Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Android en Replicant

Uitzending do 18:00 ** March 13th, 2014 by wim.webgang **

Android, Replicant en de Fairphone

Waarom een vrije versie van Android nodig is, werd nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt door de ontwikkelaars van Replicant. Die proberen een echt vrije-software-versie van smartphone systeem te maken, dat overeenkomt met de Android versie die Google laat gebruiken op de smartphones van fabrikanten als Samsung. Android maakt gebruik van vrije software, zoals de Linux kern, maar maakt ook gebruik van veel niet-vrije software, ontwikkeld door Google. Het replicant project probeert al die stukjes op te sporen en te vervangen door vrije software, om zo tot een echt vrij systeem te komen.

Door hun onderzoek naar de werking van het systeem zijn ze op een opmerkeljike eigenschap gestoten: de gsm-module in de smartphone heeft blijkbaar rechtreekse toegang tot de data van de smartphone. Dus zonder tussenkomst of controle van de gebruiker kan er data gelezen en geschreven worden naar het apparaat.

Voor een grotere zekerheid en veiligheid moet het ontwerp van een smartphone zo zijn uitgevoerd dat er genoeg scheiding is tussen de zogenaamde radiomodule en de “smart” computermodule. Dat is de enige manier om te vermijden dat via de radiomodule de smartphone kan gemanipuleerd worden, bv de micro, de opslag, het geheugen, de camera enz, waarmee het apparaat tot perfecte spion van zijn gebruiker gemaakt kan worden.

Eind januari is replicant 4.2 uitgekomen. www.replicant.us/
Replicant heeft een logo dat verre familie lijkt te zijn van het groene android figuurtje. De Replicant robot is rood ipv groen, en draagt rolschaatsen.

Muziek:
Lingering souls (liquidbass)
Tapenade (Sleepinghills)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.