Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Telewerktips van Linus * Duurzaamheid laptop * Hacking wedstrijd op afstand

i-nieuws 6 na 6 ** March 26th, 2020 by wim.webgang **

Telewerktips van Linus: werk asynchroon

Onze regering probeert zoveel mogelijk werknemers thuis te laten werken, en naargelang de aard van hun werk en de cultuur van het bedrijf gebeurt dat dan ook. Daar worden veel nieuwe thuiswerkers geconfronteerd met kleine ongemakken en problemen. Dus gingen we op zoek naar mensen met ervaring. Ze gingen kijken hoe Linus Torvalds het doet, die al jaren van thuis werkt aan het coƶrdineren en programmeren van de Linux kern. Hij herinnert zicht het moment dat hij begon te werken van thuis: hij vreesde dat hij het sociaal contact zou missen; mensen tegenkomen in het gebouw, samen gaan lunchen enz. Maar, zegt hij, ik heb het eigenlijk nooit gemist.
Als je zou concluderen dat Linus niet zo’n sociaal beest is, heb je niet veel aan zijn uitleg. Maar hij heeft nog andere tips.
Namelijk: maak er geen van negen tot vijf thuis versie van je werk van. Dan zou het kunnen dat je je thuis nog gaat haten. Maak gebruik van de voordelen. Doe het werk wanneer het je uitkomt.
Een andere tip is: vermijdt vergaderingen. “Mijn leven is te kort om langer dan een uur per week aan vergaderingen te verliezen”. Het heeft geen zin om met allerlei hulpmiddelen hetzelfde proberen te doen als vroeger op het werk, teleconferencing, videomeetings enz. Verander liever je werkwijze en werk asynchroon. Gebruik mailinglists, gedeelde kalenders, e-mail, enz. Allemaal communicatievormen die je niet dwingen van onmiddellijk te antwoorden en dus asynchroon.


Duurzaamheid laptop

De iFixit website heeft verslag van de demontage van een nieuwe MacBook Air. Ze doen dat bij allerlei toestellen en kijken naar de repareerbaarheid van een toestel, en daar geven ze dan een score op. De MacBook Air 2020 kreeg daarvoor een 4 op 10. Gebuisd, zult u denken, maar iFixit blijft positief: het is een verbetering tegen de vorige versie, want die haalde maar 3 op 10. Ze vermelden een gemakkelijker af te koppelen trackpad, en een beter bereikbare batterij. Het lijkt dat Apple eindelijk begint te luisteren naar de overheden en consumentenorganisaties, die zich ergerden aan de blijkbaar opzettelijk niet herstelbare of vervangbare onderdelen, zoals bv de batterij.
Maar ook op gebied van ergonomie is er verbetering; gebruikers kunnen zich nu de aanschaf van een extern toetsenbord besparen omdat de experimenteerperiode van Apple met zijn superdunne “butterfly” toetsenbord nu blijkbaar voorbij is. Het toetsenbord is nu 0.5 mm dunner geworden, en daardoor kon een techniek gebruikt worden die veel aangenamer typt.

Tussendoor werpen de techniekers van ifixit zich ook op als reparateurs van beademingsmachines. Ze bereiden zich voor op een stormloop op de medische voorzieningen in de VS, met de bijhorende defecten aan apparatuur, en noodzaak voor herstelling. Maar veel van die medische apparatuur heeft geen al te goed bereikbare documentatie. Hun eerste bezorgdheid nu, preventief, is het verzamelen van handleidingen voor het herstellen van medische apparatuur, vooral beademingstoestellen. Ze roepen de sector op om informatie te delen; bv over vervangstukken, mogelijk hergebruik van onderdelen, handleidingen en welke noodoplossingen gebruikt kunnen worden om toestellen aan de praat te houden, bv het gebruik van een alternatieve filter. Op dit moment kijken ze vol bewondering naar TanzaniĆ«, waar er een website bestaat met de naam “Frank’s Hospital Workshop”. Daar worden allerlei beschrijvingen gepubliceerd over medische apparatuur, gebruik en reparatie, zoals bv defribillators, electrische veiligheid testen, enz.

http://www.frankshospitalworkshop.com/

(De website draait op Ubuntu Linux. Let ook op de doorstreepte facebook en andere iconen…)

Hacking wedstrijd op afstand

De jaarlijkse lente-hacking wedstrijd ging dit jaar niet op dezelfde manier door in Vancouver in Canada, maar werd een afstandswedstrijd:

https://www.zdnet.com/article/windows-ubuntu-macos-virtualbox-fall-at-pwn2own-hacking-contest/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.