Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Premies en heffingen * Tanzania registreert * iCrypto * Geldloze maatschappij

i-nieuws 6 na 6 ** June 14th, 2018 by wim.webgang **

Geldloze maatschappij

Zweden stevent af op een geldloze maatschappij, het is het land waar cash geld volledig aan het verdwijnen is. Maar dat levert ook weer zorgen op, bv voor oudere mensen die niet mee zijn met de digitale revolutie. Het wetgevend comite maakt zich ook zorgen wat er zou gebeuren als het digitale betaalsysteem plots zou crashen. Een werkgroep stelde voor om banken met een bepaalde grootte te verplichten van cash geld te voorzien. Ze moeten klanten van genoeg mogelijkheden voorzien om geld uit een automaat te halen.

Premies en heffingen

In Belgie daalde de aanvraag van premies voor isolatie van bestaande gebouwen, en ook de isolatie-sektor meldde een afname van de na-isolatie nadat. Dat lijkt mee te gaan met het verminderen van de overheidssteun en wegvallen van fiscaal voordeel. Binnen twee jaar, in 2020 zouden we een eerste stap in de vermindering van broeikasgassen moeten gezet hebben, en het ziet er niet naar uit dat we dat gaan halen. Honderdduizenden woningen zijn nog niet geïnstalleerd, en tegen het huidig tempo gaat het dus nog 20 jaar duren. En de doelstellingen tegen 2050 zijn nog ambitieuzer; dan zouden zowat alle bestaande woningen ook de normen van nieuwe woningen moeten halen.

In de VS stegen de tarieven voor de invoer van zonnepanelen, maar desondanks worden er nog altijd even veel zonnepanelen geïnstalleerd als vorig jaar. Er zijn heel wat projecten opgezet waar burgers participeren in grotere installaties als een soort zonnevelden. In het eerste kwartaal van 2018 was zonne-energie de nummer één op gebied van nieuwe electriciteitsopwekking; 2.5 gigawat zou er geïnstalleerd zijn. Daarmee steekt het windenergie en gasturbinens de loef af. Tegen het einde van het jaar zou het meer dan 10 gigawat moeten worden.

Tanzania registreert

De overheidsdienst in Tanzania die de regelgeving voor telecommunicatie doet, heeft regels uitgevaardigd die bepaalt dat bloggers zich moeten registreren. Ook wie een online forum heeft draaien moet zich registreren, maar ook andere media als online radio en tv-stations. De overheidsdienst argumenteert dat het de wildgroei van anonieme verwerpelijke onlineaktiviteiten moet tegengaan. Een registratie kost geld; zo’n 900 dollar, en het lijkt bijna een tax op online publiceren.

iCrypto

Apple heeft de politiek in zijn app store aangepast, om stiekeme bitcoinminers te bannen. Onder de titel Cryptocurrencies zijn regels opgesteld over wat wel en niet mag binnen apps voor de toestellen met macOS, iOS, tvOS enz. Het probleem was ontstaan dat makers van apps er een stukje programma inbouwen dat stiekem de rekenkracht van het toestel gebruikt om bitcoins te maken voor de app developer. Het nadeel voor de gebruikers is dat hun batterij sneller leegloopt, en dat hun toestel mogelijk trager is bij gebruik.
De haat-liefde verhouding met cryptocurrencies speelt ook bij de banken: een Amerikaanse bank uit San Francisco heeft aangekondigd dat haar klanten geen bitcoins meer kunnen kopen met hun credit card. Er zou te veel gespeculeerd worden op de cryptocurrencies en zowat een vijfde van de “investeerders” of “speculeerders” gebruikte zijn creditcard om de aankoop te doen. Door de sterke schommelingen met sterke waardeverminderingen kunnen ze soms daarna hun schulden niet afbetalen. De bank lijkt het volume te groot te vinden en wil de risico’s verminderen, één vijfde van die “impulsaankopers” kwam in betaalproblemen.

compiled by BCP v.0.3.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.