Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Android bug upgrade * Oud fijn stof * Threads in the UK * Asahi Linux voor Apple * Nieuw fijn stof * DNA voor de massa * Kunstmatige intelligentie poll * Samen tegen computercrimenelen

i-nieuws 6 na 6 ** November 2nd, 2023 by wim.webgang **

Android bug upgrade

Een bug van het Android systeem die ervoor zorgt dat gebruikers kunnen buitengesloten worden uit hun apparaat, had oorspronkelijk maar een lage prioriteit voor Google: P2 op hun online issue tracker.
De titel van de bug luidt:
“After updating to android 14, primary user profile can no longer access storage. Secondary profile can still access storage.”
Hoewel de beschrijvingen van de gebruikers verschillen, gaat het dikwijls over het optreden van het probleem na de upgrade naar Android 14, daarna kunnen ze helemaal niet inloggen, of kan één van de gebruikers op het apparaat niet werken. Er wordt gezegd dat internal storage niet beschikbaar is voor de gebruiker, sommige gebruikers kunnen hun smartphone al dagen niet gebruiken. Het probleem dook op rond half oktober.
Nadat er in de media wat ruchtbaarheid aan gegeven was, heeft Google de prioriteit opgewaardeerd naar het hoogste niveau. Maandag hebben ze meegedeeld dat hun mensen eraan werken. Ze hebben ook alvast een update gemaakt om te vermijden dat nog niet getroffen toestellen het euvel ook krijgen. Voor de anderen, is het wachten tot de software update uitkomt die het probleem oplost.
Ondertussen zitten de gebruikers met de frustratie: ze hebben een apparaat (meeste meldingen gaan over de Pixel), hun gegevens zitten er in, maar ze kunnen er niet aan, ze hebben geen toegang tot adressen, foto’s enz. Het lijkt wel ransomware merkt iemand op. En sommige gebruikers probeerden zelf op allerlei manieren om hun apparaat terug aan de praat te krijgen, niet wetende dat het een bug was van Android; ze deden bv een “factory reset” of probeerden op een andere manier het probleem aan te pakken, wat het soms nog erger maakte, en ze eindigden met een oneindig opnieuw opstartend apparaat.

https://support.google.com/pixelphone/thread/241474288?hl=en

Oud fijn stof

Onderzoekers hebben oud fijn stof gevonden dat dateert van de periode dat de dinosauriers uitstorven.
Het blijkt afkomstig van de inslag van een meteoriet op aarde, en door de gegevens van het stof in de huidige computermodellen in te voeren komen ze uit op een zodanige verduistering dat de fotosynthese van het leven op aarde sterk verstoord zou worden. En dat gedurende lange tijd, omdat het stof van die aard is dat het zeer lang in de dampkring aanwezig blijft.
Het bevestigt en versterkt nog de theorie dat het uitsterven van de dino’s te wijten was aan zo’n inslag.
Een van de betrokken wetenschappers is een Belg:

https://www.rtbf.be/embed/m?id=3072180

Threads in the UK

Een ingewikkeld verhaal over threads en threats ..

Over het gebruik van de naam Threads is discussie in Groot-Brittanië: een softwarebedrijf met de naam Threads Software Limited registreerde die naam tien jaar geleden. Zij hebben een intelligent messaging hub, die bedrijfscomunicatie opslaat in een databank online.

Maar ondertussen gebruikt Facebook en Instagrambedrijf Meta de naam “Threads” ook voor iets in instagram dat moet concurreren met twitterachtige diensten. Ze deden een bod op de geregisteerde merknaam in Groot Brittanië. Het Britse Threads bedrijf ging niet in op dat aanbod om de merknaam te verkopen, en daarop ging instagram toch gewoon door met het gebruik van de naam, ook in Groot-Brittanië.

Nu eist het Britse bedrijf dat Meta binnen de maand stopt met het gebruik van die naam.

https://www.businessinsider.com/meta-told-stop-using-threads-name-company-owns-uk-trademark-2023-10?r=US&IR=T

Ondertussen wordt er door instagram ook gewerkt aan een API. Dat is een soort verbinding die bedrijven kunnen gebruiken om vanuit hun computersystemen automatisch Threads aan te maken. Gebruikers kunnen zich alvast afvragen wat het effect daarvan gaat zijn.
It could be a threath for the content ..

Asahi Linux voor Apple

Asahi Linux is een project om een Linux versie te maken die draait op de nieuwe Apple computers die de eigen M-Chips gebruiken als processor, in plaats van standaard intel processor. De ontwikkelaars van Asahi Linux hebben daar hun handen mee vol, want Apple deelt niet veel informatie over die zelf ontwikkelde M-processor. Het doel is om eerst Asahi Linux aan de praat te krijgen op de toestellen met de M1 processor (ondertussen heeft Apple de M3 processor gelanceerd).

