Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Energie-label sucks * Scheve toren * Italiaanse boete

WebGang blog ** December 9th, 2021 by wim.webgang **

Energie-label sucks

Het Europese energie-label voor stofzuigers “sucks” volgens fabrikant Dyson. De testen over de gebruikte energie gebeuren op een manier die nadelig is voor systemen zonder zak. Bij de metingen van de verschillende modellen van stofzuigers wordt gemeten met een lege stofzuiger, de zak zit tijdens de meting dus niet op zijn plaats. Dit geeft een vertekend beeld, dat voor die stofzuigers positiever uitdraait dan de werkelijke situatie. De enige die niet van die positieve afwijking kan genieten is de stofzuiger die volgens een principe zonder zak werkt. Dyson kreeg in 2018 over die kwestie gelijk van het Europese Gerechtshof. Maar nadien vroegen ze daarvoor een schadevergoeding, en die werd hen nu ontzegd. Stofzuigers zijn lawaaierig-rond 80 decibel, en gebruiken dikwijls van 500 tot 3000 wat aan electriciteit, wat veel meer is dan veger, blik en dweil.

Scheve toren

Binnenkort moeten Amerikanen niet meer naar Italie om een scheve toren te gaan bekijken. Ze kunnen naar San Francisco. Daar helt de “milennium tower” na ondersteunende werken toch weer een beetje verder over naar het noordwesten. De voorbije weken werden werkzaamheden uitgevoerd om het torengebouw te ondersteunen, maar tijdens die werken ging het scheefzakken nog een beetje verder. De firma die de werken uitvoert zegt dat die beweging binnen de verwachte waarden is gebleven. De toren begon na zijn officiële ingebruikname in 2009 stilaan centimeters in de bodem te zakken. Het fundament van de wolkenkrabber staat op een kleilaag, waaronder water zit, en dat water zou onder druk staan.

Italiaanse boete

Italië heeft Amazon een boete gegeven van één miljard honderdnegenentwintig miljoen euro, voor het overtreden van de eerlijke-concurrentie regels op de Italiaanse markt. Het bedrijf misbruikte zijn dominante marktpositie en duwde verkopers op hun platform naar hun eigen diensten voor stockage en verzending.
Het eerste onderzoek naar Amazon ging over het misbruiken van data. Gegevens van onafhankelijke verkopers gingen door de handen van Amazon en daarbij werden de Europese privacyregels niet gevolgd.
Amazon is het er allemaal niet mee eens.
Behalve de boete moet het bedrijf ook zijn praktijken aanpassen.
Europa is trouwens zelf ook nog bezig met een onderzoek naar de praktijken van Amazon.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.