Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Zonneboiler * Illegale cd-muziek * HECToR in top-20 * Pinguin insite * Zonneboom

i-nieuws 6 na 6 ** January 3rd, 2008 by wim.webgang **

03/01/2008


Zonneboiler

In Nevada moet dit jaar de grootste zonnekoker in werking gesteld worden in april. Hij maakt deel uit van het Nevada Solar One project. De ketel is gevuld met olie. Die wordt door de zon opgewarmd tot zo’n 400 graden. De olie stroomt door een warmtewisselaar waar de warmte wordt gebruikt om stoomturbines aan te drijven. De turbines genereren dan electriciteit. Door de schaal van het project kan er zo’n 2000 megawatt mee geleverd worden, ongeveer genoeg om de inwoners van de stad Antwerpen mee van stroom te voorzien, en meer dan Doel’s grootste reaktoren Doel 3 en Doel 4 samen.

Om genoeg zonnestraling te concentreren op het brandpunt waar de olie opgewarmd wordt, gebruiken ze meer dan 180.000 spiegels. Die staan opgesteld in lange rijen in de woestijn. In het brandpunt van de holle spiegels loopt een metalen buis waardoor de olie stroomt die de warmte opneemt. De spiegels draaien computergestuurd mee met de zon om altijd de optimale concentratie te geven in het brandpunt.
Opvallend ook is de manier waarop de installatie met overtollige energie omgaat. De hitte die niet nodig is voor opwekking van energie wordt gebruikt om zout te smelten in grote vaten. Woestijnen in de VS worden steeds meer het toneel van opwekking van energie. Er zijn ook plannen voor Spanje, Griekenland, Mexico, enz. Er gaat een aanzienlijke investering mee gepaard die pas tegen 2020 winstgevend zou worden. Het duurde een tweetal jaar om deze zonnecentrale te bouwen. Er wordt verwacht dat ze tientallen jaren zal meegaan, en ze produceert geen afval tijdens de werking en laat geen nucleair kerkhof achter bij het buiten werking stellen. De ingenomen oppervlakte is zo’n 120 hectare. Belgie behoort niet tot de gebieden op aarde waar dat soort centrales rendabel is. Pas vanaf Zuid-Europa zou het enigzins rendabel kunnen zijn.

Getallen van zon / zonne-energie en wind / windenergie:

http://www.weerstationuithoorn.nl/Stat/2007/2007-jaar.htm

Illegale cd-muziek

In december heeft de RIAA, de organisatie van de muzieklabelindustrie in de VS, de bewering geformuleerd dat het overzetten van muziek van je CD’s naar je harde schijf van de computer, een overtreding van de copyrights is. In de stukken is het te lezen als “… eens de beklaagde de muziek van de aanklager omgezet heeft in het gecomprimeerd mp3 formaat en ze in zijn “shared folder” van de computer heeft staan, zijn het niet langer toegestane copies”. Daaruit zou volgen dan iedereen die zijn eigen CD’s “ript” naar zijn computer, en ze bewaart in zijn shared folder om ze bv over te zetten op zijn mp3 speler, in overtreding is en aangeklaagd kan worden door de muziekindustrie. De “shared folder” van de computer was ook bereikbaar voor de vrouw van de beklaagde.

HECToR in top-20

De universiteit van Edinbrugh heeft een nieuwe supercomputer die ze de naam HECToR gaven. Hij staat op dit moment op plaats 17 in de top 500 van supercomputers en op nummer 1 in het Britse koninkrijk. Hij zal gebruikt worden voor allerlei simulaties, van klimaatsystemen tot financiele markten, luchtweerstandberekening voor vliegtuigontwerp enz. Hij haalt een snelheid van 100 Teraflops. Een gewone computer haalt zo’n duizendste van een Teraflop. Een van de grootste problemen is het stroomverbruik van HECToR. Dat zal na zeven jaar draaien al evenveel gekost hebben als het bouwen van de supercomputer. Zes jaar geleden, toen aan de computer gepland werd, kostte energie nog maar de helft van nu. De computer staat op een geheime locatie met de grootte van een sporthal.

Pinguin insite

Heel wat apparaten kregen in 2007 een ingebouwd Linux systeem. In tegenstelling tot sommige andere produkten gaat dat niet gepaard met schreeuwerige stickers “runs on Linux Mobile”, zodat de meeste kopers zelfs niet weten dat ze Linux gebruikers zijn geworden. Onder de populairste bv de Nokia Internet Tablet PC. En een toestel dat er dicht bij komt, de Asus Eee 4G-Galaxy 7-inch PC mobile Internet device, staat op de meeste verlanglijstjes. Daarnaast deden ook andere Unix-systemen met heel wat vrije software erin het goed, zoals Apple’s OS-X, vooral door de cado-populariteit van de MacBook.

Zonneboom

Combinaties van technische ontwikkelingen hebben uiteindelijk geleid tot een resultaat dat wel van de natuur afgekeken lijkt; een zonneboom. Het concept is een paal met vertakkingen waarop als bladeren zonnepanelen zijn bevestigd. Verder hangen er een aantal peertjes in de boom die licht geven als het donker wordt. De energie die de zonnepanelen overdag opnemen wordt opgeslagen en als het donker is weer afgegeven. De zonnebomen vormen daarmee een onafhankelijke vervanging voor lantaarnpalen. De capaciteit van de electriciteit is groot genoeg om verschillende donkere dagen te overbruggen.
Google verlicht bv zijn parkeerplaatsen met dergelijke zonne-energie-lantarens.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.