Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De bouwstenen van de covid notification

Uitzending do 18:00 ** November 12th, 2020 by wim.webgang **

De bouwstenen
Terwijl naarstig verder gebouwd wordt aan een vaccin tegen Covid-19, en wij de (op dit moment positieve) evolutie volgen van de genoteerde corona-besmettingen en hospitalisaties, proberen heel wat organisaties zich aan te passen aan de omstandigheden. Zo ook de Lego vereniging van Pelt, die nu geen toonmoment kan houden in de vorm van een beurs. Dus bedachten ze een andere oplossing: een tentoonstelling in de etalages van de gesloten winkels van Pelt.

OL_C Maar hoe vraag je inkom voor een event dat doorgaat in de publieke ruimte? Ze verkopen hun kaartjes online. Geen toegangskaartjes, maar wel de kaart met het traject om langs alle etalages te wandelen. Het zou een initiatief van de middenstandsorganisatie kunnen zijn om de lokale winkels even extra onder de aandacht te brengen, maar het initiatief kwam dus uit een andere hoek, de Overpeltse Lego Club, een officiele LUG (Lego User Group – niet te verwarren met Linux User Group).

Het lijkt dat de webwinkel speciaal voor deze gelegenheid gebouwd is (https://olbc.be/olbc-webshop – waarschijnlijk gebruiken ze de webshop van one.com). Het zijn vooral artikelen die te maken hebben met deze toonwandeling: kaart voor een korte/lange wandeling, wedstrijd voor de lange/korte wandeling. Verder bedachten ze nog een paar andere produkten als mondmaskers, wenskaarten en zeepjes en zo.

Vaccin getest op nertsenJe kan nergens op de website terugvinden wat je dan juist gaat kopen voor de wandeling. Krijg je een kaartje opgestuurd? Het lego-mannetje erbij? Krijg je een download? Is het een kaart per persoon? Per volwassene? Moet je de datum van gebruik opgeven bij aankoop?
Het is inderdaad een download, en zonder te weten wat ze in de achtergrond allemaal doen met de gegevens die ze opvragen (zoals naam, adres en zo), krijg je een document als download. Helaas is het een document in Microsoft Word formaat, en niet een pdf!
Dan hadden ze toch even moeten luisteren naar de deelnemer die deze Tux in de etalage zette…

^ ^ ^

Covid notification
“exposure notification” is geen “contact tracing”

Harper Reed begon eind maart te werken aan software om te helpen de Covid19 crisis te bezweren. Er werd samengewerkt met een aantal partijen aan een framework op contracttracingrights.org.
Enerzijds besefte hij dat software alleen de crisis niet zou oplossen. anderzijds pakte hij de zaken aan vanuit een Open Source/Free Software perspectief, en stelde zich de vraag hoe software een hulp kan zijn zonder de rechten en de privacy van de gebruikers aan te tasten, ook in deze situatie. Al vroeg doken twee doelen op:
1. mensen die besmet zijn opsporen om verspreiding in te dijken
en 2. mensen verwittigen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een besmet persoon.
Nummer 1, het opsporen, is bekend als contact tracing, en wordt bij ons bv uitgevoerd vanuit call centra.
Maar nummer twee, is iets waar onmiddellijk gedacht werd aan het gebruik van de smartphones die zoveel mensen met zich meedragen.
Het idee daar is dat de toestellen ervoor zorgen dat iemand die in contact is geweest met een besmet persoon (die dat soms ook pas achteraf weet), verwittigd kan worden.
Technisch zijn er wat uitdagingen: de smartphones moeten elkaar kunnen detecteren, bv met bluetooth, en dat moet ergens bewaard worden. Er moet ergens een manier zijn om de besmetting te melden aan het systeem. En dan moet het systeem iedere smartphonegebruiker die op een risicovolle manier in contact was met iemand die nadien besmet bleek, kunnen verwittigen. De definitie van wat risicovol was moet ook gemaakt worden, bv de duur van het contact, of het buiten of binnen was, hoe dichtbij enz. En dan moet het liefst werken voor zoveel mogelijk gebruikers, wat in de praktijk wil zeggen: voor verschillende smartphonessystemen.

Maar behalve technische uitdagingen, zijn er ook wat menselijke. Zo’n systeem is heel erg afhankelijk van de goede wil van de deelnemers, die de app ervoor installeren, en als ze besmet blijken, dat ook meedelen aan het systeem. Daarvoor is engagement en vertrouwen nodig.
En dat vertrouwen is groter als de garantie voor de privacy groter is. Om de achterdocht weg te nemen moet er gewerkt worden met encryptie en anonimisering.
Het engagement kan er komen als de gebruikers het zien als een hulpmiddel om een lockdown te vermijden; om weg te blijven van de gevarenzone van aantallen besmettingen die leidt tot een instorting van de gezondheidszorg.

En terwijl menselijke contact tracing al bestond, en succesvol toegepast werd voor bv Ebola en andere epidemies, groeide het besef dat deze technologische hulpmiddelen eigenlijn iets anders waren.
En dat er eigenlijk een andere naam voor nodig is.
Ze kunnen een manier bieden om automatisch en anoniem mensen te waarschuwen voor mogelijke blootstelling aan een besmet persoon. Zodat de ontvanger van de waarschuwing snel zelf maatregelen kan nemen om verdere verspreiding te stoppen; zoals zichzelf zoveel mogelijk isoleren, en zich laten testen.
En Harper Reed ging op zoek naar een andere naam. Misschien “Digital Contact Tracing and Alerting”? Maar daar zit nog altijd de term Contact Tracing in. Terwijl de essentie is dat iemand gewaarschuwd wordt, de “notification”. Of beter: “Exposure Proximity Alerting”. Een waarschuwing dat je blootgesteld bent geweest aan een contact van dichtbij. Of korter: blootstellings-waarschuwing.

Dus werd overgeschakeld naar de domeinnaam exposurenotification.org.

En op die site kan je lezen hoe ze belang hechten aan de rechten van de gebruikers.

https://exposurenotification.org/

^ ^ ^


Evolutie van de covid-positieven en de hospitalisaties gefilterd op Antwerpen*
(uit de cijfers van sciensano, door middel van de Covid19DataBe app **)
1. Cases Antwerpen (* stad)
2. Hospitalisations Antwerpen (* provincie)

**) Covid19DataBE momenteel versie 0.1.8
- om te draaien: download : covid19databe-0.1.8.tar.gz van sourceforge (uitpakken en in Gambas3 IDE openen en “run”)
- aan de broncode werken met git: https://gitlab.com/wim.webgang/covid19databe
^ ^ ^

Muziek
18:09:52.44 Ketsa-OnTheWayHome
18:18:14.898 Ketsa-Dawnage
18:26:44.258 DanielBirch-IndigoMoon
18:45:22.434 Daniel Birch-Indigo Shore
18:51:20.821 TillParadiso-NightPreludeTP022
18:52:33.316 Ketsa-What s Manifesting
19:01:22.557 BlearMoon-WatchingTower

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.