Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

GPU-driver voor Linux * Toegelaste motorkap * YouTube incompatibel * Neehoo * Gevaarlijke cyberattack?

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** April 23rd, 2015 by wim.webgang **

GPU-driver voor Linux
Chip en grafische kaarten fabrikant AMD heeft zijn nieuwe AMDGPU vrijgegeven. Het is een nieuwe grafische driver voor Linux. Hij bestaat uit een nieuwe DRM/KMS kernel driver, een nieuwe xf86-video driver voor X11, en aangepaste libdrm en Gallium3D. De driver is ontworpen voor toekomstige hardware van AMD, zonder verschil te maken voor de huidige hardware. Ze werken met een combinatie van een closed source deel, Catalyst, dat als binary in userpace draait, en open componenten die het geheel wat open-source vriendelijker maken. Dat maakt deel uit van hun “unified driver” strategie.

Toegelaste motorkap

Autofabrikanten in de VS hebben een creatieve interpretatie van DMCA wet (Digital Millennium Copyright Act) gebruikt om de controle over hun voertuigen te bewaren. Wie aan een gekochte wagen zaken verandert, zou wel eens de copyrights van de fabrikant kunnen overtreden, is de redenering. En de DMCA wet verbiedt het omzeilen van de beveiligingen van systemen.
Daardoor zouden allerlei tuning en personalisatie niet meer kunnen, en dan gaat het vooral over de electronische extra’s die mensen installeren. Die wordt aangesloten op electronische componenten in de auto, vervangt ze, of configureert ze anders. En daar wringt volgens de fabrikanten het schoentje, want de veiligheid komt in het gedrang. Maar in het verleden hebben experten al regelmatig aangetoond dat autofabrikanten zelf slordig met de veiligheid en beveiliging van hun electronicasystemen in de voertuigen omgaan. De EFF verdedigt daarom het recht op het sleutelen aan de eigen auto, of het nu mechanisch is of electronisch. Ze vragen auto’s in de lijst met uitzonderingen op de DMCA wetten op te nemen.

http://copyright.gov/1201/2015/comments-032715/

YouTube incompatibel

YouTube gaat zijn “API” veranderen, en dat heeft gevolgen voor sommige toestellen. Op media-apparaten als smart-tv, tv-settop-boxen van Apple en Google, en game consoles van een aantal jaren oud zullen gebruikers geen YouTube apps meer kunnen gebruiken. Sommige apparaten zullen nog gered kunnen worden met een update van hun software. Algemeen zit het kantelpunt rond 2012, voor Apple bv gaat het over apparaten van voor iOS7.
Concreet verdwijnt de YouTube Data API versie 2. Versie 3 heeft commetns, captions, en RSS meldingen. In maart van dit jaar kondigde YouTube aan versie 2 buiten gebruik te zullen stellen in april van dit jaar. De API is iets dat websitebouwers gebruiken om bv video’s te integreren in hun site of wat apparaatbouwers gebruiken in hun app. In de overgangsperiode zal er een video met uitleg over de overgang getoond worden bij wie de oude API gebruikt.

Plots zullen gebruikers zich bewust worden van het feit dat er een besturingssysteem in hun apparaat zit, en dat dat een bepaald versienummer heeft. Ze zullen er zich misschien van bewust worden dat ze geen mogelijkheid hebben om zelf iets aan dat systeem te doen, bv het upgraden of vervangen door een ander systeem, om hun apparaat verder te kunnen gebruiken. Wie bv voor een Apple gekozen had omdat het “just works”, beseft hoe weinig hij als consument nadien te zeggen heeft; het is immers niet Apple dat iets veranderd heeft.

https://developers.google.com/youtube/2.0/deprecation_faq

Gevaarlijke cyberattack?

Volgens de Daily Dot zijn de berichten over een groot aantal Iraanse internetaanvallen op de VS schromelijk overdreven. Door de keuze van bepaalde terminologie, die weinig begrepen wordt, maar waarvan gesuggereerd wordt dat het ernstige aanvallen zijn, wordt de indruk gewekt dat er een groot gevaar is. Achter de studie zouden twee partijen zitten: enerzijds een conservatieve denktank- wie het goed zou uitkomen dat Iran een internetagressor is- en een internetbeveiligingsfirma, wie het goed zou uitkomen dat er weer meer internetdreiging is.
Na anlyse van het rapport blijkt dat onder meer gewone “ping” signalen geteld werden, en als een indrukwekkend getal gepresenteerd werden, hoewel “ping” gewoon tot het netwerkprotocol behoort. De combinatie van overdrijvingen van eenvoudige netwerktest-signalen, over de ver achteraan in het rapport gestelde terughoudendheid over de betrouwbaarheid van de conclusies uit ip-adressen, en het juist sterk vooraan staand statement dat de sancties tegen Iran zeker behouden moeten blijven, maakt het erg verdacht.

Nog interessanter zijn de bevindingen van andere onderzoekers. Die zeggen juist dat de Iraanse aktiviteiten op internet, die mogelijk tegen de VS gericht zijn, sterk afgenomen zijn de voorbije maanden, tot zelfs helemaal stilgevallen zijn.

Ondertussen wordt in de VS beslist over de budgetten voor wetenschappelijk onderzoek voor de komende twee jaar. Ze lijken te denken dat de opwarming van de aarde van de baan is, want wetenschappelijk onderzoek naar klimaatwijziging moet inleveren.
Hoewel er meer geld wordt uitgetrokken voor “computer science”, wordt er minder uitgetrokken voor sociale wetenschappen. Een prof uit Texas merkte op dat het juist de studie van menselijk gedrag is dat uit de sociale wetenschappen komt, en dat nodig is om te begrijpen hoe het best veiligheidsmaatregelen in computer systemen te implementeren.

Neehoo

Het gaat niet zo goed met Yahoo, wiens resultaten niet alleen onder de verwachtingen lagen van waarnemers, maar ook onder die van vorig jaar. Yahoo is een dino van het internet; het was aanvankelijk 20 jaar geleden het geliefde platform om op te vertrekken op het web, en bood ook al vroeg zoek en e-mail adressen aan.
Maar om op het net te gaan kaapte Google ondertussen de meeste openingspagina’s weg, en bovendien boden ze na een tijdje ook gratis mail aan, met grote capaciteit, en zijn er veel andere concurrenten bijgekomen, en is de markt verschoven naar sociale media en mobiel.
Daar zijn ze nu wel in aan het investeren. De topvrouw van Yahoo, Marissa Mayer, die in 2012 aangetrokken werd om het bedrijf te leiden, is al jaren bezig met hervormingen in het bedrijf, en dat kostte al duizenden banen. Yahoo is ook erg afhankelijk van partners als Microsoft, dat 35% van de inkomsten van Yahoo levert, en er zo graag voor zorgt dat een virtuele concurrent voor Google overleeft. Marissa Mayer kwam trouwens van Google. En de zoektechnologie van Microsoft kwam van Yahoo. De kansen lijken te liggen op de mobiele markt.

todo:
FIRST robotics

http://slashdot.org/palm/21/15/04/21/2014212_1.shtml

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.