Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Patent op luchtgitaar * Zon in Amerika * Cryptografiemuseum

i-nieuws 6 na 6 ** March 13th, 2008 by wim.webgang **

13/03/2008


Patent op luchtgitaar
De maker van computerspelletjes, Activision, heeft een succesvol computerspel “Guitar Hero”, waarmee ze de spelers niet via het toestenbord, maar via een snaarloze plastieken gitaar laten meespelen in een “band” op het scherm. Maar met het spel hebben ze een gevoelige snaar geraakt bij Gibson, een echte gitaarbouwer. Die beweert immers dat ze met het spel een patent overschrijden. Niet omdat ze een plastieken gitaar te nauwkeurig hebben nagebouwd van een echte, maar wel omdat Gibson in 1999 een patent heeft genomen op een apparaat dat je doet deelnemen aan een virtueel concert. De beschrijving bevat een combinatie van een “virtual reality device” met hoofdtelefoon en/of luidsprekers en beelden. De maker van het videospel heeft nu een rechtbank verzocht te verklaren dat hun toepassing geen inbreuk is op het patent.

De firma heeft van het spel Guitar Hero al verschillende versies uitgebracht. De laatste versie, Guitar Hero III kwam vorig jaar op de markt en zou op de eerste dag voor 115 miljoen dollar verkocht hebben volgens de fabrikant. De originele Guitar Hero werd gemaakt door de spelontwikkelaar Harmonix, maar later kwamen de rechten in handen van Activision met zijn ontwikkelaar Neversoft. De originele Harmonix maakte echter een nieuw computerspel dat “Rock Band” heet. Ook daar is enige wrijving over de al dan niet compatibiliteit van de gitaren tussen de games.

Zon in Amerika

Het ministerie van energie in de VS neemt zonne-energie ook ernstig, te zien aan hun investering van 14 miljoen dollar. Dat bedrag is bestemd voor ontwikkeling van “fotovolta├»sche” of pv-panelen (Photo-Voltaic). Die zetten de energie van zonnelicht onmiddellijk om in electriciteit. De ontwikkeling van nieuwere zonnepanelen moet de opbrengst van electriciteit uit zonne-energie goedkoper maken. Binnen de tien jaar zou die kost met meer dan de helft moeten zakken, en op het niveau komen van de marktprijs van energie.
De universiteiten moeten samenwerken met partners in de industrie, zodat de nieuwe ontwikkelingen snel tot nieuwe produkten op de markt leiden. Deelnemende universiteiten zijn o.a. die van Arizona, California, Georgia, Massachusetts, enz.


Zon in Europa
Ook in Europa is er aandacht voor zonne-energie vanuit het Europees Hernieuwbare Energie Agentschap. Daar loopt het “Sixth Framework Program”, een programma voor ontwikkeling van foto-volta├»sche projecten, met o.a. aktiviteiten in Nederland, Spanje, Duitsland en Frankrijk met namen als: “Crystal clear”, “Full Spectrum”, “MolyCell”, “PV-catapult”, enz.

Cryptografiemuseum
In de VS in de buurt van Washington, is een Nationaal Cryptografie Museum gevestigd. Het toont een aantal stukken die vroeger dienst deden bij de geheime dienst NSA (National Security Agency). Die dienst is ook eigenaar van het pand, dat vroeger met indrukwekkende prikkeldraad werd afgeschermd van de buitenwereld. Maar de afluisteroperaties geheim houden is tegenwoordig onmogelijk, omdat de regering regelmatig uitpakt met resultaten van afluisterwerk. Met het museum trekken ze liever de aandacht op afluisterwerk uit het verleden, zoals in de tweede wereldoorlog. Ook een jungle-afluisterpost uit de vietnamoorlog is hier herbouwd. De geschiedenis gaat terug tot de jaren 20: de voorloper van de NSA werd geleid door een kryptograaf. Die leek niet opgezet met de evolutie want hij bracht nadien een boek uit dat heel wat stof deed opwaaien: “The Black Chamber”.

Het museum is al open sinds 1993, maar het heeft vroeger nooit veel aandacht gekregen. Of niet veel aandacht getrokken, want blijkbaar kunnen ze het moeilijk afleren om de dingen geheim te houden.
NSA: Never Say Anything, maar klik dus op de links:
http://www.nytimes.com/2008/03/12/arts/artsspecial/12crypto.html?_r=1&oref=slogin

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.