Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Opleiding met videospelletje * Java helemaal open source * Afgeremd internet in Canada * Afgeremd internet in de VS

i-nieuws 6 na 6 ** April 24th, 2008 by wim.webgang **

24/04/2008


Opleiding met videospelletje

De geheime dienst van de VS gaat zijn spionnen opleiden met computerspelletjes. Er werden drie korte computerspelen ontwikkeld: “Rapid Onset”, “Vital Passage” en “Sudden Thrust”. Het zijn geen schietspelletjes maar eerder trainingen voor strategisch denken in kritische situaties. Het is dan ook bedoeld voor de analysten van de dienst. Er zit humor in, maar ook intellectuele uitdaging en leerstof.
Medewerkers van Wired hadden de kans om de spelletjes te proberen. Het kortste duurt 90 minuten, het langste 3 uur.
Niet alleen de geheime dienst, maar ook het leger gebruikt computersspelletjes voor training, onder meer voor hun “ondervragingspersoneel”.(link Wired)

Java helemaal open source

Sun staat op het punt Java helemaal open source te maken. Ze waren er al langer mee bezig, sinds 2006, maar het is een proces dat tijd nodig had, omdat niet alle code in Java van Sun zelf was. Voor alle code die van elders kwam, bv aangekocht was, moest een oplossing bedacht worden. Dat kon zijn de voorwaarden over die code opnieuw onderhandelen, of de stukken programma eruit te halen en te vervangen door andere, vrije programmeercode. Een van de laatste te nemen hordes is de Java sound engine.
Het gevolg van het volledig open source worden van Java is dat Linux distributies Java kunnen meeleveren van bij het begin. Java wordt veel gebruikt op Linux, maar moet bij niet-commerciele distributies apart geinstalleerd worden. De licentie van de software, die de verspreidingsvoorwaarden beschrijft, kwam niet overeen met die van Linux.
Sun hoopt zo snel mogelijk de OpenJDK te zien opnemen in Linux distro’s als OpenSuse, Ubuntu, Fedora enz.

 
Afgeremd internet in Canada

In Canada ontkennen de internetproviders dat ze doelgericht bepaalde soorten internetverkeer vertragen. Maar een studie door internetgebruikers bracht aan het licht dat bepaalde providers systematisch peer-to-peer verkeer vertragen.
Het onderzoek gebeurde door een meetprogramma te maken en dat met een kleine groep gebruikers uit te testen. Daarna werd het op veel grotere schaal als plugin voor Azureus verspreid onder vrijwilligers die mee wilden testen.
In Canada was het vooral Cogeco dat ontmaskerd werd, nadat vroeger al Bell Canada door de mand viel. Ze installeerden systemen om in te grijpen op het internetverkeer, maar stelden hun klanten er niet van op de hoogte. Omdat ook kleinene onafhankelijke internetproviders hun verbinding via Bell Canada maken, kwamen er verontwaardigde reakties omdat ook die partners niet op de hoogte waren gebracht.Interessant zijn ook de andere gegevens van de meting. Die vind je hier, en ze bevatten ook heel wat gegevens over Europese internetproviders, waaronder Frankrijk, Duitsland, Nederland en Belgie

Afgeremd internet in de VS

Ook in de VS zorgde het “beheren” van het internetverkeer voor controverse. Daar was het Comcast dat kritiek kreeg. Er werd zelfs een onderzoek geopend door de FCC, het controle-orgaan van de overheid.
Comcast verdedigde zich door te beweren dat ze enkel ingrepen in het internetverkeer als er “opstopping” was op het netwerk. Dan werden peer-to-peer diensten vertraagd om de rest van het verkeer vlot te krijgen volgens de provider.
Een verantwoordelijke van de FCC heeft verklaard dat Comcast ook het verkeer “regelde” als er helemaal geen digitale files waren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.