Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Deel 2, 19-20 u: Moblin Special + Klitzkov

Uitzending do 18:00 ** January 21st, 2010 by wim.webgang **

De beloofde Moblin special afgewisseld met uittreksels uit het allernieuwste vrije album van Klitzkov, over enkele dagen online, een preview (of pre-hear) in Webgang.

Moblin:
garage_installer_mediaEen paar weken geleden hebben we Moblin 2.1 vanaf een bootable DVD gedraaid op een netbook (via een externe USB-drive – echt op de harde schijf installeren levert natuurlijk een sneller systeem op). De week daarna ook nog wat verder gespeeld en volgende 9 punten vielen ons op:

1) Sober
Het “menu” bovenaan het scherm is zeer eenvoudig en in zwart/wit Daardoor lijkt het zich een beetje te onderscheiden van het werkscherm, en lijkt het bijna alsof de “knoppen” van die knoppenbalk op de zwarte rand van je scherm staan. Links bovenaan datum en tijd, de linkse kolom je agenda bij openen (hier zou je wel direct moeten kunnen klikken om iets toe te voegen – ik ben via toepassingen moeten gaan. Eens dat er een afspraak inzit kan je er wel op klikken om de agenda te krijgen).

2) Opgeruimd
Als je een programma start gaan eerst alle menu’s van je scherm, en lijkt het programma te starten op een “propere desktop” of dus een leeg scherm, met alleen een achtergrondkleur op dat moment. Dat geeft het gevoel dat je computer met je meedenkt.
De browser gebruikt daarna ook zoveel mogelijk schermoppervlakte, hij heeft dus geen eigen rand, behalve rechts de schuifbalk.

3) Stijlvol
De zwarte balk bovenaan is in de browser nog verantwoordelijk voor de URL en een paar eenvoudige knoppen waaronder rechts een kruisje voor sluiten. Klik je ergens onbepaald bovenin de zwarte balk schuift het algemeen menu terug naar beneden.

4) Bediening
Als je een programma sluit gaat het venster ervan dicht en komt het menu terug op je desktop, een beetje in slow motion maar toch zo snel dat je er nooit op zit te wachten. Meer als een subtiele “animatie”. Het rechtsklikken dat ik gewend ben van Linux werkt hier bijna nergens (wel bv in de tabbladen van de browser).
Ik probeer “ALT-TAB” en inderdaad, dat levert een overzicht op van alle gestarte programma’s. Trouwens via het menu kan je dat bereiken door op “zones” te klikken. Daar wordt een miniatuurversie getoond van de programma’s die gestart zijn.
Als je in de browser net geklikt had voordien, zie je hier de miniatuurversie de gevraagde site opladen in het klein. Als je een terminal met “top” hebt openstaan wordt die continue geupdate in de kleine versie.
Bij systeem kan je de taal omschakelen naar Nederlands (Belgie), maar dat werkt pas vanaf de volgende opstart.

5) Snel
Als je de browser gebruikt hebt blijft nadien op het voorblad of openingsscherm van je Moblin een mini-afbeelding van de site staan die je laatst bezocht had. Met 1 klik ben je er dan terug naartoe.

6) Media
Ook de media-player heeft zo’n geheugenfunctie en laat je toe te zoeken naar foto’s of filmpjes.

7) Sociaal
Moblin lijkt erg gericht op sociale netwerksites en functies. In “people” verschijnen al je contacten op je destop in de vorm van kadertjes met een foto.

8) Offline.
Er is bij netwerk een knop voor wifi, wired, 3G, Wimax en bluetooth. En er is een “Offline” knop, waarmee je alle externe verbindingen kan afzetten.

Spijtig genoeg werkt de “wireless” mogelijkheid niet (op deze netbook met een aparte “schakelaar”, de internetverbinding met de lan verbinding werkte wel.

9) Terminal
In de applications ontdek je een “terminal” programma; daarme krijg je een levensechte “commandolijn” zoals in Linux. Allerlei commando’s werken er, bv “top” laat de lopende processen zien, en daar leer je dat er een Xorg draait, een gnome terminal en een mozilla helper, die allemaal als user “moblin” hebben, terwijl een aantal andere processen root als user hebben (bv proces 1 init); sudo vraagt je het (onbekende) wachtwoord van root.

Muziek:
geselecteerd door Lydia…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.