Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Unplugged: Snelle communicatie * iPod shuffle DRM * Laptop stock * Milieu

i-nieuws 6 na 6 ** March 19th, 2009 by wim.webgang **

19/03/2009

Snelle unplugged communicatie

In Europa wordt gewerkt aan een nieuwe techniek voor draadloze communicatie, die tot 12,5 Gb/sec kan gaan. Voorlopig wordt het “millimeter-golf” (mm-wave) genoemd.
De technologie is beter dan G4 netwerken (1500 keer zo snel bv), terwijl die nog niet eens zijn ingevoerd, meestal is zelfs G3 nog niet ingevoerd.
IPHOBAC doet het onderzoek en dat wordt mee betaald door de Europese Gemeenschap. 3G en 4G zijn nog niet bedreigd want het zal nog wel een paar jaar duren eer de nieuwe mm-wave technologie in toepassingen op de markt komt.
De golflengte in mm-golf ligt van 1 tot 10 mm, wat extreem kort is. Het is dus een medium met hoge frequentie, boven de andere in gebruik zijnde radio-frequenties.
Eigen aan de toepassing is dat het een combinatie wordt van radiotechniek en optische techniek. Die combinatie werd mogelijk door het IPHOBAC project, dat drie jaar liep en fabrikanten van verschillende achtergrond bij elkaar bracht.

iPod Shuffle DRM unplugged

Er was even alarm in gadget-blogs over de mogelijke aanwezigheid van DRM in de nieuwe iPod Shuffle. Dat nieuwe toestel zou een afstandsbediening in de koptelefoondraad krijgen. Even werd gedacht dat de uitgang voor de koptelefoon niet meer standaard zou zijn, en dat er een DRM chip in de koptelefoon zou zitten. Daardoor zou de uitgang niet voor iets anders gebruikt kunnen worden dan de bijpassende koptelefoon, en andere koptelefoons of aansluiting op een muziekinstallatie of ander apparaat zouden niet werken.
Maar de ingebouwde chip zou dus enkel dienen voor de afstandsbediening.

Hoewel dat de ultieme natte droom is van de muziekindustrie, lijkt het niet zo’n vaart te lopen.

 

Laptop stock unplugged

In de VS hebben werknemers toegegeven dat ze tegen klanten gelogen hebben over de stock van bepaalde toestellen. Als de klant niet zinnens was extra diensten als extra garantie of extra onderhoudscontract af te sluiten, was hun toestel zogezegd niet in voorraad.
Soms verhoogden ze de prijs van de laptops en gaven ze dan zogezegd er een gratis extra dienst bij, hoewel die eigenlijk dus bij in de prijs was gestoken. In de VS zijn dit onwettige handelspraktijken.

Werd aan het licht gebracht door blog.laptopmag.com

Milieu unplugged

Shell laat zijn wind, zon- en water-energieprojecten varen. De economische omstandigheden worden als reden aangehaald. Maar tegelijk werd de winst die aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd wel verhoogd. In Biobrandstof gaan ze wel verder, omdat het financiƫel wel veelbelovend is.
Een jong bedrijf vond een manier om een cellulose etende bacterie genetisch te veranderen. Daardoor breekt die cellulose af tot suikers die gebruikt worden om de bio-brandstof ethanol te maken. Normaal is voor het afbreken van de vezels en het omzetten naar suikers een apart proces nodig, maar deze bacterie doet de twee stappen in 1 keer. Wetenschappers ontdekten dat in 2003, maar nu werd een proef gedaan op industriele schaal. Er werd 1 ton plantenmateriaal als grondstof gebruikt, en in 72 uur tijd werd die helemaal omgezet tot suikers. Het plantaardig materiaal kan bestaan uit gras, houtpulp en papierpulp.

en nu maar hopen dat die bacterie niet ontsnapt …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.