Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe Arduino’s: MKR

Uitzending do 18:00 ** June 28th, 2018 by wim.webgang **

Arduino MKR

Arduino heeft een reeks nieuwe bordjes aangekondigd, de meeste met de letters MKR in hun naam, wat klinkt als “Maker”. Arduino is algemeen gezegd een open source hardware electronisch bordje met een eenvoudige processor, die kan geprogrammeerd worden om eenvoudige dingen te doen als meetwaarden uitlezen en dingen aansturen, alles volgens een programma dat opgeladen wordt in het bord.

Arduino is een non-profit organisatie uit Italie, die de nobele bedoeling heeft goedkope hardware te maken die open en goed gedocumenteerd is. Dat moet studenten, kunstenaars en andere makers aanzetten om creatief aan het werk te gaan met electronica en programmeren. Het ontond als een proefproject aan een Design instituut in Ivrea, in het noorden van Italie.

We bekijken een paar van hun nieuwe bordjes.

Arduino MKR WiFi 1010

Dit bordje met netwerk is aangekondigd voor “binnenkort”.
Dit erg kleine bordje van 6 cm op 2,5 cm weegt maar 32 gram en heeft behalve de twee rijen “headers”, micro-usb (en UART, SPI, I2C, I2S …).

Het bordje kan wel gevoed worden met een micro-usb voeding van 6 volt, maar het gebruikt op zijn pinnen voor in en out 3.3 Volt, en is dus niet compatibel met de 5 V componenten.
Voordeel van het bord is het lage verbruik, het kan op batterij draaien.

Het is de opvolger van de MKR1000, die nog verkrijgbaar is als “Arduino MKR1000 WIFI with Headers Mounted” voor iets meer dan dertig euro.

Het is even klein als zijn opvolger, en het combineert de eigenschappen van de Arduino zero en een wifi shield.

Arduino MKR ZERO

En dan gaan we van wifi naar hifi met de Arduino MKR ZERO, met SD kaartlezer en SPI interface om met muziekbestanden te spelen zonder extra hardware.

Er zijn twee libraries beschikbaar:
- Arduino sound library om audio gegevens te spelen en te analyseren.
- I2S library om het I2S protocol te gebruiken. I2S staat voor Inter-IC Sound, en is een seriƫle businterface voor het verbinden van digitale audio apparaten.

Dit kleine bordje van rond 20 euro draait ook op 3.3 volt.

Arduino MKR GSM 1400

Voor 60 euro een GSM kopen? In ieder geval zit er geen SIM kaart bij deze Arduino. Het is een combinatie van een Arduino Zero en een gsm module. Een gsm verbruikt wel wat meer dan een standaard Arduino bord, dus er moet bij dit bord altijd een batterij aangesloten zijn voor de werking. Ook de antenne moet je nog apart voorzien.
De led op het bordje wijkt ook af van andere Arduino’s die meestal D13 gebruiken om de LED aan te sturen, hier is dat D6.

Arduino MKR Vidor 4000

Ook een aangekondigd bordje, waarvan de naam doet vermoeden dat het iets met video te maken heeft. Het ziet er een headerless bord uit, en de prijs is nog niet gegeven. Het lijkt een krachtigere processor te hebben.

(zie www.arduino.cc en hun https://store.arduino.cc/arduino-genuino/arduino-genuino-mkr-family …)

Git en Linux

Google upgrade naar Platinium lid van de Linux Foundation.
GitLab gaat naar Google’s cloud.
Supercomputer top 500: draaien allemaal op Linux

Muziek
* 19:00 rekon the devil in you
* Dupske
..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.