Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Toekomst voor Sun -servers – openoffice – java * Google inbraak * Google’s stem * Linux Gitaar * Belastingen online

WebGang blog, i-nieuws 6 na 6 ** January 28th, 2010 by wim.webgang **

Toekomst voor Sun

Na de goedkeuring van Europa voor de overname van Sun door Oracle kan er nu werk gemaakt worden van de integratie. Het aandeel van Sun verdwijnt dan ook van de beurs.
Oracle lijkt er alvast van overtuigd dat het bedrijf snel winstgevend zal worden en richt zich met het uitgebreide aanbod op grote bedrijven en telecoms. Door de combinatie van producten zal Oracle ook kunnen uitbreiden, en zouden de afvloeïngen bij Sun zelfs gecompenseerd worden.

Oracle heeft een tipje van de sluier opgelicht over wat het wil gaan doen met Sun en de afdelingen ervan. Daarbij valt op dat over “MySQL”, de databank waarover Europa vragen had gesteld, een grote stilte heerst. Enkele wel bekend geworden krachtlijnen:

- Servers
Ze hebben bekendgemaakt te blijven investeren in de server-hardware van Sun, mogelijk op een efficientere manier door minder verschillende modellen aan te bieden. Er is wel sprake van het behouden van verschillende processoren, zowel die van intel en AMD, als de eigen Sun processor-ontwikkeling .

- Java
Oracle benadrukte zijn eigen aktief gebruik van Java in de “middleware”, als programmeertaal voor de toepassingen die gebruik maken van hun servers, en wees ook op zijn rol in de Java community.

- OpenOffice
Er is sprake van meer dan 300 miljoen gebruikers van het pakket momenteel, en daarvoor willen ze ondersteuning en dienstverlening bieden; de commerciële versie die Star-Office heet zal trouwens van naam veranderen.
Ze zullen ook een web-versie aanbieden die niet alleen bruikbaar is op de pc, maar zelfs vanop smartphones, en die ook het open document format (odf) als documentstandaard gebruikt.

De URL voor Sun-nieuws is http://www.oracle.com/sun/
Hoelang zal deze nog bestaan: http://www.mysql.com/oracle waarin uitgelegd wordt hoe je van Oracle naar MySql databank kan overstappen om bv te besparen op databankkosten.
De belofte van Oracle over MySQL: hier

Google inbraak

Een commentator zegt dat de inbraak in de Google e-mail adressen mogelijk werd door een achterpoortje dat ingebouwd werd voor politie of overheid. Hij argumenteert dat online diensten veiliger zijn zonder dat soort achterpoortjes. Eens de mogelijkheid bestaat, is er kans dat ook computerkrakers, georganiseerde misdaad, of ongewenste andere overheden er gebruik van maken. Een systeem moet veilig zijn, punt. Hij geeft een aantal voorbeelden van misbruik van de afluistermogelijkheid van communicatiemiddelen. Zoals in 2004 in Griekenland, dat een telefoonsysteem had zonder de afluisteroptie – maar een onbekende wist die optie toch in te schakelen en daarmee gsm’s van ministers af te luisteren.

Zijn “opinion” blog op CNN

Een fabrikant van beveiligingssoftware voor Windows pc’s wijst naar een beveiligingslek in Internet Explorer als oorzaak van de inbraak in verschillende firma’s systemen, waaronder Google: in deze blog.

Google’s stem
Toen Apple vorig jaar Google Voice weigerde voor zijn iPhone platform, werd de tendens duidelijk: Google en Apple begonnen in elkaars vaarwater te komen. Twee jaar geleden was er al een spoor, toen nam Google een bedrijfje over dat de software ontwikkelde.
Ondertussen heeft Google een andere versie van het programma gemaakt voor smartphones met systemen als Palm WebOS en iPhone. Het is een webtoepassing en er moet enkel naar de website gesurft worden om het te gebruiken.
Je kan met Google Voice heel je telefoonverkeer beheren; bv wanneer je niet wil opgebeld worden door welke nummers, een antwoordapparaat om berichten op te nemen, of de mogelijkheid om sms berichten voor te laten lezen.

http://googlemobile.blogspot.com/

Linux gitaar

Een gitaarfreak in Australië heeft zijn eigen gitaar gebouwd: geen akoestische, geen electrische, maar een ‘electronische’ gitaar. Het geluid van de gitaar is bepaald door electronica en niet door snaren. De vorm houdt wel die van een gitaar, maar er zitten in plaats van snaren een groot touchscreen aan de aanslaghand en een rij knoppen op de hals van de gitaar.

Het touchscreen reageert op de aanraking en toont dat ook visueel, dus het instrument is zelfs spectaculair om te zien.

Het instrument is een midi-controller en wordt niet aangesloten met een jack-plug zoals electrische gitaren, maar met een midi aansluiting, en dat kan op eender welk midi apparaat.

De gitaar werkt door interne electronica die een eenvoudige computer bevat. Als systeem draait er een aangepast, verkleinde versie van Gentoo Linux op.
Ook het programma van de gitaar-midi-controller is open source, zodat er allerlei variaties kunnen ontwikkeld worden.

Een demo-filmpje staat op de website misadigital.com.

http://www.misadigital.com/index.html

Belastingen online

De president van de VS deed een voorstel dat misschien ook inspirerend kan werken voor de belastingen in België: een burger krijgt een download van een formulier waar alles op voorhand ingevuld is wat de belastingsdienst al binnengekregen heeft van bv de werkgever. Als er niets veranderd moet worden, kan de gebruiker het ondertekenen en terugsturen. Of hij kan enkel de wijzigingen maken die nodig zijn, zonder alles opnieuw te moeten invullen. En eigelijk liefst zelfs online. Een adviseur van Obama rekende uit dat 40 procent van de belastingsplichtigen met een eenvoudig ‘ondertekenen en terugsturen’ klaar zouden zijn.
De belastingsdienst antwoordde dat het onmogelijk in te voeren is door de huidige achterstand.
Belastingbetalers in de VS doen nu meestal beroep op boekhouders, belastingsadviseurs of een softwarepakket om hun aangifte te doen.
Californië toont dat het in de praktijk kan op de voorgestelde manier, en dat het bovendien goedkoper is.
Maar er wordt ook een principieel argument gebruikt om het niet te doen; de overheid mag niet tegelijk de rol spelen van ‘inner van de tax’ en anderzijds ‘adviseur’ zijn. De sector van het belastingsadvies en voorbereiding van de aangifte zou 2 miljard dollar verspelen door het eenvoudig maken van de aangifte. De belastingsplichtigen zouden voor een waarde van 4 miljard aan uren winnen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.