Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De 1 procent * CS * Apple M1 * Aan de slag of slag in het gezicht *

i-nieuws 6 na 6 ** November 19th, 2020 by wim.webgang **

CS

Maar er zijn nog snellere chips. Het Amerikaanse ministerie voor energie heeft in zijn labo een CS-1 systeem. CS is een afkorting van Cerebras Systems, een bedrijf uit Los Altos in Californië. Cerebras Systems maakt de WSE chip, die in tegenstelling tot de processor van de meeste fabrikanten niet zo klein mogelijk is, maar juist zo groot mogelijk. Dat is misschien een beetje karikaturaal voorgesteld, maar deze fabrikant doet dingen wel fundamenteel anders. Normaal gaat een fabrikant van processorchips een soort wafelijzer systeem gebruiken. In de productie maken ze een groot aantal chips in 1 keer, en dat geheel is de zogenaamde wafel. Die wordt na productie in vierkante stukjes gesneden, en ieder partje bevat 1 computerchip, die dan gebruikt wordt als processor in een computer. CS doet het omgekeerde, en beschouwt het hele baksel als één grote computerchip. Ze verbinden de aparte processorkernen op een vernuftige manier met elkaar, zodat de hele wafel als één grote chip kan werken. De hele wafel heeft 1,2 biljoen transistoren.
Daarmee is het systeem sneller dan de GPU chips die nu dikwijls gebruikt worden als snelle processorsysteem voor bv kunstmatige intelligentie. Zo heeft de nieuwste Nvidia A100 80GB chip 54 miljard transistoren. In 70 procent van de snelste supercomputers van de wereld worden Nvidia grafische chips gebruikt.

De 1 procent

Eén procent van de bevolking is een super-vlieger, stelden onderzoekers van de Linnaeus Universiteit in Zweden vast. Super vliegers zijn, behalve niet goed voor de verspreiding van het coronavirus, ook niet goed voor het mileu. Deze één procent zijn op hun eentje verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van de vliegsektor. Het zijn een soort super-CO2 uitstoters.
De impact van een kleine groep van de wereldbevolking is dus enorm; slechts 11 procent van de wereldbevolking vloog in 2018, en slechts 4 procent vloog naar het buitenland. De VS staan natuurlijk op kop. Ze vervuilen op hun eentje meer dan de tien volgende landen samen.
De luchtvaartindustrie stoot jaarlijks ongeveer een miljard ton CO2 uit, gebaseerd op de cijfers van 2018. Van 2013 tot 2018 steeg de uitstoot van de luchtvaart met meer dan 30 procent.
Als de luchtvaartsektor zou moeten betalen voor de milieuschade die ze aanrichten, zou hen dat 100 miljard kosten.

Voorlopig lijkt het luchtverkeer zowat gehalveerd te zijn door de corona-pandemie. Maar eens die voorbij is wordt verwacht dat de luchtvaart zal verdergaan op dezelfde weg, als de overheden niet ingrijpen. Het zou kunnen dat die dat wel gaan doen; er worden voorzichtige eerste stappen gezet in bv Frankrijk. De luchtvaartsektor klopt aan bij de overheden om te overleven, en dat is een moment waarop de overheden ook hun eigen agenda op tafel kunnen leggen, bv op gebied van milieu.
In Frankrijk beseft men dat de goedkope vluchten voor binnenlandse trajecten niet nodig zijn, want daar bestaan ook efficiente treinverbindingen, en een aantal van die binnenlandse vluchten zouden gaan sneuvelen.

Apple M1

Apple M1 is de naam van de nieuwe processor van Apple, gebaseerd op ARM architectuur, die ingebouwd zit in een aantal apparaten die nu op de markt komen, zoals twee MacBooks en de Mac Mini. Daarin is uiterlijk zo goed als niets veranderd, maar is de intel processor die voordien door Apple gebruikt werd, vervangen door de eigen -als sneller aangekondigde- M1. Voorlopig zijn de reakties lovend, en zijn de vroege kopers, meestal professionele IT’ers of journalisten, positief over de prestaties. Dat geldt zowel op gebied van rekenkracht als energiezuinigheid.
De M1 is een rekenknobbel met acht kernen en zeven tot acht grafische rekenkernen. Dat zou een theoretische verdubbeling van de snelheid geven tov vorige modellen.
Apple bouwde eerst zijn eigen chips voor zijn mobiele toestellen, en is stap voor stap verdergeëvoluseerd en nu aangekomen bij de Mac; zowel de Macbook Pro als de Air en de Mac Mini. De enige kritiek op het eerste zicht is dat er maar twee usb poorten op de Macbooks met de M1 processor zitten, en dat zou inderdaad wel met elkaar te maken kunnen hebben. En het geheugen van 16 GB is wel goed, maar niet echt supergroot. En natuurlijk moet er wat ruimte blijven om in de toekomst weer net iets betere toestellen aan te bieden. Tenslotte valt in besprekingen ook het nieuwe Apple systeem op : OS-X Big Sur, waarin steeds meer eigenschappen van iOS opduikt, dus een touchscreen lijkt ook in de nabije toekomst op de laptops op komst.

Google haast zich ondertussen om te zeggen dat hun Chrome Browser voor deze nieuwe Mac nu ook klaar en beschikbaar is.
En nu is het wachten op de eerste Linux die er rechtstreeks op draait..

Aan de slag of slag in het gezicht

Midden in de pandemie, die in de VS in stijgende lijn gaat, zijn er bedrijven die hun werknemers oproepen om terug naar het werk te komen. Bedrijven die zelf vooral bezig zijn om mensen aan hun computer gekluisterd te houden, willen dat hun werknemers zich fysiek naar het werk begeven.
Een groep van moderatoren van Facebook heeft een open brief gepubliceerd waarin ze schrijven dat het bedrijf hen en hun families op het spel zet. Sommigen blijven weg met een doktersbriefje, maar anderen die in risico-contact zijn geweest, worden op de werkvloer verwacht. Daarmee valt Facebook wel een beetje door de mand. Niet alleen vanwege de houding t.o.v. zijn werknemers, maar ook en vooral door de onrijpe kunstmatige intelligentie-technologie van het bedrijf. Het modereren van wat op het platform gebeurt, is grotendeels mensenwerk blijkt nu. En daarom niet bepaald leuk werk, als kindermisbruik en zelfdoding de onderwerpen van je dagelijkse filterwerkzaamheden zijn. Dat is zo geestelijk slopend dat er niet nog een coronacrisis bovenop moet komen voor de werknemers. Facebook reageerde sussend. Ze kunnen zich er misschien zo gemakkelijk vanaf maken omdat veel van die werknemers voor onderaannemers werken, en niet rechtstreeks voor Facebook.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.