Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

BAMmix: Lange Wapper en de Bronx

Uitzending do 18:00 ** October 15th, 2009 by wim.webgang **

Nee, Bammix is geen nieuwe Linux distributie, zoals trouwe webgang luisteraars zouden kunnen denken, en evenmin een kant-en-klaar cementprodukt, maar wel het CityGang onderwerp van vandaag: de Viadukt “Lange Wapper”, het Fijn stof is niet fijnOosterweeltraject.

 • Kwelgeest: fragment uit de uitzending over de Lange Wapper op Klara (zie vorige week).
 • Zo natuurlijk als een straal beton
  Twee nieuwe magazines, mooie in kleuren bedrukte boekjes met stevige kaft, dure uitgave.

  1. Eén is de “Natuurlijk tracé” brochure van de BAM
   (die we waarschijnlijk mee betaald hebben, maar helaas niet in de bus kregen; dank voor het origineel dat A.G. me bezorgde.). De marketing-brochure is een ode aan de mensen van de BAM, het (toekomstig) groen in Antwerpen, fietspaden, en oh ja, ook nog een brug om culturele of sportmanifestaties onder te houden. Mankeert hier op p. 16 geen stukje tussen de E34 en de Lange Wapper? Het “natuurlijk tracé” is zo natuurlijk als een straal beton, maar al het groen in de folder: uitvoeren maar! (Gebruik uw belastinggeld hier)
  2. Twee is het tijdschrift “ruimte“, Vakblad van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. Daarin een verslag over een universitaire studie over het “merkwaardige besluitvormingsproces” rond de Oosterweelverbinding: “Eng technische en verkeerstechnische probleemdefinitie”, “Oosterweelverbinding aanvankelijk louter als een infrastruktuurwerk opgevat”. (Studie: Masterdiploma Sandra Vanveldhoven).
 • Bronx
  New York, Big City Dreams: Hoe “stadsvernieuwing”, ondermeer met een “Expressway” de ondergang van de South Bronx betekende. En hoe er nadien toch iets moois uit groeide: hiphop cultuur. (vertaald fragment uit Black Noise, Rap Music and Black Culture in Contemporary America – Tricia Rose, dank Solveig voor de tip)
 • Stadsactiviste
  Antagonisten zijn daar niet BAM en Straten Generaal maar Robert Moses en Jane Jacobs. (Blog: The Transit Pass) Over stadsaktiviste Jacobs loopt een uitgebreid programma in Rotterdam, Architectuur Film Festival, 29 oktober-1 november (de site) over We all love “urban godess” Jane. Ze schreef (reeds in 1961) The Death and Life of Great American Cities en in 1984 Cities and the wealth of Nations, Principles of Economic Life.
 • Muziek: Grandmaster Flash (New York, Survival)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.