Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Anonieme twitter * Sterke computer * Frambozencomputer * Verkiezingen * Kerkers en Draken

WebGang blog ** September 13th, 2012 by wim.webgang **

Anonieme twitter

De Australische procureur generaal stuurt aan op twitter censuur. Ze vindt dat het anonieme twitteren niet kan, en vooral niet als twitteraars anderen schade toebrengen door beledigingen, bedreigingen, afpersen en dergelijke.
Mogelijk gebeurde de uitspraak naar aanleiding van de klacht van een rugbyspeler die opmerkingen over zijn overleden moeder las via twitter. Twitter zou in zo’n gevallen de identiteit van de twitteraar moeten vrijgeven. De politie zou trouwens volgens de premier van Australie al over het IP adres beschikken van de vernoemde twitteraar. Als ze daarmee de dader vinden, riskeert die wel een straf, want de wettelijke grond voor vervolging bij het misbruiken van datacommunicatie is al in de wet opgenomen, met theoritische maximumstraffen tot 3 jaar cel.

Ondertussen werden in de VS de tijdelijke afluisterwetten verlengd die ingevoerd werden om de misbruiken onder president Bush te regulariseren. De verlenging geldt voor nog eens goed 5 jaar, tot eind 2017. De officiele naam is de “FISA Amendments Act”.

Sterke computer

Een computer met 272 terabyte geheugen en harde schijf van 14 petabyte groot is natuurlijk geen pc, maar een supercomputer. Het is een toestel dat twee jaar geleden gepland werd, en sinsdien in opbouw is in Texas. Het moet een van de vijf krachtigste supercomputers van de wereld worden als hij begin volgend jaar klaar is. Het is een samenstelling van duizenden servers, die ieder een processor met dubbele 8-kern hebben, en 32 gigabyte eigen geheugen.
Hiermee levert de supercomputer een grote parallelle rekenkracht voor gespecialiseerde zware rekentaken.

Het Texas Advanced Computing Center zal de rekenkracht inzetten voor wetenschappelijke projecten in de VS en wereldwijd. De voorbeelden die genoemd worden zijn het voorspellen van orkanen, luchtbeweging rond luchtvaarttuigen, en genetica. Vorige computers werden bv gebruikt om simulaties te doen van reakties in het menselijk brein om meer inzicht te krijgen in de ziekte van Alzheimer.

Er wordt geschat dat de bouw van de machine over vier jaar tijd meer dan 50 miljoen dollar zal gekost hebben.


Frambozencomputer

Aan de universiteit van Southampton heeft een prof met een team een supercomputer gebouwd met 64 processoren, 1 Terrabyte SSD opslag.
Ze gebruikten daarvoor geen dure componenten, maar Raspberry Pi en Lego. Voor de communicatie tussen de knooppunten gebruikten ze de netwerkverbinding (ethernet poort).
Het systeem dat erop draait is gebaseerd op Debian Linux, en ze publiceren een handleiding zodat iedereen zijn eigen supercomputer kan bouwen.

De eerste test die ze deden was een berekening van “PI”.

Lees op paritynews

http://www.southampton.ac.uk/~sjc/raspberrypi/


Verkiezingen

Een onderzoeker van de universiteit van California heeft een interessant sociale-interacite onderzoek kunnen doen met hulp van Facebook. Hij wilde in de periode van de congresverkiezingen in de VS onderzoeken hoeveel invloed het gedrag van “online vrienden” zou maken in het eigen gedrag in de echte wereld, hier in de verkiezingen. Er werden 3 groepen gebruikers gedefinieerd. Bij een eerste grote groep gebruikers zouden berichten op het scherm komen over het kiesgedrag van hun “friends”, en bij een tweede groep zouden die berichten versterkt worden door de foto’s van de “friends”, en bij een laatste groep zouden die berichten helemaal niet getoond worden. Om de uitslag niet te beinvloeden werd niet de keuze van de “friends” getoond, maar het feit van te gaan stemmen werd gepromoot; de proefpersonen kregen een soort knop te zien met “I voted”. Bij de proefpersonen gingen inderdaad meer mensen zelf stemmen, en waar ook de foto’s van de “friends” getoond werden, nog meer.


Kerkers en Draken

Een van de slachtoffers van de aanslag op een Amerikaanse consulaat in Benghazi was Sean Smith. Hij was bekend als moderator van D&D, een game-site. Daar had hij de bijnaam “Vile Rat”. Op het D&D forum werd al een fund-raising gestart voor de achtergebleven familie, naast de vele rouwbetuigingen. Hij was ook lid van “The Council of Stellar Management” van EVE Online.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.