, die een programma installeerden uit de App Store, keken verwonderd op toen ze een telefoontje kregen van een bedrijf dat software verkoopt; blijkbaar de leverancier van dat programma. Ze hadden nochtans nooit hun telefoonnummer opgegeven bij de aanschaf van het programma. Op de vraag hoe die aan hun nummer kwam krijgen ze geen duidelijk antwoord; de leverancier wijst naar Apple, maar dat bedrijf ontkent zo’n gegevens te leveren aan verkopers in hun online winkel. Een andere mogelijkheid is dat het programma zelf het nummer uit het toestel gehaald heeft, technisch zou het alvast mogelijk zijn volgens een artikel op arstechnica. In het bestandssysteem bestaat een link naar een bestand met instellingen en dat bevat “SBFormattedPhoneNumber”. Programma’s kunnen je eigen nummer, en alle namen en nummers uit je adresboek lezen als ze willen.

arstechnica: “iPhone dev: Retrieving user phone numbers”
mogoRoad (traffic shaping programma)

Boete voor Oracle

Oracle kreeg een boete voor het misbruiken van de naam van een organisatie die objectieve databank vergelijkingen doet. Ze gebruikten de naam van TPC in een advertentie waarin ze claimen dat een gecombineerd Sun-Oracle systeem sneller zal zijn dan dat van een concurrent die met naam genoemd wordt. Maar op het ogenblik van publicatie was geen systeem ter test aangeboden bij TPC, en de organisatie legt nu een boete op van 10.000 dollar. Daarmee komt Oracle in het illustere gezelschap van Microsoft, dat in 2005 een boete kreeg van 5000 dollar wegens ongeoorloofde beweringen over hun SQL server.

Transaction Processing Performance Council:

http://www.tpc.org/

De advertentie:
hier

ICANN wordt minder Amerikaans

Het Amerikaanse ministerie van handel heeft een overeenkomst gesloten met ICANN waarbij ze hun ultieme controle over de organisatie loslaten. Ze
houden nog een zetel in de driejaarlijkse evaluatiecommissie.
Andere landen hadden aangedrongen op versoepeling omdat ze vonden dat de organisatie te Amerikaans gericht bleef. Zo ging de erkinning van ander talen voor domeinnamen niet vooruit. Er werd hier en daar gedreigd om alternatieve organisaties op te richten, bv in Europa of China. Dat zou rampzalig zijn voor het internet omdat de naamgeving op internet dan niet meer gecoördineerd zou verlopen.
ICANN staat voor “Internet Corporation For Assigned Names and Numbers”.

Malware populaire download

De criminaliteit op het internet wordt mooi in grafiek gezet door
www.net-security.org
Een van de sterke stijgers is de “anti-malware” software om je computer te beschermen tegen “malware”. Helaas is er veel “valse” anti-malware software die eigenlijk juist de “malware” zelf IS.
Op een bepaald moment bleken van een staal van computers meer dan 50 procent besmet te zijn.

Banksite plat

Een Nederlandse bank heeft problemen met zijn website, zo lijkt het op het eerste zicht. De gewone website is wel bereikbaar, maar de site om verrichtingen op te doen niet. De bank kwam in het nieuws met bedenkelijke praktijken, en liep zelfs een boete op. Klanten die zich bedrogen of belogen voelen, maakten in de Nederlandse media heisa, en sommigen riepen zelfs op om alle geld af te halen bij die bank. Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het onbereikbaar zijn van de site. Maar volgens een woordvoerder van de bank is dat niet zo, iedereen mag gerust zijn, er zijn ten hoogste technische werkzaamheden bezig omdat de site was aangevallen door hackers.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.