Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nexus * Zonnetoren * De milennium-plus-10 bug * FTC over consumentenprivacy * CIA bespiedt klimaat

i-nieuws 6 na 6 ** January 7th, 2010 by wim.webgang **

7/1/2010


Nexus
De g-phone is nu officiëel verschenen, in de media verschenen beschrijvingen en beelden van de met touchscreen uitgeruste smartphone. Hij bevat het door Google gebouwde besturingssysteem dat gebaseerd is op een Linux kern. Maar niet alle reakties waren onverdeeld positief. Zo riep de naam “Nexus One” herinneringen op aan een personage van science-fiction auteur “Philip K. Dick”. Een novelle uit de jaren zestig heet “Do Androids Dream of Electric Sheep?” en bevat ook de term Nexus, maar in een andere combinatie. Het is een naam voor androiden met de naam Nexus-6 (met een cijfer ipv uitgeschreven). De schrijver zelf maalt er niet meer om, hij stierf in 1982 op 53-jarige leeftijd.
Zijn erfgenamen daarentegen wel, en hun juridische dienst neemt de zaak onder de loupe. Met zijn werk wordt immers nog goed geld verdiend. Sinds zijn dood kwamen verschillende SF-films uit die gebaseerd zijn op zijn verhalen, waarvan de bekendste misschien “Blade Runner” is.

Biografie (+site)
En er bestaat zelfs een Philip K. Dick prijs die uitgereikt wordt voor SF boeken.

Zonnetoren

In Arizona worden twee zonnetorens gebouwd. Een bedrijf uit Australie kondigde aan het project te willen realiseren in La Paz County in Arizona. Het idee is om in de woestijnachige omgeving een grote oppervlakte van serres te bouwen. Die zouden een enorme hoeveelheid lucht verwarmen die daardoor probeert te stijgen. In de serre is maar 1 uitgang voorzien voor de lucht, namelijk via een honderden meters hoge schouw. De lucht die door die schouw naar boven ijlt, zet daarmee grote ventilators in beweging die dynamo’s aandrijven, die dan stroom genereren. Het concept is wel uitgetekend maar er zijn momenteel geen commerciële toepassingen van in gebruik. Het idee is eenvoudig maar de uitvoering ervan zou zeer groot worden, en daardoor ook duur om te realiseren. Over de hoogte van de torens wordt bv gesproken in de orde van honderden meters tot een kilometer hoog. De oppervlakte van de serres zou de vorm kunnen hebben van een cirkel met een doormeter van 7 kilometer.

In de jaren tachtig werd het concept al bedacht en door Duitsland zelfs een beetje getest op kleine schaal in Spanje. Die constructie was niet bedoeld om te meten hoeveel energie het kan opbrengen, maar eerder om praktische testen te doen met materiaal dat gebruikt zou kunnen worden om zo’n installatie te bouwen: plastic of glas, verschillende soorten glas, enkel of dubbel, combinatie met andere technieken, constructie van de schoorsteen, enz. Om te besparen werd geen roestvrije constructie gebruikt voor de schoorsteen, het model was maar bedoeld om twee jaar metingen te kunnen doen. In de praktijk bleeft het overeind tot een storm na acht jaar de verroeste schoorsteen omverblies.

zonnetorens in Arizona.

De milennium-plus-10 bug

In Duitsland heeft een fout op een computerchip van een Franse fabrikant van creditcards voor een noodrem-effect op de electronische betalingen gezorgd. De overgang van 2009 naar 2010 werd door de kaart niet verteerd, waardoor de gebruiker geen transakties meer kon doen, m.a.w. geen betaling kon doen of geld kon opnemen.
In Duitsland zelf kon snel gereageerd worden door de bankautomaten anders te programmeren zodat ze het probleem op de kaarten omzeilden, maar Duitse toeristen in het buitenland hadden minder geluk en kwamen voor onaangename financiële verrassingen te staan. 13 Miljoen chipkaarten zouden de fout kunnen vertonen.

Dit is het soort effecten dat voorspeld werd voor de milleniumbug bij de overgang naar het jaar 2000, maar niet uitkwam. Er was toen immers veel belangstelling voor de mogelijke jaar-2000 fouten bij computertoepassingen, en ze werden dan ook voorkomen of opgelost. Ondertussen lijkt de aandacht iets verzwakt …

FTC over consumentenprivacy

Het Ministerie voor Handel in de VS, de FTC, maakt zich zorgen over de privacy van de “consument”. Gebruikers van internetdiensten hebben steeds meer de mogelijkheid om documenten en instellingen van hun prive-apparaten te bewaren op een server op het internet, zoals bv aangeboden door bedrijven als Google.

“Zolang je niets verkeerd doet kan het geen kwaad”. Is dat zo; hangt het alleen af van jou, of jij iets verkeerd doet? M.a.w. als je niets verkeerd doet kan er ook niets verkeerds gebeuren met die gegevens die online ergens staan?
Of moet je er ook rekening mee houden dat andere mensen “iets verkeerd” kunnen doen. Denk aan de beheerders van die servers. Aan iedereen die daar ergens onderhoud aan doet. Aan het bedrijf en de mensen van het bedrijf die er eigenaar van zijn. En aan de overheid, die beseft hoeveel informatie geconcentreerd zit bij 1 bedrijf. Een overheid, waarvan je dus ook moet uitgaan dat die niets verkeerd doet. En niets verkeerd zal doen in de toekomst, want die gegevens blijven natuurlijk bestaan, ook over 10 jaar. En als al die mensen en overheden die nu al toegang hebben tot die informatie hun manieren houden, is dat dan ook zo voor de computerinbrekers die af en toe in zo’n systeem binnengeraken?

CIA bespiedt klimaat

De CIA gaat samenwerken met wetenschappers om het klimaat te bestuderen. Het Amerikaans spionage-agentschap beschikt over spionagesatellieten. Die kunnen ingezet worden om bewegingen van het ijs over de aarde te volgen, en om de invloed van de klimaatwijziging op bossen, bewolking, woestijnen. Ook vroeger werkte de CIA daarvoor al samen met wetenschappers, maar Bush schrapte die samenwerking in 2001.

solar updraft: http://www.inhabitat.com/2008/09/10/solar-updraft-towers-in-namibia/
O.m. in Spanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_updraft_tower
privacy: http://fjallfoss.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7020352132

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.