Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Einde van een tijdssignaal * Space OS * Gnome zonder x11 * Verzonnen verzekering * Ruimtestof * Mastodon heeft meer gebruikers * Bier in gevaar * Right to repair wet in Clifornië

i-nieuws 6 na 6 ** October 12th, 2023 by wim.webgang **

Einde van een tijdssignaal

De Canadese radio heeft voorbije dinsdag voor de laatste keer zijn lange beep uitgezonden. De lange beep maakte deel uit van een tijdssignaal, waarbij de juiste tijd wordt aangekondigd, en de beep wordt uitgzonden als exact moment om klokken mee gelijk te zetten. De Canadese radio startte met het uitzenden van zijn tijds-synchronisatie eind jaren 1930 van de vorige eeuw. Nu zijn er genoeg andere alternatieven die bovendien preciezer zijn, en is het uitzenden van het tijdssignaal afgeschaft.

Space OS

De baas van een nieuw bedrijfje met de naam Deta (ja delta zonder l), heeft een eigen idee over hoe een pc moet werken.
Hij wil de “personal” terug in “personal computer” brengen, want die zijn we verloren.
Zeker met het online werken en de verschuiving naar het gebruiken van cloud diensten is de gebruiker de controle kwijt. Zo zitten zowel de programma’s als onze mails en onze documenten allemaal in de computerssystemen van bedrijven, en is onze controle er nogal beperkt over. Stel dat het bedrijf ermee ophoudt, onze login blokkeert, de programma’s eenzijdig wijzigt terwijl je de oude versie wil blijven gebruiken, als je geen internet hebt, als enz?
Hij werkt in Berlijn aan de ontwikkeling van de “personal cloud computer”.
Dus ze gebruiken ook cloud, maar op een persoonlijke basis. Je hebt een persoonlijke ruimte in die cloud en daarin draait je pc. Alles is versleuteld en je kiest zelf wat je download of installeert van applicaties, die zitten dan echt in je personal cloud pc, en zijn van jou.

https://deta.space/

Hopelijk komt de naam van zijn systeem niet van de cake die hij gegeten heeft toen hij dit bedrijf startte

Gnome zonder x11

In de ontwikkeling van Gnome kan je zien dat gepland wordt om het gebruik van X11 uit de code te verwijderen.
Ze nemen een eerste stap door de “x11 session targets” te verwijderen. Alles wat naar X11 verwijst is verouderd sinds 2016, toen ze in Gnome overschakelden naar Wayland als grafisch systeem voor de desktop. Dat werd ook overgenomen in de distributies die Gnome gebruikten, zoals Fedora 25.
De X11 code wordt minder en minder getest, en daarom wordt het mogelijk een probleem, en halen de ontwikkelaars liever alles wat nog naar X11 verwijst uit Gnome.
Tot nog toe was het nog altijd mogelijk om via Settings te kiezen voor “Gnome op Xorg”, of een configuratiebestand aan te passen om xorg te gebruiken, bv in Fedora 35 (Fedora is nu aan v.38)
Maar bv openSUSE heeft de keuze tussen Wayland en x11 en een recente Tumbleweed installatie gebruikt X.Org v 21.1.

inxi -Ga

https://gitlab.gnome.org/GNOME/gnome-session/-/merge_requests/98

Verzonnen verzekering

In het proces tegen Sam Bankman-Fired, de oprichter van de cryptomunt-handel FTX, werd een vraag gesteld over de verzekering waar het bedrijf over communiceerde. Ze beschreven op hun websites een verzekeringsfonds dat ze opgericht hadden in 2019, en waar ze zowel geld in gestort hadden, alsook een aantal cryptomunten. Het moest garanderen dat de verliezen van de klanten beperkt zouden blijven als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvonden.

In een tweet van februari 2021 zeggen ze dat in dat zogenaamd “Backstop Fund” de waarde ondertussen meer dan 100 miljoen dollar was, waaronder 5.25 miljoen in hun eigen FTT cryptomunt.

Op de vraag of dat getal echt was, antwoordde de beschuldigde dat het niet echt was, en dat er in werklijkheid veel minder in hun verzekeringsfonds zat. De volgende vraag was waar dit getal op de site en in de tweets dan vandaan kwam?

De beschuldigde legde dan uit aan de hand van een stukje python programma code uit de websiteprogramma’s dat het gewoon een willekeurig getal was dat berekend en getoond werd:

Q. Now, was this number listed on the tweet accurate?
A. No.
Q. Why not?
A. For one, there is no FTT in the insurance fund. It’s just the USD number. And, two, the number listed here does not match what was in the database.
Q. What do you mean, it doesn’t match?
A. The number in the databases was a different number.
Q. Where did this number come from?
A. This comes from a page on the website that claims to show what was in the insurance fund, but it was actually calculated separately.
..
Q. So it’s a fake number?
A. Yes.

