Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Computerzoeking door Australiers * Robot die werkt * Spionagesnelweg * AOL opent IM

i-nieuws 6 na 6 ** March 6th, 2008 by wim.webgang **

06/03/2008


Computerzoeking door Australiers

De Australische politie heeft ontdekt dat bendes misdadigers gebruik maken van het internet om hun operaties te verhullen. Ze hebben gemerkt dat ze bij een huiszoeking niet altijd de gegevens vinden die ze zoeken, ook niet in de plaatselijke computer. Daarom vraagt de betrokken minister nu aan het parlement het recht om alle computers te doorzoeken overal, eender waar ze staan of aan het netwerk hangen.
De politie zou ook het recht krijgen om computers, harde schijven en usb-geheugens voor 7 dagen in beslag te nemen om ze te doorzoeken.

In het voorstel zouden ze het recht krijgen om computers te doorzoeken die via netwerken in verbinding staan met de computers van het pand waar ze een huiszoeking doen.

Robot die werkt

De robot-afdeling van de Carnegie Mellon universiteit heeft een robot ontwikkeld die erg goed functioneert. De robot kan zwemmen, klimmen, afdalen, kruipen, kijken, informatie doorgeven, enz. Toch is het geen robot op twee benen die er uit ziet als een mens. Ze zijn zo slim geweest om te kijken naar eenvoudigere levensvormen, en hebben zich geïnspireerd op een slang. De -op het eerste zicht- beperkte vorm heeft echter een hoop voordelen: de slang kan door de kronkelbeweging zijdelings “lopen”, ze kan zachtjes voorwaarts door een buis kruipen, ze kan zich rond een regenbuis klemmen en naar boven klimmen enz. De aluminium onderdelen van de slang zijn modules die onafhankelijk van elkaar bewegen met kleine servo-motoren. Ze beschikt over een lamp en kan dus een moeilijk toegankelijke ruimte verlichten, en kan met een klem ook iets voorttrekken, bv een kabel door een buis. Het enige nadeel is dat ze niet autonoom is; ze heeft een aansluiting van kabels nodig.


Spionagesnelweg

Wie zich afvraagt op welke manier de overheid haar burgers bespioneert kan zijn licht opsteken in de VS. Daar begint duidelijk te worden dat de overheid een directe toegang heeft tot mobiel dataverkeer. Er is een geval uitgelekt van een grote mobiele telefoonoperator die een snelle netwerkverbinding heeft naar een naamloze bestemming. Vanop die bestemming kan men perfect volgen wanneer een verbinding gemaakt wordt vanop en naar welke nummers, wanneer ze beëindigd wordt, en heeft men toegang tot de inhoud van het gesprek zelf. De onbekende buitenstaander heeft via die verbinding ook toegang tot alle databanken met klantgegevens, facturen, sms-berichten enz.
Het vermoeden is sterk dat die geheimzinnige supersnelle verbindingslijn rechstreeks naar de geheime dienst leidt.

Door een rechtszaak van 2006 komt de zaak aan de oppervlakte. De republikeinen lobbiën ondertussen voor een nieuwe wet die de telefoonoperatoren vrijstelt van verantwoordelijkheid voor illegaal afluisteren. De maatschappijen die illegaal meewerkten aan afluisterpraktijken kunnen dan niet vervolgd worden.

De ontdekking gebeurde in 2003, en de lijn had een hoge kwaliteit: het was een 45 Mbit/sec verbinding. Het was een extern onderzoeker die een beveiligingsdoorlichting moest doen, die de eigenaardige verbinding ontdekte. Het bleek dat er geen enkele firewall, filter of beveiliging opzat, en dat ze midden in de kern van het systeem uitkwam. Bij navraag werden de oversten zenuwachtig en weigerden ze te antwoorden. Het werd hem ook verboden om de aktiviteit van die lijn in het systeem te loggen.

AOL opent IM

AOL heeft aangekondigd zijn Instant Messenger netwerk open te maken, met de naam “OpenAIM 2.0″ Dat betekent dat er gemakkelijker alternatieve programma’s voor gemaakt kunnen worden, zoals versies voor Mac en Linux. Daarmee sluiten ze aan bij GTalk, het Google chat netwerk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.