Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Twee april

Uitzending do 18:00 ** April 2nd, 2015 by wim.webgang **

Voor de aprilgrappen in het IT nieuws zijn er weer veel kandidaten. Welk(e) van de volgende berichten is een 1-apriller?

* V’Ger code

- De broncode van V’Ger is vrijgegeven. De broncode voor een interstellair vernietigingswapen is onlangs onder een open source licentie uitgebracht. Tot nu toe was de kost van de proprietary software voor de inzet van zulke wapens een grote rem op de ontwikkeling ervan. Er zijn ook negatieve reakties op het uitbrengen van deze sourcecode. Belangrijkste vraag daarbij is of de wereld een dienst bewezen wordt met de gemakkelijkere verspreiding van ruimtewapens.

* Open Document Office 365

- Microsoft gaat het open document formaat ondersteunen. Microsoft kondigde de lancering aan van de meestgebruikte software om ODF documenten te maken. In plaats van een schoorvoetende volger, willen ze een leider worden op gebied van Open Document Format.

* Sancties

- Het witte huis kondigde aan dat de president een speciale sanctie-wet heeft afgekondigd tegen cyberaanvallers. De wet laat speciale sancties toe tegen de financiële systemen waarmee de cyberaanvallers gelieerd zijn. Ze zullen daarbij al hun intelligence bronnen inzetten, en er alles aan doen om te vermijden dat onschuldige burgers getroffen worden. Die kunnen soms een tussenstation geweest zijn voor een aanval, zonder het te weten, bv doordat hun computer besmet was met een trojan.

* Eén-klik-knop

- Amazon maakt nieuwe one-click button. Amazon, reeds bekend van het patent op “one-click” aankopen, heeft nu een nieuwe gadget op de markt gebracht: de draadloze one click button. Het is een toestelletje met 1 drukknop erop, en plaats voor een sticker.. De achterkant bevat een zelfklevende laag, zodat je het kan bevestigen in de buurt van je voorraadkast. Bij installatie kies je het product waarvoor je het wil gebruiken, kleeft de sticker erop, en de bestel-via-internet-knop is klaar voor gebruik. Bv op je wasmachine, op het moment dat je de laatste dosis waspoeder neemt, druk je op de knop, en amazon verwerkt onmiddellijk een bestelling voor een doos waspoeder. Hetzelfde kan je doen voor je laatste pak cornflakes, de laatste rol wc-papier, enz. De producten waarvan het echt vervelend is om zonder te vallen, kunnen allemaal een one-click button krijgen.

* Betekenis

- Wetenschappers zijn een stap dichter bij het onderzoek naar de betekenis van het leven. Jaren geleden werd een supercomputer uitgerust voor de berekening van complexe problemen, ingezet voor de belangrijke menselijke vraag. Het computerprogramma dat al jaren draaide, leverde gisteren uiteindelijk zijn antwoord af. Niet dat de onderzoekers nu klaar zijn met het antwoord, want ze hebben zeker nog wat tijd nodig om het te verwerken. Het antwoord dat de computer afleverde was “42″. Geen enkele van de onderzoekers kon verklaren wat het antwoord betekende. Ze zullen nu de broncode van het programma van de supercomputer gaan onderzoeken om meer zicht te krijgen op de betekenis van het antwoord. De oorspronkelijke programmeurs van het artificiële intelligentie programma, dat op de supercomputer draaide, zijn ondertussen op pensioen. Het programma zelf is gelukkig open source, maar het is geschreven in de ondertussen zeldzaam geworden taal “AI3″.

* Bot-discriminatie

- Een gezin in de VS gaat een rechtszaak aanspannen tegen de school van hun dochter. Die dochter kon door langdurige ziekte de lessen niet bijwonen op school, en de ouders hadden gevraagd of ze een technologische oplossing mochten gebruiken om haar niet te ver achter te doen lopen op school. Aanvankelijk was dat in algemene termen toegestaan door de school, maar daar kwamen ze na verloop van tijd op terug. De ouders hadden een Sony robot aangekocht, en lieten die naar school gaan in plaats van het meisje. Doordat de bot alles regestreerde vanop de plaats in de klas waar hun dochtertje zelf vroeger zat, kon ze zich beter betrokken voelen bij de school, en zelfs interageren met haar klasgenoten. De school heeft nu de bot van de schoolbanken verbannen. Ze zeggen dat er voor de bot geen schoolgeld is betaald, en dat de plaats waar hij zich in de klas opstelt, niet meer vrij is. De advokaten van de ouders zoeken nog naar de juiste juridische formulering van discriminatie, nl tegeonver de bot of tegenover het schoolmeisje zelf.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.