Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Plastiekberg * Beschermde mail

i-nieuws 6 na 6 ** May 30th, 2019 by wim.webgang **

Plastiekberg

In Zwitserland is men in 2018 beginnen nadenken over de ecologische impact van e-commerce. Dat gebeurde ondermeer naar aanleiding van de vestiging van de Duitse kledinggroep Zalando in Zwitserland, dicht bij de Franse grens. Daar worden meer dan éénenveertigduizend paketten per dag verstuurd. Op een jaar tijd veroorzaakt dat meer den veertienduizend ton koolstofuitstoot. En dat is berekend op basis van de uitstootcijfers die zijn opgegeven door een pakjesdienst zelf.

Van die verstuurde pakjes komt in Zwitserland meer dan de helft terug bij de online kledingszaak, dus die leggen het traject meermaals af.

Vergelijken met de milieu-impact van de klant die met zijn eigen vervoermiddel gaat shoppen is moeilijk, maar waarschijnlijk brengt die niet de helft van zijn aangekochte kleren terug. Maar de consumenten zouden de keuze voor lokaal winkelen ook wel aan het verliezen kunnen zijn, want de kleine winkeliers komen onder druk van de e-commerce, en zullen verdwijnen als hun vverkoop zover zakt dat het niet meer rendabel is.

Sommige online handelaars doen wel moeite om hun vervoerr-keten aan te passen; ze werken met plaatselijke verdeelcentra die aangeleverd kunnen worden door goed gevulde vrachtwagens. Vandaar wordt dan een zo milieuvriendelijk mogelijk vervoersmiddel gekozen, en dat kan gaan over openbaar vervoer tot fiets, met als backup taxi.

Volgens sommige onderzoeken is e-commerce soms zelfs milieuvriendelijker dan traditioneel winkelen. Een Nederlands bedrijf, Stockon, argumenteert dat met het traject van de goederen: die gaan onmiddellijk van fabrikant naar gebruiker, en moeten dus niet eerst naar winkels of magazijnen vervoerd worden. Andere bedrijven proberen hun impact te compenseren door te investeren in klimaatprojecten.

In China hebben ze ondertussen ontdekt dat de verpakking die gebruikt wordt bij al die individuele verzendingen problematisch kunnen zijn. Vooral de via apps online bestelde maaltijden brengen veel éénmalige verpakking mee, die per jaar voor miljoenen tonnen verpakkingsafval veroorzaakt voor het land. Dat afval bestaat vooral uit plastic zakken, doosjes, en .. wegwerpbestek dat bijgeleverd wordt.

Beschermde mail

Google heeft in 2018 een soort veilige mail ingevoerd voor de persoonlijke gebruikers. Dat systeem zal ook ter beschikking komen van de professionele gebruikers met een G-Suite account. Het is aangekondigd voor binnen een paar weken, rond 25 juni.

De verzender krijgt de optie om de mail een vervaldatum mee te geven; na die datum kan hij niet meer opgevraagd worden. De gebruiker krijgt ook de kans om een mail op slot te doen; en de ontvanger krijgt een code toegestuurd per sms om het bericht te openen.

Het bericht zou ook niet doorgestuurd kunnen worden, of niet gekopieerd of gedownload.*

Hoewel dit een goed idee lijkt om veilig mails te sturen, betekent het ook dat Google een massa interessante data in handen krijgt, namelijk de gsm nummers van al die e-mail bestemmelingen.

*) en een screenshot dan?
**) Lijkt me alleen mogelijk binnen gmail programma’s; hoe gaan ze dat doen bij een gebruiker die een ander e-mail programma heeft?

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.