Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De Piraten baai * Internet-onderbreking * Nog twee jaar toezicht

i-nieuws 6 na 6 ** January 31st, 2008 by wim.webgang **

31/01/2008

De Piraten baai

“The Pirate Bay” is de naam van een website die het informatieknooppunt vormt voor het delen en afhalen van bestanden. Het systeem laat toe eender welke bestanden te delen, en zo is er veel muziek, tv- en film-materiaal beschikbaar waarvan een groot deel nog onder copyright beperkingen valt. Het aanbieden van die bestanden vormt een groot risico, omdat de film- en muziekindustrie via juridische weg ten strijde trekt tegen verdeling via internet. The Pirate Bay lijkt echter niet bang te zijn; ze hebben zelf geen enkel download-bestand op hun server staan.

De bestanden staan verspreid over het hele internet, bij alle deelnemers aan het torrent systeem. Het enige wat aangeboden wordt is de informatie over de beschikbare bestanden, en de links ernaartoe. Er zouden miljoenen gebruikers zijn.

BBC meldt nu dat de vier mannen achter de Pirate Bay in Zweden vervolgd worden. De klacht betreft niet het kopieren of verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, want dat doen ze niet. Ze worden dus beschuldigd van “samenzwering tegen de copyright wet”, waarop tot maximum 2 jaar zou staan.


Internet-onderbreking

Miljoenen mensen kwamen zonder internet te zitten in landen als Indie, Egypte, en Saoudi Arabiƫ. De oorzaak zou een breuk in de leiding zijn die vanuit Europa komt. De kabel loopt van Italie over de zeebodem naar Egypte. In Egypte was zowat 70 procent van de internetverbindingen afgesloten, en in Indiƫ daalde de bandbreedte met ongeveer de helft.
Het herstellen van de kabel kan dagen duren. In sommige van de getroffen landen dachten internetgebruikers al aan een censuur maatregel voor ze hoorden wat de oorzaak was. Ze maken zich in ieder geval zorgen over de gevolgen voor handel en industrie.

Nog twee jaar toezicht

Het ministerie van justitie in de VS heeft beslist de anti-trust toezichtsmaatregelen tegen Microsoft te verlengen. Microsoft heeft niet voldaan aan de afspraken en zal nog twee jaar verder gevolgd worden. Verschillende staten in de VS vragen een opvolging van 5 jaar op basis van de huidige stand van zaken, en er zijn ook vragen om het te combineren met andere maatregelen. MS heeft immers nog steeds een monopoliepositie op de desktop, en bouwt nieuwe mogelijkheden uit om zakelijke gebruikers aan zich te binden door zijn eigen documentformaat en koppelingen met eigen serversoftware.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.