Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Waarschuwing * Codecademy verkocht * Afstandsonderwijs * Smart speaker out * Geheugen tekort

WebGang blog ** December 23rd, 2021 by wim.webgang **

Waarschuwing

Voor de aardbeving in Californië kregen de dragers van een gsm een waarschuwing.
Dit gebeurde op basis van een systeem dat gestuurd wordt door het Geologisch instituut in de VS. Het systeem heet ShakeAlert.
Een aardbeving in ten noorden van San Francisco, in een dun bevolkt gebied, Humboldt county, kon zo aangekondigd worden aan de weinige bewoners. Sommigen wisten achteraf te vertellen dat ze zowat tien seconden tijd hadden tussen de waarschuwing en het voelen van de eerste trillingen van de niet zo sterke of verwoestende aardbeving. Maar het was de eerste test van het ShakeAlert systeem, en het zou bij veel sterkere aardbevingen zijn diensten kunnen bewijzen.
De coördinator van het systeem, Robert de Groot is tevreden een keer niet met simulaties maar met een echte aardbeving gewerkt te kunnen hebben.

Codecademy verkocht

Het online platform voor leren programmeren, codecademy, is opgekocht door Skillsoft, voor meer dan vijfhonderd miljoen dollar.
Het codecademy platform startte een aktie onder de titel: “everybody should learn to code”, waarmee ze wilden benadrukken hoe belangrijk leren programmeren is.
Er was heel wat hype rond de aktie, en er waren ook allerlei andere initiatieven zoals code.org, die erdoor geïnspireerd leken te zijn.
De drijfveer voor de aktie moet ergens rond 2012 liggen, toen bleek dat veel afgestudeerde studenten helemaal geen ervaring of interesse hadden in programmeren, en de technologiesektor op een tekort afstevende.

Het is natuurlijk ook altijd interessant om te zien wie dat soort akties financiëel steunt:

https://hack-education-data.github.io/code-dot-org/

Afstandsonderwijs

Veel universiteitsstudenten zitten opgescheept met Afstandsonderwijs. Maar ze vinden dat niet allemaal alleen maar nadelig. Het kunnen bekijken van een opgenomen les op het moment dat hen dat zelf best uitkomt, is één van de voordelen.
Sommige studenten sloegen ook aan het experimenteren. Ze speelden de les aan een hogere snelheid af, ze zochten uit wat voor hen de maximale snelheid was die ze nog konden volgen. Daardoor kost het volgen van die les minder tijd. Of het geeft hen de kans om de les nog een tweede keer te bekijken. Op sommige plaatsen beweerde de meerderheid van de studenten hun lessen versneld te bekijken, meestal op een lichte versnelling tot maximum ongeveer 1,5.
Onderzoekers sprongen al op de kar en gingen testen doen, met versneld afgespeelde lessen en verschillende groepen om te kunnen vergelijken.
Eén groep kreeg de les aan 1,5 keer de snelheid, een andere aan 2x de snelheid en een andere aan 2,5 keer de normale snelheid. Er werden testen over de inhoud gedaan onmiddellijk na de les en ook nog eens een week later om te kijken of er op lange termijn verschil was. De versneld afgespeelde lessen hadden pas een negatieve invloed voor de groep van 2,5 keer de normale snelheid.

Smart speaker out

Het lijkt erop dat de smart speaker niet meer in is.
Het is een modeverschijnsel sinds ongeveer 2015, om zo’n futuristische digitale assistent in huis te hebben. Amazon droomde om er jaarlijks grote aantallen van te blijven verkopen, maar de interesse van de consumenten ebte weg. Misschien ook omdat ze begonnen te begrijpen dat ze heel wat privacy prijsgaven via die machines.
Eigenlijk was het idee om in nieuwe versies steeds meer micro’s en camera’s te steken, om het apparaat nog beter te laten inspelen op zijn omgeving, en bv verschillende personen of kamers te kunnen onderscheiden.
Volgens interne documenten verwachten ze nog maar een groei van iets meer dan 1 procent de komende jaren.

Geheugen tekort

Een fabrikant van DDR5 geheugenmodules gaf bij de voorstelling van de kwartaalresultaten toe dat ze niet kunnen volgen met de produktie van de chips. Het probleem zit daarbij niet in de geheugencelletjes van de DDR5 modules, maar wel in de andere componenten, waarvan ze geen details gaven, maar mogelijk dingen als omliggende electronische componenten die de stromen en voltages regelen of zelfs de pcb’s zelf. Daar treden tekorten op op de markt, en als gevolg daarvan is het aanbod aan afgewerkte DDR5 geheugens momenteel kleiner dan de vraag. Maar dat zou stilaan verbeteren in 2022, voorspelt het bedrijf.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.