Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

LPI: Lego en bier…

Uitzending do 18:00 ** May 9th, 2019 by wim.webgang **

LPI Free Lego+Bier

Edukatief visitekaartje van het LPI: een zelfbouw-pinguin van Lego.

Bier
Etiket van het bier van LPI (gekocht op FOSDEM 2019):

“20 years/anos/ans/jahre/…”

met in de nul het LPI logo (L°)

in een banner: “20 Years Brew”

onderaan: “lpi.org | lpice.eu” waarbij die laatste het central europe LPI is.

Op de achterkant:

Brauerei Hutthurm, met eronder een Logo met “Huthurmer” in rood en eronder “Urtyp Hell” in een gele band.

Ein untergäriges Bier, edelgehopft, sehr mild und feinwurzig im Geschmack.

Bier – Birra

Zutaten: Wasser, Gerstenmalz, Hopfen, Hopfenextrakt.

Brauerei Hutthurm, Marktplatz 5, 94116 Hutthurm.

0,5l Alk. 4.9%

Mindestens haltbar bis: 30.07.2019

De brouwerij ligt dus in Duitsland, meer bepaald in het zuid-oosten in een uithoek tegen de grens van Tsjechie en Oostenrijk, in de buurt van Passau, en ze ziet eruit als het klinkt:

https://www.bayerischer-wald.de/Media/Attraktionen/Brauerei-Hutthurm

waarschijnlijk is het LPI bier hun gewone Urtyp Hell, het heeft dezelfde kenmerken en alcoholpercentage.

Hell betekent dat het een lichtgeel bier is dat voor ons op pils lijkt, en urtyp is me niet helemaal duidelijk maar lijkt te verwijzen naar Tjechische hop – wat gezien de ligging niet onlogisch is.

Om even af te wijken van het bier: LPI is ook nog een afkorting met een andere betekenis: Linus Pauling Instituut. Dat houdt zich bezig met de scheikunde van voeding. Het is onderdeel van de Amerikaanse Oregon State University en ontleent zijn naam aan de scheikundige Linus Pauling. Dat was een Amerikaan die geboren is in 1901, en hij haalde in 1925 een PHD in scheikunde en wiskunde. Daarna studeerde hij in Europa met fysici die bezig waren met quantumtheorie. Hij ontwikkelde het model van een positieve kern en errond cirkelende negatieve electronen, die uitgewisseld kunnen worden.

Zijn wetenschappelijke carriere verliep verder succesvol, en tijdens de tweede wereldoorlog engageerde hij zich met de regering van de VS om zichzelf ten dienste te stellen als adviseur, en zijn labo in te schakelen voor onderzoek dat nuttig was voor de oorlog. Hij hielp zowel wapens ontwikkelen als medische ontwikkelingen in verband met bloedplasma om mensenlevens te redden, ook na de oorlog nog.

Bovendien was hij één van de eersten die aantoonden dat roken de levensverwachting met zo’n acht jaar verminderde.

Daarna deed hij belangrijke ontdekkingen in verband met voeding en vitaminen, en werd zo vitamine C promotor.

Toen na de tweede wereldoorlog de impact van kernwapens duidelijk werd, keerde hij zich (net als Einstein) tegen de verderontwikkeling en het testen van kernwapens. Daarvoor werd hij door de McCarthy-isten als een landverrader gezien, maar door veel jongeren als een held. Uiteindelijk leidden zijn akties tot een verdrag tussen de kernmachten dat in 1963 aktief werd. Linus Pauling kreeg daarvoor trouwens de Nobelprijs voor de vrede. Die kon hij naast zijn andere Nobelprijs voor scheikunde zetten. Ook nadien bleef hij nog een vredesaktivist, en werkte daarmee zodanig op de zenuwen van conservatieven, dat het hem zijn baan bij de universiteit kostte.

Maar hij had veel bewonderaars gekregen, en in Finland, dat zich goed bewust was van de nucleaire dreiging tussen grootmachten als de VS en nabije buur USSR, gaf een journalistenkoppel hun zoon de voornaam Linus, als eerbetoon aan Linus Pauling.

Linus Pauling ging naar een andere universiteit, eerst in California, en later naar Stanford, en richtte uiteindelijk mee het Linus Pauling instituut op, dat nog steeds bestaat en zich onder andere met voeding bezig houdt.

Het Finse jongetje dat naar hem genoemd werd, bleek een mensenschuwe nerd te zijn, die op zijn kamertje een unix-achtig besturingssysteem ontwikkelde onder open source en free software licentie, dat nu bekend is als Linux. Het wordt gebruikt voor alle Android smartphones en tablets, draait op de belangrijkste servers van Google en sociale netwerksites, en op pc’s van wie het gratis wil downloaden en installeren als tegenwicht voor de vermoeiende doorduwpolitiek van commerciële systemen.

bronnen: wikipedia, en lpi.oregonstate.edu, geheugen etc.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.