Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Open Document Format * Einde browser-keuze in EU

i-nieuws 6 na 6 ** April 2nd, 2015 by wim.webgang **


Open Document Format

Dankzij de Britse overheid zal Microsoft in zijn Office 365 ook het ODF of Open Document Format gaan ondersteunen. Een van de commerciële concurrenten van Microsoft is Google, dat ook online office programma’s aanbied. Zij voorzien wel uitwisseling met Open Document Format bestanden.

De Britse overheid heeft in 2014 de wijze beslissing genomen om voor zijn documenten niet langer het formaat van 1 prive leverancier te gebruiken, maar voor een open standaard te kiezen. Daardoor is de overheid niet gebonden aan de software van één bepaalde leverancier, en blijft er opening voor concurrentie. Bovendien heeft dat het voordeel dat ook de gebruikers van allerlei overheidsdocumenten niet verlicht worden een bepaalde software te gebruiken. Het Open Document Format wordt door verschillende merken van office-software ondersteund. Er bestaan verschillende vrije en gratis programma’s om die documenten mee te openen en te bewerken. Microsoft had zwaar gelobbiet om alleen zijn eigen XML formaat als standaard te laten gebruiken, iets wat ze andere gebruikers van hun MS Office kunnen opleggen door aanpassingen in hun software. Gebruikers van Apple, Linux, en andere Unix-achtige systemen worden daarmee buitengesloten, wat hen naar de Microsoft producten moet drijven.

De Britse overheid heeft zich nu losgemaakt van deze monopolie praktijken, en daarmee een belangrijke barst in de alleenheerschappij veroorzaakt. Eigenlijk is de Britse overheid nog vriendelijk geweest voor Microsoft, ze hadden evengoed kunnen overschakelen naar de vrije office programma’s, die bovendien open source zijn. Daarbij kan een overheid gemakkelijker controleren of er geen verborgen spionage-achterdeurtjes in de software zitten, iets waar ze voor de Snowden-onthullingen niet zichtbaar van wakker lagen.


Microsoft moet nu gaan kiezen of ze die mogelijkheid alleen voorzien voor het Verenigd Koninkrijk, of ze wereldwijd toepassen. Dat wordt een vervelende keuze. Als ze iedereen met het formaat laten werken, wordt de opstap naar OpenOffice en LibreOffice voor gebruikers kleiner. Als ze de mogelijkheid niet geven, voelen andere gebruikers en overheden zich misschien gediscrimineerd.


Einde browser-keuze in EU

Ondertussen is de maatregel afgelopen die Microsoft was opgelged door de Europese overheid, en die de computergebruikers met een Windows systeem bij het starten de keuze gaf tussen verschillende Browsers, als Crhome, Opera, Firefox, en Safari.
Doordat Microsoft een overeenkomst heeft met de fabrikanten van de meeste computers, kunnen ze hun eigen software vooraf installeren op de harde schijf. De gebruikers betalen de software ineens mee met de prijs van de computer, en worden nergens om hun mening gevraagd; ze krijgen Windows. Binnen die Windows kan Microsoft dan ook nog zijn andere gebruikerssoftware positioneren, en dat geldt zeker in de eerste plaats voor Internet Explorer. Hoewel eerder Netscape, de voorvader van Firefox, de pionier was in internet-browsers, heeft Microsoft door zijn greep op de systeemsoftware van Internet Explorer in de praktijk de meest gebruikte browser kunnen maken. Toen ze dan op allerlei gebieden begonnen af te wijken van web-standaarden, leverde dat heel wat ergernis op, zowel bij gebruikers, als bij website-ontwikkelaars.
De overeenkomst over de browser keuze in Europa dateert van 2009.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.