Q. Was the real number higher or lower than the fake number?
A. Lower.
A. Yes. First, line 16 is saying what the name of this
function is. Line 17, it’s getting the daily — it’s getting
the total volume of trades from the past 24 hours on FTX. Then in line 19 it’s taking that number, multiplying it — then multiplies that by a random number that’s around 7500 and then dividing the result by a billion. That’s a number that gets added to the number that shows up on the website.

Ruimtestof

De NASA heeft de eerste stukjes ruimtestof laten zien die ze naar de aarde hebben gehaald bij hun missie “Osiris-Rex”.
In september landde een capsule met de stalen uit de ruimte in de woestijn van Utah. De stukjes zijn afkomstig van een planetoide met de naam Bennu. Ze bevatten een soort klei waarin water is gevonden. De wetenschappers gaan er van uit dat het water op aarde afkomstig is van de inslag van plentoiden. Van Bennu heeft men kunnen berekenen dat er een kleine kans is dat die op aarde inslaat ergens tussen nu en 300 jaar, meer bepaald is de kans het grootst op 24 september 2182.

Schrijf die datum dus alvast in uw agenda.

Meer op National Geographic:

https://www.nationalgeographic.nl/aarde-loopt-iets-meer-kans-om-door-asteroide-bennu-geraakt-te-worden

Mastodon heeft meer gebruikers

Mastodon blijkt meer gebruikers te hebben dan ze zelf dachten. Er is ontdekt dat er een fout was in een serververbinding waardoor de telling van het aantal Mastodon gebruikers niet correct was. Er zijn meer dan vierhonderdduizend maandelijks aktieve gebruikers meer dan voorheen geteld.
Door de fout werden 727 servers niet meegeteld, en meer dan 2,3 miljoen registraties van gebruikers.

Mastodon is een netwerk van servers die een sociale netwerkdienst beheren die de rechten van de gebruikers vooropstelt.
De programmacode van Mastodon is open source. Een Duitse vzw beheert de hoofdserver.

Mastodon kreeg veel gebruikers bij toen Elon Musk twitter overnam, en zit nu rond 1,8 miljoen aktieve gebruikers.

Er zijn verschillende manieren om Mastodon te gebruiken op Linux. Er zijn native apps, en je kan ook via de browser werken. Voor commerciële systemen zijn er apps in de respectievelijke online winkels.

Voor Linux op de smartphone: er bestaat een SailfishOs app met de naam Tooter.

Voor KDE is er Tokodon.

Voor Gnome is er Tootle of Tuba.

En verder zijn er veel op web-technologie gebaseerde programma’s als Sengi, TheDesk en Whalebird.

https://joinmastodon.org/servers

https://fosstodon.org/@opensuse

Bier in gevaar

Het bier in Europa is in gevaar door de klimaatverandering volgens wetenschappers.
Het probleem ligt bij de hop, die de opwarming van het klimaat niet goed aankan. De hop is belangrijk bij de vorming van de smaak van het bier, en dus wordt verwacht dat die zal veranderen onder invloed van de klimaatwijziging.
Brouwers die de kwaliteit van hun bier op peil willen houden zullen tegen een hogere kost aankijken, en de consument tegen een hogere prijs.

Right to repair wet in Clifornië

De gouverneur van Californië heeft de wet SB 244 ondertekend, en daarmee de Right to Repair wet doen ingaan. Door de wet zal het voor eigenaars van apparaten gemakkelijker worden om die te herstellen of te laten herstellen. Fabrikanten van apparaten moeten onderdelen, gereedschap, software, en handleidingen beschikbaar maken voor de apparaten die ze op de markt brengen. De termijnen hangen af van de prijs: goedkope apparaten moeten drie jaar voorzien worden van deze mogelijkheden, apparaten boven 100 dollar tot zeven jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar deze wet wordt toch als de sterkste in de VS gezien. Gelijkaardige initiatieven zijn er nog in New York, Colorado, en Minnesota.
Maar bedrijven als Apple, altijd een grote tegenstander van herstellen van hun apparaten, hebben al tegenmaatregelen genomen. Ze bouwen in onderdelen voor herstelling een kleine chip in, zodat zij kunnen bepalen of de onderdelen werken of niet, en in welke omstandigheden. Een beetje vergelijkbaar met de chips die fabrikanten van printers in hun toners inbouwen.
De techniek wordt parts-pairing genoemd. In de chips wordt DRM technologie gebruikt als toegangscontrole op het gebruik van de onderdelen. De frabrikanten zwaaien dan met een wet op fedraal niveau, de DMCA, die verbiedt om toegangscontrole te omzeilen (oorspronkelijk bedoeld voor DVD’s en games). En daarmee komen te herstellingen toch weer onder controle van de fabrikanten.
Cory Doctorow geeft in columns dikwijls kritiek op deze praktijken, en schreef ook een boek “The internet con. How to seize the means of computation”.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.