Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ingebouwde hotelspion * Windows privacy herinnering

i-nieuws 6 na 6 ** May 23rd, 2024 by wim.webgang **

Ingebouwde hotelspion

De beste plek om te spioneren is de plek waar een gebruiker zelf gegevens over zichzelf ingeeft. Bv de check-in balie van een hotel. Zet daar dus een computer met spyware, en je hoeft weinig meer te doen dan lezen wat er binnenkomt. En backups maken natuurlijk.
In de VS is in verschillende hotels van de Wyndham groep spyware gevonden op de checkin computers. Een stukje software met de naam Recall – euh sorry, Tatletale, neemt ongemerkt af en toe een snapshot of momentopname van het scherm. Op dat scherm waarschijnlijk namen en andere gegevens van klanten.
De spyware Tatletale upload die dan naar een server op het internet waar de boosdoeners die in alle privacy kunnen lezen.
Of dat was althans de bedoeling, maar in hun hebzucht hebben ze misschien een steek laten vallen, en de gegevens die ge-upload worden, staan gewoon publiek toegankelijk. Het kunnen zowel gegevens zijn van een Windows als van een Android systeem.

Windows privacy herinnering

Windows gebruikers kunnen privacy verbannen naar een verre herinnering want het systeem zal hen alles helpen te onthouden, zonder veel onderscheid, en ten dienste van wie er aan kan.
De fantastiche nieuwe ingebouwde spion in Windows heet “Recall”.
Wat het doet: af en toe een “snapshot”, een kiekje of een momentopname nemen van je scherm. Interessant wat je nadien terug te zien krijgt als je zelf terugkijkt op je geschiedenis. Of iemand anders op die computer.
Eén van de onafhankelijke ontevredenen is Mozilla die zich al kunnen voorstellen hoe een schermafbeelding op een willekeurig moment in de tijd schadelijk kan zijn voor de gebruiker.

Gelukkig is Microsoft zo slim geweest om zijn eigen browser, Edge, aan te passen aan het nieuwe snapshot systeem, door de gebruiker de mogelijkheid te geven sommige websites uit te sluiten van die momentopnames. Handig voor websites waar je financiële transacties op doet, en andere software als Firefox kan dat niet, dus heeft Microsoft hier weer eens zijn monopolievoordeel uitgespeeld.

Een onverwacht voordeel van deze toestand is misschien dat gebruikers zich kritisch gaan opstellen tegen het systeem dat hen dit soort risico’s opdringt.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.