Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Huawei * Android op Linux * Noorwegen Electrisch

i-nieuws 6 na 6 ** April 4th, 2019 by wim.webgang **

Android op Linux

Op GitLab is in de repository van Collabora een project te bespeuren met de naam “spurv”. Het project bevat directories die verwijzen naar Linux en naar Android. Er is een device_freedesktop directory, en volgens de site Androidpolice zou daar gewerkt worden aan code om Android te draaien op Linux. Android is het besturingssysteem van Google dat gebruikt wordt op smartphones en tablets, en dat zelf gebaseerd is op een Linux kern.

Het zou met spurv de bedoeling zijn om Android applicaties te draaien op een Linux desktop. De Android applicaties draaien in hun eigen venstertje net zoals de andere applicaties. Het systeem heeft freedesktop’s Wayland nodig. Androidpolice heeft ook een link naar een demo filmpje.

Collabora is een bedrijf dat ondersteuning levert voor LibreOffice, de vrije office software.

https://www.androidpolice.com/2019/04/02/spurv-project-brings-windowed-android-apps-to-desktop-linux/

https://gitlab.collabora.com/spurv


Noorwegen Electrisch

In Noorwegen heeft de verkoop van electrische auto’s de traditionele verbrandingsmotor voorbijgestoken. Daarmee is het land goed op weg om zijn doelstelling te halen om tegen 2025 geen auto’s meer te verkopen die werken op fossiele brandstoffen.
Ook vorig jaar was de beweging naar electrische auto’s al duidelijk, toen ze tegen het einde van het jaar zowat een derde van de automobielpark uitmaakten.

Voorbije maand waren bijna zestig procent van de verkochte auto’s volledig electrische wagens.

Vanzelfsprekend is Tesla een grote leverancier van electrische wagens in Noorwegen. Ze hebben ook geinvesteerd in de nodige opleiding en aanwerving van honderden nieuwe werknemers.

Noorwegen is dan ook een interessant geval om alle aspecten van de omschakeling naar electrisch in het oog te houden. De infrastructuur moet aangepast worden, oplaadpunten vervangen naftstations enz.

Noorwegen is een van de grootste Europese producenten van olie en gas, nl de grootste na Rusland, met een jaarlijkse productie van meer dan 80 miljoen ton.

Huawei

Verschillende universiteiten in de VS knippen hun banden door met Huawei, het Chinese bedrijf dat comminicatie-m computer- en netwerkapparatuur maakt.

In het rijtje Stanford, Berkeley, Minnesota. En nu kondigt het MIT aan dat we kappen met Huawei en met ZTE. Als reden geven ze bezorgdheid over de nationale veiligheid op.

Huawei is ook aktief in de uitrol van de 5G gsm netwerken, en zit daar in het hart van de communicatieinfrastructuur.

Deze week bracht BBC nog het nieuws dat een laptop van Huawei een veiligheidsprobleem had in zijn systeem. Er was een achterdeurtje ingebouwd, dat misbruikt kan worden om in de laptop binnen te geraken vanop afstand. Het probleem zou ontdekt zijn door Microsoft. Het probleem zat in een device driver, dat is software die ervoor zorgt dat bepaalde hardware gebruikt kan worden door het systeem. Huawei is gewaarschuwd na de ontdekking, en ontwikkelde een fix om het euvel op te lossen.

Hoe en waarom die achterpoort in de device driver software terechtkwam is nog niet duidelijk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.