Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Waterstof tankstation * RISC-V chip in het vizier * Amazon leiding gebruikt signal * Kost van de batterij * Vastgesoldeerd * Pegasus in Polen

i-nieuws 6 na 6 ** May 2nd, 2024 by wim.webgang **

Waterstof tankstation

In Californië is het eerste commerciële waterstoftankstation van de VS in dienst gennomen.
Het is de bedoeling dat het het eerste station wordt van een netwerk van waterstof-vulstations voor vrachtwagens.
Succes nog niet verzekerd: waterstof is als brandstof drie a vier keer zo duur als huidige branstoffen als diesel.
Bovendien zijn de voertuigen die er op rijden ook twee tot drie maal zoveel als hun diesel-tegenhangers.
Maar diesel zal vanzelf verdwijnen in Colifornië, althans dat is de bedoeling tegen 2036. En dat kan voorlopig alleen met electrische voertuigen die rechtstreeks op batterijen werken, en met waterstofcellen die electriciteit leveren om electrische motoren aan te drijven. Dit laatste systeem is beter voor lange-afstandsvervoer. Het tanken van waterstof duurt ook minder lang dan het opladen van een batterij.

RISC-V chip in het vizier

Het Amerikaanse ministerie van Handel is aan het onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid van de VS van het gebruik van de RISC-V technologie door China.
De RISC-V technologie wordt gebruikt door grote Chinese technologiebedrijven als Alibaba. De strijd om de meest vooruitstrevende chips te bouwen vormt een nieuw front in de strijd tussen de wereldmachten.
Congresleden en parlementsleden roepen de regering Biden op om China niet dominant te laten worden in die technologie. Behalve er zelf veel in investeren kunnen ze momenteel niet veel doen, want de RISC-V technologie is open source. Ze kunnen China niet tegenhouden het te gebruiken.

Amazon leiding gebruikt signal

De bestuursleden van Amazon worden ervan “beschuldigd” om Signal te gebruiken voor hun communicatie.
De Amerikaanse mededingingsautoriteit heeft gemerkt dat ze geen toegang kregen tot communicatiegegevens die ze opvroegen van het bedrijf in verband met een monopolie-onderzoek dat ze voeren.
De huidige en de vorige CEO en andere topmensen gebruikten Signal, en vernietigden hun communicatie via de Signal app, zelfs nadat het onderzoek van de FTC gestart was.
Pas een jaar later droeg het bedrijf zijn werkenmers op om de communicatie te bewaren. Zo is zeker heel wat relevante informatie verloren gegaan.
De FTC vraagt nu de instructies op over het gebruik van Signal in het bedrijf.

Kost van de batterij

De kost van is in de voorbije vijftien jaar met meer dan negentig procent gedaald, zegt het International Energy Agency, een intergouvernementele organisatie van 29 -vooral olieverbruikende- landen.
Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de dalende kost van de batterij, nog 40 procent daling tegen 2030 wordt realistisch geacht.
Nu al is de combinatie van zonnepanelen en batterijen een waardig concurrent van nieuwe steenkoolinstallaties in India, en staat op het punt ook gas-installaties in te halen.
Californië haalt momenteel een batterijcapaciteit van één vijfde van zijn totale vermogen dat het wil bereiken om zijn klimaatdoelen te halen.

Vastgesoldeerd

Terwijl in de VS wetten zijn ingegaan die het recht op reparatie garanderen, en Europa de fabrikanten aanspoort om apparaten meer herstelbaar te maken, gebeurt bij laptops het tegenovergestelde: bij nieuwe toestellen wordt het geheugen soms vastgesoldeerd in het toestel. Je kan het dus niet vervangen door groter geheugen. Apple is er mee begonnen in zijn MacBooks en Ultrabooks, maar ondertussen is het fenomeen ook vastgesteld bij Dell.
Een van de redenen om vastgesoldeerd geheugen te gebruiken in plaats van geheugenlatjes die vervangen kunnen worden, is dat de vastgesoldeerde minder plaats innemen. Bovendien is er meer keuze voor de plaats waar het geheugen zit, het moet niet meer bereikbaar zijn voor upgrades.
Het is ook iets spaarzamer met energie. Voor een toekomstige geheugenstandaard CAMM2 wordt zowel vastgesoldeerd als modulair geheugen voorzien in de standaard.

Zie ook DIMM, SO-DIMM

Pegasus in Polen

Volgens de openbare aanklager in Polen is de Pegasus spioneersoftware door de vorige regering gebruikt gedurende verschillende jaren op honderden mensen, waaronder politiek verkozenen. Hij beschrijft de vaststelling als shockerend en deprimerend.
Het begon met een paar mensen in 2017, maar groeide dan jaar na jaar aan, 100 in 2018, 140 in 2019, 160 in 2020.
De spionagesoftware verschafte de uitvoerders inzicht in de prive-en werkwereld van de geviseerden.
De gegevens die bij het spioneren verzameld werden zijn echter niet onder controle van de Poolse overheid. Het bedrijf dat voor de spionage ingeschakeld werd is Israëlisch, en de Poolse staat gebruikte de software onder licentievoorwaarden. De spionnen konden niet alleen de gegevens in het toestel inkijken, maar konden ook naar keuze camera en microfoon aanzetten.

compiled by BCP v.0.6.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.