Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

OLED slijtage * De grenzen van Australië * FreeBSD 14

i-nieuws 6 na 6 ** November 23rd, 2023 by wim.webgang **

OLED slijtage

Beeldschermen met OLED technologie zijn nog relatief nieuw, inzover dat er weinig informatie is over het effect van inbranden. Dat was een effect dat veel voorkwam bij CRT schermen met een beeldbuis. Een beeld dat steeds op dezelfde plaats op het scherm stond geraakte op de duur ingebrand. Je bleef de lijnen van het veelgebruikte beeld zien, ook al stond er een ander beeld op het scherm. Dat was duidelijk op beeldschermen waarop een bepaald computerspel veel gespeeld werd. En bij terminals waar de contouuren van het hoofdmenu van een veelgebruikt programma zichtbaar bleef doorheen de rest van de toepassing.
Ook OLED schermen zouden een zekere kwaliteitsvermindering kennen door gebruik, die wel verschilt van het oude burn-in effect. Door intensieve testen is gebleken dat bv het midden van grote schermen aangetast wordt. Daar zijn dikwijls de sterkst belichte delen van beelden te zien, en dat zou voor slijtage zorgen in die zone. Door slijtage zou de capaciteit van de lichtpunten op die plaats achteruitgaan. Door extreem intensieve testen kon door RTINGS aangetoond worden dat 700 uren achtereenvolgend gebruik zichtbare sporen achterliet.
Het gaat bv over witte vlakken die steeds op dezelfde plek opduiken, en nadien op die plaats een minder helder beeld geven, veroorzaakt door verminderde lichtafgave van de lictpunten in dat gebied.
Fabrikanten zijn zich daarvan bewust. Ze proberen met software het slijtage effect te beperken, bv door de lichtintensiteit te beperken. Door minder lichterkte te gebruiken dan eigelijk zou kunnen kan de slijtage uitgesteld worden. En het interessante voor de fabrikanten is dat ze dat nog kunnen doen nadat het beelscherm verkocht is. Door softwareupdates te sturen over internet, wordt het gedrag van het scherm aangepast. Het testlabo merkte bv op dat na upgrade 3 een bepaald scherm algemeen een minder licht beeld gaf.
Een andere methode die fabrikanten (kunnen) gebruiken, is software die de slijtage compenseert. Als het gebruik van de pixels opgevogld wordt, zou je pixels die veel lichtintensief beeld getoond hebben na een aantal uren kunnen bijregelen door ze wat extra licht te laten geven tov de pixels die minder gebruikt zijn. Dat is natuurlijk wat complexer, maar de schermen hebben dan ook veel meer technolgie ingebouwd dan nodig om enkel de beelden weer te geven die de gebruiker wil zien.

https://www.rtings.com/tv/learn/longevity-results-after-10-months

De grenzen van Australië

Australië is bezig met zijn cybergrenzen beter te beveiligen. Er zijn een aantal spectaculaire inbraken en inbreuken geweest in openbare diensten en in privé-bedrijven, en de overheid wil de digitale gezondheid wat opkrikken. Het is ook nodig: havens lagen stil en de helft van de bevolking was slachtoffer van het lekken van privacy gevoelige gegevens door computerinbraken.
De overheid wil bedrijven ondersteunen om zich beter te beveiligen.
Ze gaan ook de belangrijkste infrastructuur beter in het oog houden; zo zullen de telecommunicatiebedrijven duidelijker moeten melden als er onregelmatigheden vastgesteld zijn.
Ze willen ook grenzen instellen aan het verbinden van verschillende computersystemen van overheden om gegevens uit te wisselen, om schade in te perken bij een inbraak in één van die systemen.

FreeBSD 14

Het project van het open source besturingssysteem FreeBSD heeft officiëel zijn 14 versie uitgegeven: FreeBSD 14.
Het bevat OpenSSH 9.5, OpenSSL 3.0, openZFS versie 2.2 en andere nieuwe softwareversies. FreeBSD is vooral bedoeld als serversysteem, maar het heeft ook een desktop, en je kan het als gewone computer gebruiken.

Wie FreeBSD versie 14 installeert zal merken dat er iets is veranderd in de struktuur van de mappen. Vroeger werden de mappen van de gebruikers gemaakt in /usr/home, en nu wordt er op het hoogste niveau een /home aangemaakt, zoals in de meeste Linux distributies.

FreeBSD 14 komt uit voor verschillende types computers, en draait ook op AMD en ARM processoren. https://www.freebsd.org/releases/14.0R/

De ontwikkelaars hebben un release opgedragen aan Hans Petter Selasky.
Dat was een vooraanstaand programmeur van het FreeBSD project, die voorbije zomer in een verkeersongeval in Noorwegen om het leven kwam. Hij was 41.

Hij werkte al 25 jaar mee aan FreeBSD, oorspronkelijk verbeterde hij de ISDN drivers, en tegenwoordig werkte aan de usb drivers. Hij zorgde er ook voor dat de Linux drivers voor webcams konden gebruikt worden in FreeBSD, zodat de gebruikers konden teleconferencen.

Zijn code wordt ook op andere plaatsen gebruikt, bv in de usb-drivers van de playstation. Hij ontwikkelde ook een slimme netwerksoftware, die ervoor zorgde dat Netflix met een grote snelheid beeld over een server kan buitensturen. Hij werkte ook aan drivers die gebruikt worden in open source pbx systemen als Asterisk en openPBX voor telefonie over internet.

https://www.freebsd.org/releases/14.0R/announce/

Recent leek HPS nog geïnteresseerd te zijn door spraaktechnologie:

https://groups.google.com/g/bsdmailinglist/c/tvLVEBma86g

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.