Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Alexa luistert niet alleen * Einde van Scientific Linux * Electrische auto in VS * Databricks open source

i-nieuws 6 na 6 ** April 25th, 2019 by wim.webgang **

Alexa luistert niet alleen

Naast sociale netwerksites als Facebook, heeft het e-commercebedrijf Amazon ook enorm veel informatie ter beschikking.
Ze lanceerden hun slim computerhulpje Alexa in de vorm van Echo, de luidspreker waar je ook tegen kan praten, bv om een bestelling te plaatsen bij Amazon.

Zo’n twee weken geleden lekte al uit dat de geluiden die de Echo speaker opneemt en laat verwerken door het slimme Alexa systeem, niet enkel door computer-oren gehoord worden. Om het Alaxa systeem te verbeteren, worden opnames door Amazon medewerkers beluisterd, en zelfs uitgeschreven. De bedoeling is om te onderzoeken wat Alexis niet verstaan heeft, en het systeem te helpen door context te geven.
Daarvoor hebben de medewerkers interne chatrooms waar ze de gevallen kunnen bespreken. Het laat zich raden dat daar ook allerlei opmerkelijke, grappige, genante enz opnames gedeeld worden.

In dat kader is het interessant te weten of de werknemers die de opnames beluisteren ook kunnen zien van wie die zijn. In principe niet, maar het serienummer van het apparaat dat de opname maakte wordt wel bewaard, dus er is een link.

Bovendien lekte deze week uit dat de werknemers ook toegang hebben tot geografische locatiedata, en eigenlijk dus de juiste locatie zouden kunnen bepalen, tot op niveau van een thuisadres, via bv Google maps.
De locatiedata kunnen nodig zijn om juiste antwoorden te geven over het lokale weer, of de dichtstbijzijnde leverancier van pizza of schoenen.

Einde van Scientific Linux

Er wordt afscheid genomen van een Linux distributie die zowat veertien jaar bestond: Scientific Linux. Op dit moment zijn Scientific Linux versie 6 en 7 nog in gebruik, maar er zal geen versie 8 ontwikkeld worden.

De makers van Scientific Linux komen uit CERN en
Fermilab. Ze zijn van plan om over te schakelen op CentOS 8. Scientific Linux gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux, net zoals vervanger CentOS. CERN en Fermilab zullen nu gaan bijdragen aan de ontwikkeling van het CentOS project, dus dat zal er ook op vooruitgaan.

Electrische auto in VS

De traditionele auto-industrie in de VS is duidelijk ook bezit met een overgang naar electrisch rijden. Een bedrijf als Ford is van plan 11 miljard in de toekomstige evolutie te investeren.
Ford heeft op het moment geen enkele pure electrische auto op de markt, wel hybride. Op korte termijn gaan ze samenwerken met een extern bedrijf, Rivian, om een electrische pickup te ontwikkelen. Ze gaan er 500 miljoen dollar in investeren volgens CNN.
Rivian heeft zelf zijn electrische pickup-truck nog niet in verkoop. Die is gepland tegen eind 2020. Rivian heeft een soort grondplaat ontwikkeld waarop het zowel pickup’s als SUV’s kan bouwen. Dat concept leek ook Amazon aan te spreken. Zij zijn een grote investeerder in Rivian.
Vorig jaar kondigde Ford al aan om zijn inspanningen voor zelfrijdende auto’s te bundelen in een nieuw bedrijf, Ford Autonomous Vehicles LLC.

Databricks open source

Databricks heeft gisteren aangekondigd dat ze Delta Lake gaan open sourcen:

tweet van Michael Armbrust, lead developer van Spark SQL:

“So excited to announce the open source release of Delta Lake at #SparkAISummit! Check out the code at https://github.com/delta-io/delta ”

en op de Delta Lake site:

“Delta Lake 0.1.0 Released!
We are happy to announce the availability of Delta Lake 0.1.0!
Initial version of the open source Delta Lake.”

Databricks is een bedrijf dat opgericht werd door de oorspronkelijke ontwikkelaars van Spark.

Ze open sourcen hun Delta Lake onder de Apache Licentie, meer bepaald versie 2, dezelfde licentie die ook voor Spark geldt.

Delta Lake is een opslaglaag die schaalbare transacties met ACID zekerheid naar de Apache Spark en andere big-data gegevensmachines brengt.

In grote gegevensverzamelingen wordt er doorlopend via verschillende wegen data geschreven en gelezen, en dat maakt het moeilijk om bij een bewerking zeker te zijn dat het resultaat samenhangend is.

Delta Lake wordt al gebruikt door bedrijven als Comcast en Riot Games (bekend van League of Legends).

Apache Spark is een analytische machine voor bewerkingen op grote gegevensverzamelingen, beter bekend als big data.

Spark draait op Hadoop, Apache Mesos, Kubernetes of op zich, op clustes en in the cloud.

Sinds 2009 werkten honderden bedrijven en duizenden ontwikkelaars mee aan Spark

De bedrijven die dit soort dingen gebruiken verwerken petabytes aan informatie in seconden.
Voorbeelden van gebruik zijn toepassingen met AI (artificiele intelligentie).

https://delta.io/?p=104

https://devclass.com/2019/04/24/databricks-releases-its-biggest-innovation-to-date-to-make-the-most-of-muddled-data-lakes/

https://github.com/delta-io/delta/blob/master/README.md

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.