Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Open Leerboeken * Grenzen aan vrij ondernemen * Palm’s twijfelend Pre-shop beleid * Vrije 60 * Vals anti-virus * Debian en FreeBSD…

WebGang blog ** October 8th, 2009 by wim.webgang **

08/10/2009

Open Leerboeken

Eind september werd in de VS in de senaat een wetsvoorstel ingediend dat bepaalt dat leerboeken die gemaakt worden met overheidsmiddelen, moeten uitgegeven worden onder een open licentie: de “Open College Textbook Act”. Gezien de veranderde manier om inhoud te verspreiden, en de efficiënte rol die internet daarin speelt, wordt dit gezien als een bijdrage aan de kansen voor het onderwijs. De VS ontdekte dat het onderwijsniveau in vergelijking met andere landen bedroevend laag ligt.

Grenzen aan vrij ondernemen

Een onderzoek toont aan dat inwoners in de VS vinden dat er grenzen zijn aan de vrijheid om persoonlijke gegevens van internetgebruikers in te zetten voor doelgerichte reklame. Het “Berkeley Center for Law and Technology” deed samen met de richting communicatie van de Annenberg School een onderzoek onder 1000 deelnemers. De antwoorden waren duidelijk: 66 % van de deelnemers zei dat ze geen gerichte en op maat gemaakte online advertenties willen. En als de adverteerders het gedrag van webgebruikers onderzoeken en bovendien gegevens over de bezoekers van verschillende websites combineert, is 86 % daartegen.

Eén derde van de ondervraagden vond bovendien dat verantwoordelijken van bedrijven die op illegale manier persoonlijke gegevens gebruiken, gevangenisstraffen moeten krijgen, en 18% vond dat zo’n bedrijven eenvoudigweg gesloten moeten worden.

Deze studie spreekt de marketingindustrie tegen. Die beweert dat ze de omstreden technieken combineren om de consument te geven wat hij wil: inhoud die zo relevant mogelijk is voor hem.

Vrije 60

Het “Free60.org” project probeert de Xbox te bevrijden van de ketenen die de fabrikant erop aanbracht. Ze bedenken manieren om er eigen software op te kunnen draaien, of zelfs een eigen systeem zoals Linux of BSD op te installeren. Een paar jaar geleden brachten ze de “King Kong hack” uit, waarmee gebruikers zelfgekozen code konden draaien op de xbox, en bv een aangepaste versie van Linux konden installeren. Microsoft was daar niet mee gediend en in updates van het xbox systeem die online worden afgehaald door het toestel, veranderden ze iets waardoor dat alternatief gebruik onmogelijk werd.
In augustus stuurde Microsoft weer een update door naar de xbox, en die zou zelfs de bootloader overschrijven, een risicovolle onderneming die 1 keer op 1000 zou fout kunnen gaan. Het doel was waarschijnlijk de thuisgemaakte wijzigingen aan xbox toestellen te overschrijven en een nieuwe manier om die wijzigingen te maken te voorkomen. Daarmee waren ze een nieuwe “Free60 hack” te snel af: de “jtag” hack. De Free60 site raadt gebruikers van de xbox360 dan ook af die update uit te voeren indien die nog niet gebeurd is.

De naam verwijst naar het nummer 360, van XBox 360.
Het gebruik van de beschreven methodes is niet zonder risico, je moet immers de xbox open maken, zelf een paar kabeltjes bijsolderen, en het systeem kunnen “flashen”.


Vals anti-virus

Vorige week berichtten we nog over valse Antimalwareprogramma’s die zelf malware waren. Ondertussen worden de cijfers daarover steeds schrijnender: het voorbije half jaar 2009 werden 5 keer zo veel valse anti-virusprogramma’s gesignaleerd als in heel het jaar 2008. Er werden er bijna een half miljoen ontdekt. Niet dat er echt zoveel verschillende van die programma’s zijn. Wel worden heel snel varianten gemaakt van de bestaande programma’s. Door kleine veranderingen aan te brengen zijn ze niet te ontdekken door antivirusprogramma’s. In principe kan bij elke ongewenste “download” een klein verschil aangebracht worden, wat het programma moeilijker te identificeren maakt.
Bovendien wordt het nog een groter probleem als de gebruiker denkt dat het een goed programma is en “toelating” geeft voor installatie.
Er wordt geschat dat zowat 80 % van de malware gecontroleerd wordt door een top 10 van criminelen, en dat er wereldwijd een 200-tal bendes aktief zijn.


news.techworld.com
APWG rapport jan-june 2009


Palm’s twijfelend Pre-shop beleid

Een ontwikkelaar die een klok programmeerde voor de “palm pre” kreeg te horen dat zijn programma geweigerd was voor de Palm Pre online shop. Reden: het versienummer was onder meer te hoog. Toen hij alle bezwaren over het programma aangepast had, verscheen zijn programma nog altijd niet in de shop. Het probleem was toen dat het exclusief in de shop moest aangeboden worden. Hij had de broncode ook gepubliceerd als open source software op zijn persoonlijke website. Ondanks communicatie met Palm over de zaak is zijn klok programma, en ook een ander programma dat hij maakte, nog steeds geweerd van de Palm Pre shop. Hij concludeerde dan ook dat echte open source software niet welkom is bij Palm.

Palm lijkt daarmee de lijn over te nemen van Apple.

Debian en FreeBSD

Debian heeft gisteren verklaard dat de Debian distributie met een FreeBSD kern op gelijke hoogte zal komen als de andere Debian distributies met Linux kern. Vroeger werd het de “kFreeBSD release” genoemd, nu wordt het onderdeel van de volwaardige Debian release die verschillende hardwareplatformen ondersteunt.
Debian ontwikkelaars zullen dus problemen, die optreden bij de debian-FreeBSD combinatie even ernstig nemen als bij de Linux versies, en er zonodig een nieuwe Debian uitgave voor tegenhouden.
Door het onderhouden van een FreeBSD versie willen ze hun gebruikers meer keuze bieden. De FreeBSD kernel heeft mogelijkheden als “jails”, de OpenBSD packet filter en volledige ondersteuning voor draadloze netwerkkaarten in de gewone versie van de kernel.

De aankondiging:

http://www.debian.org/News/2009/20091007

kFreeBSD:

http://wiki.debian.org/Debian_GNU/kFreeBSD

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.