Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Spaarlampnetwerk * Privacy door encryptie Privacy in China * Op zoek naar zakenmodel

i-nieuws 6 na 6 ** January 14th, 2010 by wim.webgang **

14/01/2010


Spaarlampnetwerk
Na de groene computer kondigen wetenschappers nu het groene netwerk aan. De beruchte Bell Labs hebben zich verdiept in het stroomverbruik van het netwerk. De stroom die het netwerk verbruikt zit natuulijk in de apparatuur waar de kabels vertrekken en aankomen. Maar ook in de draadloze netwerkapparatuur; de netwerkinformatie uitzenden kost veel energie. Volgens de chef onderzoek van het Bell Labs veroorzaakt het netwerk 300 miljoen ton C02 uitstoot, wat hij vergelijkt met de uitstoot van 1/5 van het Amerikaanse autopark, nl 50 miljoen auto’s.
De huidige netwerken zijn ontworpen voor snelheid en eenvoud. Maar met die eenvoud moeten we kappen om energiebesparing te verwezenlijken. Er wordt geld bijeengebracht van prive-investeerders en de overheid, en hoewel er nog geen datum geplakt is op het eindresultaat, is het wel de bedoeling volledig compatibel te blijven met andere netwerkapparatuur, zodat de overgang geleidelijk kan verlopen.

.

Privacy door encryptie

Een onderzoek onder Amerikaanse bedrijven toont een toenemend aantal afstandswerkers: ze loggen van thuis of elders in op het computernetwerk van het bedrijf. Zowat drie vierde van de bedrijven zou gebruikers hebben die regelmatig vanop afstand inloggen. Een vierde van de bedrijven zegt dat ze encrypty gebruiken op de harde schijven van de computers die de afstandswerkers gebruiken. En nog geen tien procent trekt encryptie door naar usb-sticks. Negen op tien zou wel antivirusprogramma’s geĆÆnstalleerd hebben staan.

Die met antivirus zijn dan de Windows gebruikers zeker?


Privacy in China
Google heeft ondervonden dat privacy van zijn gebruikers in China geen eenvoudige zaak is. Er werd ingebroken in de Google accounts van een aantal dissidenten, en Google heeft daarop gereageerd met een sterke uitspraak: er moet een gesprek en een oplossing komen of ze trekken zich terug uit China. De inbraak dateert al van eind vorig jaar. Google geeft toe dat de toegang van tientallen activisten gekraakt werd, maar ook die van meer dan 20 grote bedrijven.
Google kreeg voordien al kritiek voor zijn toegeeflijkheid aan de Chinese overheid bij het censureren van de zoekresultaten op de Chinese Google. Het lijkt of Google dat nu ook ineens wil rechttrekken door niet meer te censureren op die Google.cn, en desnoods zijn aktiviteiten in China volledig af te bouwen en zijn kantoren er te sluiten.

Enerzijds lijkt het een sterke uitspraak, een dappere dreiging zelfs, zeker met het idee dat ze er een markt laten liggen en er misschien Chinese zoekbedrijfjes zijn die graag het Google aandeel in willen pikken.
Anderzijds zijn er beursgeruchten over een Chinese “economische zeepbel” door een oververhitte economie, en bij een crash kunnen veel investeringen verloren gaan. Op voorhand netjes terugtrekken is een mooie uitkomst.
Denken dat China zijn censuur politiek gaat aanpassen omdat Google dat vraagt is absurd. Ofwel is het wegtrekken een dreigement om tot een compromis te komen, ofwel hebben ze eigenlijk beslist om zich terug te trekken en zoeken ze een vorm die hun blazoen oppoetst.
.

Op zoek naar zakenmodel
De Wikileaks site haalde al enige bekendheid door het publiceren van ophefmakende documenten die burgers inzage gaf van stukken die normaal achter de schermen blijven.
Maar om zo’n kwalitatieve site te blijven onderhouden zijn middelen nodig en dus ging Wikileaks op zoek naar een manier om financiĆ«le steun te verwerven. Er stond op een bepaald moment een veiling van brieven van Chavez gepland om geld in het bakje te brengen, maar dat werd geannuleerd. Nu denken ze eerder aan een abonnement-model.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.