Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hack je auto * Zelfrijdend overreden * Ingepakt * Ubuntu in Riga

i-nieuws 6 na 6 ** November 9th, 2023 by wim.webgang **

Hack je auto

Automobilisten in de VS genieten van de mogelijkheid om de gegevens van hun auto uit te lezen op een computer, door een kabeltje aan te sluiten op het electronisch systeem van hun voertuig. Maar de fabrikanten zijn nu opgeschoven naar een draadloze uitlezing, die niet door de Automobilist zelf kan gebeuren. Ze doen er alles aan om de klanten zelf hun gegevens te laten uitlezen, op een moment dat de auto meer dan ooit informatie verzamelt, opslaat en doorstuurt naar de fabrikant.
De fabrikanten vochten het toepassen van de “right to repair” wet op de auto’s aan.
In de staat Maine in het Noorden van de VS, werd een referendum gehouden over de wet.
De kiezers stemden massaal voor het recht om hun eigen wagen te controleren.
De automobilisten hadden de “Maine Automotive Right to Repair Coalition” opgericht om aktie te voeren rond de wet. Huidige auto’s zijn computers op wielen, en het gaat naast herstellen ook over de controle op de data van de gebruikers.
De right to repair beweging heeft al een paar overwinningen gehaald op de fabrikanten van allerlei soorten computer- en andere appartuur. Daarbij krijgt de klant het recht om herstellingen te doen of te laten doen door een andere partij dan de fabrikant. En de fabrikanten worden verplicht om reserve-onderdelen en handleidingen voor herstelling aan te bieden.

Zelfrijdend overreden

Het Amerikaanse automerk Cruise roept zijn wagens terug voor een software update. Het testprogramma met zelfrijdende wagens was om veiligheidsredenen al stilgelegd door de overheid.
Er was een ongeval waarbij een ingewikkelde verkeerssituatie ertoe leidde dat er een voetganger onder de zelfrijdende auto terechtkwam.
Een voetganger liep door het rood en werd gegrepen door een auto met bestuurder. Ze vloog over diens motorkap en kwam daarop op het volgende rijvak terecht, waar ze voor de zelfrijdende auto terechtkwam. De zelfrijdende auto reageerde aanvankelijk met een remstoot, maar dat kon niet vermijden dat de voetganger onder de wagen terechtkwam.
En mogelijk begint daar het probleem voor wat betreft de zelfrijdende auto. Doordat de vrouw onder de auto zat, zag die geen obstakel meer. De brandweer zocht hoe ze de auto konden uitschakelen, en plakten de voorste sensoren af om het controlecentrum van het zelfrijdend systeem te alarmeren. Die schakelden dan in contact met de brandweer het zelfrijdend systeem uit.
De auto’s die teruggeroepen worden zijn niet in bezit van partikulieren, ze werden nog niet verkocht. Het zijn allemaal voertuigen in bezit van Cruise of GM, het moederbedrijf. Het voertuig zelf is afgeleid van een electrische wagen van GM. Meestal zitten ze in testprogramma’s.

Ingepakt

In een distributiecentrum in Zuid-Korea gebeurde een ongeval met een inpakrobot. Een werknemer van een robotbedrijf was bezig met het instellen en controleren van een robot. De robot was moest ingeschakeld gaan worden in een landbouwbedrijf, om dozen op een pallet te stapelen, en er was iets fout met de sensoren. Het is natuurlijk moeilijk om de werking van sensoren te testen zonder de robot aan te zetten, maar daar ging het fout. De robot hield de technieker voor een doos paprika’s, greep hem vast en plofte hem op de lopende band richting pallet. De man overleed aan zijn verwondingen.

Ubuntu in Riga

De jaarlijkse Ubuntu conferentie vond dit jaar plaats in Riga, in Letland, van 3 tot 5 november.
Ze schuiven hierbij op van de “Ubuntu Developer Summit” zoals het vroeger heette, naar de nieuwe, meer algemenen naam “Ubuntu Summit”.
Er werd ondermeer gesproken over Ubuntu Core. Dat is geen nieuwe Ubuntu distributie (de twee officĂ«le zijn server en desktop), maar eerder een aangepaste versie van de desktop, speciaal bedoeld voor inbouw in “embedded systems”. Het is hun “internet of things” distro, die bv kan ingebouwd worden in slimme reklamesystemen als “digital signs” en “smart displays”.
Core heeft een vaste installatie, en bij een update wordt gewoon heel het systeem vervangen door een nieuwe. Er gebeuren dus geen kleine updates geledelijk aan zoals bij een gewone desktop Linux.
Andere voorbeelden van dergelijke systemen zijn MicroOS van OpenSUSE, en het bekendere Crhome OS. Het worden “immutable desktops” genoemd.

En wat is de beste manier om reklame te maken voor hun conferentie? De getuigenis van … Craig Loewen (MS).
(het valt wel op dat hij helemaal in het zwart is gekleed, geen MS logootjes of zo, en geen hemd en das).

https://ubuntu.com/blog/why-you-should-attend-the-ubuntu-summit

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.