Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Debian in de Filipijnen * Tel de stemmen

i-nieuws 6 na 6 ** March 20th, 2008 by wim.webgang **

20/03/2008


Debian in de Filipijnen
Pagasa, de dienst voor weersvoorspellingen in de FIlipijnen, heeft een oude SGI supercomputer vervangen door een cluster van PC’s. De cluster bestaat uit 8 toestellen die op Debian Linux draaien. Ze hadden verschillende andere Linux distributies geprobeerd, wat kon omdat daar geen aankoopkost aan verbonden was. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Debian. Die vonden ze het meest stabiel voor hun serversysteem, en het meest betrouwbaar om zo automatisch mogelijk te laten lopen.
Bijna alles wat ze gebruiken zijn standaard componenten voor de hardware en open source voor de software.
Het systeem wordt niet alleen gebruikt om te weten wanneer het mooi weer gaat zijn, het dient evenzeer om voorspellingen te doen voor extreme weersomstandigheden als overstromingen en tsunami’s. Twee keer per dag wordt een volledige voorspelling voor drie dagen berekend. De helft van de rekenkracht van hun gezamelijke systemen wordt trouwens gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling.

ps: op de werkstations gebruiken ze Ubuntu, dat trouwens ook gebaseerd is op Debian.


Tel de stemmen
In de VS wordt nog steeds discussie gevoerd over stemcomputers. De recente voorverkiezingen wakkerde dat weer aan. Op de “Freedom to Tinker” site dook een afbeelding op van een controle ticket uit een stemcomputer. Die vermeldt alle kandidaten met de uitgebrachte stemmen, en onderaan een optelling voor de democraten en voor de republikeinen. Maar als je in de lijst van de kandidaten de stemmen per persoon zelf optelt, blijkt het totaal onderaan af te wijken.
Bovendien heeft het bedrijf dat de computers maakt geprotesteert tegen een onderzoek van hun stemcomputers. De overheid wilde professoren van een universiteit de werking van het systeem laten checken, maar het bedrijf beweert dat dat een overtreding is van de overeenkomst en hun “intellectual property”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.