Ze moeten zich dus verdiepen in hoe het hele systeem werkt, en ze draaien daarvoor soms hun Asahi Linux waar ze aan werken op een Mac waar ze ook nog het originele Apple OS op laten staan. Soms stoten ze daarbij op problemen omdat de twee systemen op dezelfde computer elkaar in de weg zitten. En nu hebben ze een probleem ontdekt dat ze niet konden verklaren door de aanwezigheid van Asahi Linux. Nader onderzoek leverde de conclusie op dat het een probleem was in het systeem van Apple. Dat wordt veroorzaakt door twee bugs.
Het probleem treed op bij bepaalde versies van macOS. Als een gebruiker daar een upgrade doet naar macOS 14 Sonoma, kan dat fout gaan en eindigt hij met een zwart scherm, waarna hij niet verder kan opstarten. De gegevens blijven wel op de computer staan, hij kan alleen niet starten, en het recovery system werkt niet. Het probleem treedt vooral op bij de 14 en 16 inch laptops.

https://github.com/AsahiLinux

https://asahilinux.org/about/


Het resultaat van het Asahi project zal je als eindgebruiker terugvinden in een release van Arch Linux ARM. Arch Linux is een al lang bestaande Linux distributie voor gevorderde Linux gebruikers. Ze gebruiken het “rolling release” principe, waarbij vanaf je het systeem installeert er doorlopend kleine update gebeuren, en je nooit een “nieuw systeem” moet installeren.
Ze hebben een Arch Build System uitgewerkt om de gebruikers te helpen met het zelf compileren van programma’s, waarvoor ze de code van originele bronnen afhalen. Arch probeert zo dicht mogelijk bij de originele broncode van allerlei software te blijven, terwijl andere distributies zelf nog kleine aanpassingen doen aan de software in hun distributies.

Nieuw fijn stof

Nieuw fijn stof daarentegen is dan weer slecht voor mensen weten ze in India. De aanwezigheid van fijn stof wordt er nu gelinkt aan diabetes type 2. De PM 2,5 kleine stofdeeltjes worden ingeademd, en komen via de longen in de bloedbaan terecht.
De wereldgezondheidsorganisatie stelt de jaarlijks gemiddelde limiet op 5 microgram per kubieke meter.
In Vlaanderen worden die waarden van de WHO vlotjes overschreden. Maar gelukkig heeft Europa andere normen, die niet op 5 maar op 20 microgram per kubieke meter liggen.

De Belgische kaart voor PM 2,5 en andere metingen kan je vinden op de site van de Vlaamse Milieumaatschappij :

https://www.vmm.be/lucht/actuele-luchtkwaliteit

Voor Antwerpen:

https://www.vmm.be/publicaties/luchtkwaliteit-in-de-antwerpse-agglomeratie-jaarrapport-2021

DNA voor de massa

De site 23andMe is bekend voor het toegankelijk maken van de DNA test. Maar behalve de gebruiker die zijn DNA instuurt voor analyse, zijn er nog andere geïnteresseerden in de resultaten van die test.
Het bedrijf heeft een contract afgesloten met het bedrijf GSK, dat voor miljoenen dollars inzage krijgt in de DNA gegevens. Het is een Britse pharmaceutica reus. Ze gebruiken de gegevens voor onderzoek dat naar nieuwe medicijnen moet leiden.
Ze krijgen de DNA gegevens niet samen met de gegevens van de klanten, de data die ze krijgen zijn “anoniem” gemaakt.
De gebruikers van 23andMe moeten ergens aangeven dat ze akkoord zijn met die vorm van gebruik, en 80 procent lijkt dat te doen.

Of misschien is het omgekeerd, slechts 20 procent is zich bewust van de vraag en vindt de manier om nee te zeggen…

Kunstmatige intelligentie poll

Blijkbaar gebruikt Microsoft kunstmatige intelligentie om “poll’s” te publiceren naast nieuwsartikelen.

Zoals bij een artikel over de dood van een Australische vrouw…

What do you think is the reason behind the woman’s death?”
o murder
o accident
o or suicide

The Guardian was de bron van het artikel, en zij kregen veel negatieve reakties op de combinatie met de poll, waarvan veel lezers dachten dat de journalisten zelf een leuke poll naast het artikel hadden geplaatst.
The Guardian ziet het dan ook als reputatie-schade.

ps: Ondertussen is de poll verdwenen; Microsoft heeft zijn AI poller even op non-aktief gezet in afwachting van heropvoeding.

https://www.msn.com/en-au/news/australia/woman-found-dead-at-st-andrews-school-in-sydney-identified-as-water-polo-coach-lilie-james/ar-AA1iQz2H?ocid=entnewsntp&cvid=d86e5dbaf265434bac40c165ffe9bff6&ei=10

Samen tegen computercrimenelen

De VS willen samen met een groep andere landen een halt toezeggen aan de computeraanvallen die leiden tot afpersing (ransomware).
Ze willen systematisch weigeren te betalen aan de boosdoeners die in hun systemen binnendringen. Door dat wereldwijd te doen hopen ze de inkomsten voor de computercriminelen droog te leggen.
Er zal kunstmatige intelligentie ingezet worden om de transacties in bitcoin en andere cryptomunten te onderzoeken. Informatie over verdachte portefeuilles zal gedeeld worden met partnerlanden. De samenwerking zou een veertigtal landen beslaan, en de Europese Unie en Interpol werken ook mee.

Betalingen in cryptomunten in de context van afpersing via internet, worden geschat op meer dan vierhonderd miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar, dus tegen het einde van het jaar gaat dat naar 1 miljard dollar.
Analisten die de blockchain onderzoeken komen met die cijfers.
De bedragen lijken op zich wel te dalen. Terwijl computerinbrekers voorheen veel geld binnenhaalden door grote bedrijven met dikke reserves af te persen, evolueert het nu naar meer kleinere bedrijven en lagere bedragen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.