Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

RadioLAB: Raspberrry pi 400 met schermbatterij

Uitzending do 18:00 ** July 1st, 2021 by wim.webgang **

RadioLab 4
met Silvia

Kunnen we van de Raspberry Pi 400 een soort laptop maken door er een scherm op aan te sluiten, liefst touch-screen, en liefst met een oplossing om alles van een/meer batterij(en) te laten draaien?

Pi met touch screen
Scherm-batterij
We pakken een touch-screen uit dat via hdmi kan aangesloten worden op een Raspberry Pi, wij doen dat op de pi400 (zie vorige afleveringen).

Opzet, aansluitingen

1. scherm:
_ werkt van ingebouwde batterij

2 Raspberry Pi:
- usb-c stroom afgenomen van gewone USB aansluiting op scherm; die levert nu dus de stroom voor de Pi 400 én voor zichzelf.
(ps: op de foto is de stroomkabel van het scherm wel aangesloten; het is de onderste usb-c verbinding naar een twee-aderige draad die naar de voeding leidt. In dat geval levert de voeding de spanning voor het scherm (opladen batterij/werking), en -via usb- voor de Pi400. Maar het kan dus zonder voeding voor het scherm…).
- usb-muis aangesloten op pi
- netwerk aangesloten
- mini hdmi met adapter naar hdmi op scherm aangesloten: levert het beeld*

(*) maar niet de touch functie – daar zou ik nog een extra kabeltje voor moeten hebben – zoals op de foto wel het geval is – dan werkt de touch functie.
Ik gebruik de touch nu niet omdat het scherm niet stabiel staat en ik een muis bij de hand heb; korte kabel is handig bij de pi 400 omdat je ze aan het toetsenbord aan sluit (beetje zoals bij imac).

Lage spanning

De pi 400 geeft een aanduiding van te laag voltage (rechtsboven “Low voltage warning – Please check your power supply. Als ik deze melding wegklik blijft het bliksempje staan en even later komt ook de tekstmelding terug in de vorm van een grijs kadertje rechtsboven, niet erg storend. Normaal werkt de Pi met een speciale adapter die een beetje meer dan 5 volt geeft, bv 5,2 volt; zodat de pi zelf op zijn usb poorten volle 5 volt kan leveren. Ik ga geen extra apparatuur aansluiten behalve de muis, dus maak er me niet te veel zorgen over.

Rammelbak
Nu ik op een houten tafel werk, merk ik ook voor het eerst dat het toetsenbord van de pi 400 rechts-onder een beetje een klepperend geluid maakt tijdens het typen; het lijkt of de rubberen pootjes niet beletten dat de allervoorste rand van het toetsenbord de tafel raakt tijdens het typen, of dat in die hoek de witte bovenkant en de roze onderkant van de pi behuizing niet goed of vast sluiten. Als ik op die plaats een stukje stof onder de hoek steek dan is dat effect onmiddellijk gedaan. Die hoek raakt dus de tafel en dat geeft het klepperend geluid.

Batterij

Verder dus; ik ben vooral benieuwd hoelang deze combinatie het uitzingt op een volledig geladen batterij van het scherm (die waarschijnlijk volledig opgeladen is in gebruik en daarna eenpaar dagen stilgestaan heeft).

Zonder de gebruiksaanwijzing goed gelezen te hebben (die zat er trouwens ook niet bij), vermoed ik dat het scherm na een paar uur aangesloten geweest te zijn, wel opgeladen is, maar helaas zie ik spontaan nergens een indicatie van de batterijstatus. De batterij zou het scherm een drie-a-vier uur kunnen voeden.

Aan het begin van deze tekst heb ik het beginuur genoteerd, ik hoop nadien in te kunnen vullen wat het einduur was; dat ik dan moet afleiden van de laatste datum-tijd registratie van dit tekstbestand dat ik regelmatig probeer te bewaren (ctrl-s). Ik riskeer dus mijn laatste geschreven stuk tekst kwijt te zijn als ik niet heb kunnen bewaren voor de batterij op is….

Start gebruik om 21:40
tussentijden: 23:04 ok … dus we zouden al een programma-uur moeten rondkrijgen..
(dan afgesloten wegens tijdgebrek).

Ik weet niet of het scherm een melding geeft als de batterij bijna leeg is, dus het zou kunnen dat de combinatie pi-monitor plots uitvalt, of dat de pi afsluit omdat hij vindt dat hij te weinig spanning krijgt (of dat alleen het scherm uitvalt kan theoretisch ook).

In principe zou de Pi 400 er redelijk goed tegen moeten kunnen om plots zonder stroom te vallen; de Raspberry Pi heeft van thuis uit nooit een aan-uit schakelaar gehad, en de 400 heeft enkel een soort aan-schakelaar door middel van een toetsencombinatie.

Verder nog altijd spijtig dat de pi400 geen mini-jack audio in/uitgangen heeft, maar Silvia merkt op dat echte audio freaks toch met externe audio-kaarten werken, die ook als aangepast plugin-bord bestaan voor Raspberry Pi en Pi zero. In onze opstelling wordt het geluid met de hdmi kabel doorgegeven naar het scherm, dat zowel luidsprekers als een mini-jack uitgang heeft voor geluid.

Gaatjes
Verder heeft het scherm twee geheimzinnige gaatjes, het lijkt wel bedoeld voor een bevestiging of een standaard, maar er is helemaal niets meegeleverd, dus je moet het scherm platleggen of zelf in een soort boekenstandaard zetten of zo.
Bij nader inzien geven de gaatjes trouwens licht …

pi400-touchscreen gaatjes achterkant geven licht?

(Alle foto’s: webgang)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.