Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Radioaktief werelderfgoed * Samen gamen * Linux klas * China min 8

i-nieuws 6 na 6 ** May 22nd, 2014 by wim.webgang **

Radioaktief werelderfgoed

De Unesco maakt er zich zorgen over dat 1/5 van het werelderfgoed onder water dreigt komen te staan. De EU maakt zich zorgen over de kosten van de stijgende zeespiegel, tegen 2050 zouden die de pan uit swingen. En in England vragen ze zich nog af of de februari-stormen mee door de klimaatopwarming veroorzaakt werden, of zo sterk geworden zijn. Aan de overkant van het water, in Bretagne vraagt men zich hetzelfde af.

Zelfs in de VS beginnen ze te beseffen wat de gevolgen zijn van kernenergie en het broeikas effect, zeker nu ze met elkaar in aanraking dreigen te komen.

Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel, en laat kerncentrales nu juist dikwijls aan een zee of een waterloop liggen.
In de jaren 70 en 80, toen de eerste kernenergiecentrales gebouwd werden, ging men ervan uit dat de zeespiegel langzaam zou kunnen stijgen. Helaas is de zeespiegel de laatste 20 jaar dubbel zo snel gestegen. Dat betekent nog niet dat al die kerncentrales onder water komen te staan. Maar dat betekent wel dat ze meer en meer in het bereik komen van het effect van een storm, want de vloedgolven zullen dieper het binnenland indringen. En we weten wat een tsunami zoal kan aanrichten.

Volgens een artikel op de huffington post zouden vooral de kerncentrales van de oostkust van de VS bedreigd worden. Ze hebben een paar voorbeelden op een kaart wat het effect zou kunnen zijn van een overstromingen, te beginnen over 14 jaar, en lopend in de periode van tot 2046.

Link: hier.

Naar aanleiding van de problemen in Japan werd in de EU in 2011 afgesproken om ook de Europese kerncentrales onder de loupe te nemen. In de hele EU staan meer dan 140 kerncentrales. Helaas waren er nog geen criteria voor de “stress-test”, en die criteria moesten opgesteld worden door … kernenergie-experts. Ideaal als die onafhankelijk zouden zijn.

In Japan viel de veiligheidsdienst onder economische zaken. Er was geweten dat om de 30 jaar een tsunamigolf van minstens 6 meter kon voorkomen, maar de muren werden toch maar 5.7 meter hoog gemaakt.
In Nederland bv werd in 2011 duidelijk dat de minister, die pleitte voor het bouwen van meer kerncentrales, ook de diensten onder zich had die de controle op de veiligheid ervan moet doen. Dat ging ronduit in tegen de richtlijnen van Internationale Atoomenergie Agentschap. Maar ja, die zijn niet bindend.

(ps: woensdag ook in de krant een foto van de nieuwe koepel die ze over het lekkende tjernobyl gaan bouwen).

In de VS is gebleken dat de gigantische olievoorraden die ze dachten te hebben, toch niet zo groot zijn. De Montery Shale formation, die 1/3 van de olievooraad van de VS uitmaakte, bevindt zich aan de westkust, in Californië. Er is vastgesteld dat met de huidige technologie de voorraden niet kunnen bovengehaald worden omdat ze minder bereikbaar zijn dan eerst aangenomen werd. De speculatiegolf over winst en arbeidsplaatsen zakt daar even in elkaar, maar mogelijk zal het ook gevolgen hebben voor de buitenlandse politiek van de VS.
In plaats van meer te kunnen exporteren in de toekomst, zal er eerder geïmporteerd moeten worden in de VS.
Maar behalve voor de politiek kan het ook voor het milieu belangrijk zijn. De fel gecontesteerde “fracking” techniek werd toegepast in de oliewinning daar, en daarbij worden grote hoeveelheden water en chemicaliën in de bodem gestuurd.
Investeerders moeten nu beslissen of ze nog sterkere fracking en andere technieken proberen te ontwikkelen. Misschien komen schone energie-investeringen terug in zicht.


Samen gamen

Valve heeft nu zijn officiële Steam client uitgebracht voor Linux, Mac en Windows. Verschillende spelers op een thuisnetwerk, kunnen onderling streamen, eender op welk systeem ze zitten. Je kunt dus bv op je mac laptop een game spelen van een Linux pc in een andere kamer. Veel kans dat die Linux-pc een SteamOS pc is als je gamer bent.

Linux klas

Linus Torvalds zelf heeft een introductie gemaakt voor een nieuwe Linux cursus. Die is in elkaar gestoken door de Linux Foundation, die samenwerkt met edX.org, om de cursus online te brengen.

Je kan de cursus gratis volgen, maar als je een officieel certificaat wil, moet je wel betalen. Een “honor code certificate of achievement” krijg je wel, maar dat is dus enkel voor de eer.

Om de cursus te volgen moet je registreren op de site.

https://www.edx.org/course/linuxfoundationx/linuxfoundationx-lfs101x-introduction-1621

China min 8

De Chinese overheid zoud voor een aanbesteding Windows 8 weren voor officiële IT aankopen voor de overheid, volgens een nota die vorige vrijdag verscheen op een overheidswebsite (voor zover we dat begrijpen. De meeste artikels lijken over energiebesparing te gaan en één vermeldt plots dat geen Windows 8 mag geïnstalleerd zijn. Er blijkt helemaal niet uit waarom die Windows 8 geweerd wordt. Er blijkt ook nergens uit dat Windows in het algemeen geweerd wordt, de andere windows versies worden niet vermeld. Het kan dus ook te maken hebben met die specifieke versie 8; misschien wordt ze nog onderzocht op backdoors, , misschien is er nog ergens een energie-goedkeuring onderweg, wordt de nieuwe tablet-gerichte gebruiksinterface afgekeurd, enz.). Of willen ze gewoon druk zetten op MS om voor de Chinese overheid toch ook nog langere XP ondersteuning te geven?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.