Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

GitHub opgeslokt

Uitzending do 18:00 ** June 7th, 2018 by wim.webgang **

De Github webdienst is niet klein met zijn 24 miljoen programmeurs die het laat werken aan 67 miljoen projecten. Maar het is toch vlotjes opgeslokt door Microsoft. Hoewel de GitHub blog vertelt “very excited” te zijn, zijn er veel programmeurs die vragen hebben bij de aktie van Microsoft.

Hadden ze het niet zien aankomen?
In eeste instantie niet. De open source en free softwarewereld had een fantastisch platform als SourdeForge, dat toelaat broncode te bewaren, maar er ook een hele dienstensite rond aanbiedt met opvolging van programmeerfouten, downloadsite enz. Maar dan kwam Git.
Git is een broncodebeheersysteem, gemaakt door Linux Torvalds om de broncode van de Linux kern beter te kunnen beheren en Subversion te vervangen omdat het niet vrij was. In sneltreinvaart begonnen andere open source en free software projecten ook Git te gebruiken, en zo ontstond een dienst op internet: GitHub. GitHub werd tien jaar geleden opgezet door programmeurs met de bedoeling open projecten gratis accounts te geven, en de kosten de betalen door de betalende gesloten projecten van bedrijven.

Er bestonden toen al wel andere broncodebeheersystemen, maar die waren niet open source of free software. Die gesloten systemen werden intensief gebruikt door allerlei bedrijven. Maar programmeurs, die goed de waarde van de vrijheid beseffen, kozen massaal voor het vrije systeem gemaakt door Torvalds, en vanaf er een betalende dienst kwam die je ook voor gesloten projecten kon gebruiken, kozen programmeurs in bedrijven allerhande ook weer voor een systeem als GitHub.

Microsoft had zijn eigen broncodebeheersysteem, dat CodePlex heette. Maar ook zij voelden het success van GitHub, en in 2017 waren er nog maar een paar honderd aktieve projecten op CodePlex. Zelfs Microsofts’ eigen projecten gebruiken meestal GitHub. Bovendien kregen ze problemen met het onderhoud, en hadden ze in 2015 een zware aanval vanuit het internet te verduren op hun codeplex. Ze sloten eind 2017 hun CodePlex.

Is het kwaad geschied?
GitHub is in de voorbije jaren niet alleen het doelwit geworden van Microsoft. Ook van allerlei web-aanvallen zoals die in 2015, waarbij ze vijf dagen lang bestookt werden, wat ze overleefden. Dat maakte hen misschien nog aantrekkelijker voor overname. En mogelijk waren daar nog andere mogelijke kandidaten voor; zo zou bv ook Google geïnteresseerd geweest zijn.

Zijn er alternatieven?
Eerst en vooral zijn er de bestaande systemen, zoals SourceForge, dat nog altijd verderdoet. Sourceforge is meer het platform, en kan als broncodebeheersysteem ook GIT gebruiken. Er is zelfs een afgeleide van Sourceforge die apache Allura heet.

Het belangrijkste alternatief binnen de GIT wereld is waarschijnlijk GitLab. Gitlab gebruikt ook Git als broncodebeheersysteem, en wist de laatste jaren al heel wat gebruikers weg te snoepen bij GitHub.

Verder is er nog Bitbucket, en een op Java Virtual Machine draaiende GitBucket.

En de “Microsoft van de Linux wereld“, Canonical (die Ubuntu Linux maakt), heeft behalve zijn eigen desktop systeem ook zijn eigen broncodesysteem gemaakt, en dat heet launchpad. Het wordt ook gebruikt door niet-Ubuntu projecten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.