Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux.com overgenomen * Zelfverdediging tegen overheidstoezicht * Patentwapens tegen Red Hat * Hypergevoelig veiligheidsprobleem

i-nieuws 6 na 6 ** March 5th, 2009 by wim.webgang **

05/03/2009

Linux.com overgenomen

De Linux Foundation heeft aangekondigd dat ze de website “linux.com” gaan overnemen. Tot nu toe behoorde “linux.com” tot de “slashdot” familie, die de website slashdot.org heeft, en sourceforge, de website die als platform dient voor vrije software en open source projecten. De domeinnaam Linux.com werd in gebruik genomen in 1994.
De URL en de redactiewerking komen daardoor in handen van de Linux Foundation, een non-profit organisatie die de vooruitgang van Linux nastreeft en daar ook fondsen voor verzamelt.
Een van de bestedingen daarvan is het tewerkstellen van Linus Torvalds, die de Linux kernel coördineert.
Op dit moment loopt er een IdeaForge om ideeën en commentaren te verzamelen en erover te stemmen. Het lijkt een “social community site” voor Linux te gaan worden. De oude site is ook nog beschikbaar onder “www.linux.com/forums”.
linux.com
www.linux.com/forums
ideaforge.linux.com/

Zelfverdediging tegen overheidstoezicht

De Electronic Fronteer Foundation (of EFF) heeft in de VS een website opgericht om uitleg te geven over de manier waarop de overheid de burgers kan bespioneren.
Ze leggen op de site uit welke wettelijk toegelaten manier er zijn waarop de overheid dat kan doen, en wat de wettelijk toegelaten manieren zijn om je daartegen te verweren.
Ze zien het als een vorm van risikobeheersing. Er is iets dat je wil beschermen (je privacy), er is iets dat je wil doen (e-mail sturen, surfen, chatten). Er is is een bepaald risico voor verlies van privacy aan verbonden. Om dat risico in te schatten is het handig om een beeld te krijgen van de bedreigende partij, bv de overheid, computerinbrekers, enz.
Deze vier onderdelen (te beschermen waarde, de dreiging, het risico, en de tegenpartij) vormen de basis om een verdediging op te bouwen op maat.

EFF’s SSD.eff.org

Firefox Beta

Wie benieuwd is naar de volgende versie van de browser van de Mozilla Foundation, kan de “beta-versie” van Firefox 3.1 nu downloaden.
Er zouden een 8-tal belangrijke verbeteringen tov de vorige versie inzitten, maar hij zou vooral veel sneller zijn door een nieuwe javascript engine.

 

Patentwapens tegen Red Hat

Een klein softwarebedrijfje, LLC, vraagt aan de rechtbank om Red Hat te verbieden zijn JBoss te verdelen. Het bedrijfje beweert dat in het produkt een patent van hen overtreden wordt, dat te maken heeft met het het uitwisselen van bevelen en gegevens tussen twee databank systemen: nl tussen een “object-geöriënteerd”, en een “relationeel” systeem. JBoss is niet zo bekend bij consumenten, want het is een produkt voor de bedrijfswereld en wordt “open source middleware” genoemd. Voor Red Hat is het, samen met Linux en LAMP, een succesvol produkt, belangrijk voor klantenbinding en als bron van inkomsten, hoewel ze daar zelf geen cijfers over geven.

Sommigen fluisteren dat de JBoss inkomsten in de richting gaan van de helft van de Red Hat verkoopscijfers…. (zie onderaan)

Hypergevoelig veiligheidsprobleem

Er is een dreigend veiligheidsprobleem voor sommige gebruikers van het pdf formaat. Deze bestandsvorm om afgewerkte documenten op te sturen is uitgebreid met meer aktieve mogelijkheden, door gebruik te maken van javascript. En net die extra’s houden een risco in op sommige computersystemen. Krakers kunnen pdf-jes maken die code bevat om het systeem over te nemen bij de combinatie van Windows XP met Adobe pdf Reader en Acrobat. Dat komt omdat code uitgevoerd wordt bij het openen van het bestand, maar sterker nog, zelfs bij het bekijken van een lijst waarin het bestand voorkomt, bv bij het bewegen met de muis over het bestand, of bij de voorvertoonfunctie. Adobe zal correcties uitbrengen voor de pdf-reader 9, 8 en 7, in die volgorde en ze hopen daar tegen eind volgende week mee te kunnen beginnen.
Het groeiende aantal Linux en Mac gebruikers heeft geen last van deze specifieke problemen. De anderen kunnen best voorlopig de javascript mogelijkheid uitschakelen.


“Je hebt de keuze tussen een klein verlies aan functies, gepaard met een crash tegenover het laten overnemen van de controle over je computer waarbij al je data te grabbelen ligt” volgens een woordvoerder van een antivirusbedrijf.
Het probleem komt steeds terug: er wordt een goed en passief documentformaat ontworpen, dat veel verspreid en gebruikt wordt, en zo een de-facto standaard wordt. Door uitbreidingen van de functies, richting interactie, multimedia, macro’s enz wordt de veiligheid opgeofferd aan de extra functies.

Sommigen fluisteren dat de JBoss inkomsten in de richting gaan van de helft van de Red Hat verkoopscijfers. …
Red Hat wordt hier dus ernstig getroffen, of beter, bedreigd. Maar door wie eigenlijk? LLC is zelf maar een klein bedrijf, maar het heeft verschillende partners.

Een van die partners is een bedrijf dat ervaring heeft met rechtszaken, een bedrijf uit Redmond met een omzet van 60 Miljard dollar (2008): “Microsoft Corporation”. (vgl: Red Hat haalt nog geen half miljard dollar)

Een andere partner van LLC is trouwens Sun. Die zijn belanghebbende partij in die zin dat het Red Hat product rechtstreekse concurrentie is voor hun Java producten.

Nog een andere partner is Borland, een vroeger belangrijk bedrijf op gebied van programmeertalen en databanken, dat kapot geconcureerd werd door Microsoft, en in 2004 “samenwerkingsovereenkomsten” afsloot met Microsoft.

Niet alleen Red Hat is in het vizier, ook Dell en HP voor wat betreft hun samenwerking met Red Hat op dit gebied. Het is niet aangenaam voor Red Hat om bedrijven waar het mee samenwerkt aangevallen te zien worden. Wat zij doen: ze verkopen servers met de software vooraf geïnstalleerd op basis van een Linux systeem. Vooraf software installeren … dat was toch het monopolie van …?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.