Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Binnengeneratie * Verkiezingshack * Wachtwoord * Kraak van de maand * Einde van een monopolie

i-nieuws 6 na 6 ** May 17th, 2018 by wim.webgang **

Binnengeneratie

Een YouGov rapport roept ons uit tot de binnengeneratie.
Als ons gevraagd wordt hoeveel tijd we binnen doorbrengen, schatten we dat op een goede 65 procent van de tijd. Maar als er geteld wordt blijkt het 90 procent van de tijd te zijn. Op tweehonderd jaar tijd zijn we van 90 procent buiten naar 90 procent binnen geëvolueerd. Er werd ook gekeken naar de effecten van het binnenleven, onder meer de invloed van daglicht, slaapkwaliteit enz.

Het ontkoppeld zijn van de buitenwereld zou een negatieve invloed hebben op onze slaapkwaliteit. De lucht in huis zou dikwijls ook van slechtere kwaliteit zijn dan de lucht buiten, en de slaapkamer is soms de slechtst verluchte plek in huis.

Ook interessant: de studie werd gesponsord door een fabrikant van ramen en dakramen.

Verkiezingshack

Natuurlijk hebben de Russen zich niet bemoeid met de verkiezingen die door Trump gewonnen werden. Maar hij lijkt wel bevreesd te zijn dat het in volgende verkiezingen zou kunnen gebeuren. Het minsterie van “Homeland security” heeft een nieuwe strategie ontwikkeld om de nationale veiligheid te verzekeren. De grote baas daar zegt dat ze op een historisch kantelpunt staan in de evolutie van cyberberdreigingen. In 2018 zijn er tussentijdse congresverkiezingen.
Ondertussen heeft Facebook ook verklaard bijna * 600 miljoen * valse accounts te hebben gesloten in het eerste kwartaal van 2018 alleen al.

Wachtwoord

Slechte wachtwoorden zijn van alle tijden en alle plaatsen. En ook van alle intelligentieniveaus. In de Filippijnen deden ze er een studie over, en het resultaat was dat briljante studenten niet zoveel veiligere wachtwoorden gebruikten als slechte studenten. Er is wel een licht verschil, en een andere vaststelling was geruststellend: bijna alle studenten gebruikten lange wachtwoorden, dwz 8 tekens of langer, en meer dan de helft gebruikt zelfs meer dan tien tekens, een vierde meer dan 12. Natuurlijk zijn het steeds meer de websites en andere systemen die de gebruiker verplichten om lange en veiligere wachtwoorden te gebruiken.
Voor de studie werden gegevens van vroeger gelekte wacthwoordbestanden gebruikt; daarmee werd gecheckt of vroeger gekraakte wachtwoorden nog voor huidige accounts gebruikt werden.

Kraak van de maand

De baas van de Centrale bank in Mexico heeft deze week toegegeven dat er een aanval was gebeurd op het betalingsverkeer van de banken.

Daarbij zouden aanzienlijke bedragen verduisterd zijn. Er werd niet gezegd over welke banken het gaat, wel dat het waarschijnlijk een vijftal zijn. Er gebeurden eerst vervalste transacties, en later werd het geld afgehaald. De cyberdieven gebruikten waarschijnlijk onvolkomenheden in de systemen van sommige aangesloten banken, mogelijk met hulp van binnenuit. Het centrale uitwisselsysteem zou niet aangetast zijn.
Toch zou op een alternatief systeem zijn overgestapt om beter te kunnen controleren, waarbij de transacties ook trager zullen verlopen.

Einde van een monopolie

Waaraan kan je het einde van een monopolie herkennen? Aan kleine dingen soms..

Notepad, het eenvoudige tekstprogramma voor Windows .txt bestanden, is gemaakt met de eigen EOL conventies van Microsoft. In de Unix wereld was er een standaard manier om het einde van een tekstregel aan te geven in een tekstbestand, nl “Line Feed”, maar Microsoft week daarvan af en gebruikte een andere methode: “Carriage Return + Line Feed”. Daardoor Is een eenvoudig .txt bestand gemaakt op Windows niet compatibel met één gemaakt op Unix; als je de tekst opent op het andere systeem kloppen het einde van de lijn niet, en heb je bv het effect dat er telkens een overbodige lege lijn staat, of dat de tekst gewoon doorloopt in plaats van op een nieuwe lijn te beginnen.

Ps: het oude Mac systeem gebruikte enkel CR.

De unix-manier wordt gebruikt in alle unix-achtige systemen als Linux, de BSD’s, Mac OS-X, enz.
Daar, en in de open source/free software wereld was het verschil met Windows geen groot probleem, ze hielden er gewoon rekening mee dat in de Windows wereld anders gewerkt werd. Linux programma’s kunnen die bestanden lezen, en omzetten.

Microsoft bleef echter ontkennen dat er andere systemen bestaan. Tot nu. De volgende versie van Notepad zal teksten normaal kunnen openen en weergeven die gemaakt zijn op unix-achtige systemen.

Dat was bijzonder irritant voor Windows gebruikers die meer en meer open source en free software begonnen te gebruiken die hun oorsprong hebben in de Linux wereld, zoals bv de Apache webserver, MySQL enz. Als ze de configuratiebestanden daarvan openen in hun Notepad wordt de tekst weergegeven als oneindig lange lijnen.

Microsoft heeft nu toegegeven aan de druk van de gebruikers, en zal unix teksten kunnen openen en terug bewaren.


Waarom dat van 1985 tot 2018 geduurd heeft? Niet willen? Waarom ze dan toch toegegeven hebben?
Ondermeer door Raspberry Pi maken toch veel Windows gebruikers kennis met Linux, dat daarop het standaard systeem is, en als ze zien wat op zo’n licht computerbordje zoveel software kan draaien, inclusief desktop met LibreOffice, Gimp tekenprogramma, spelletjes enz wordt de verleiding groot om op de desktop over te stappen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.