Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Moordende politierobot * Beveiligingsrobotjes

i-nieuws 6 na 6 ** July 14th, 2016 by wim.webgang **

Moordende politierobot

Een politierobot in de VS heeft een zelfmoordaanslag gepleegd op een dolle schutter die bij een betoging tegen politiegeweld zelf 5 agenten doodschoot.

Als een misdadiger geëxecuteerd wordt verlegt dit de grenzen van de rechtsstaat, en er is in de VS wel wat discussie over. Normaal moet geprobeerd worden de dader voor de rechter te brengen, en die zal de straf bepalen. Maar daarbij wordt de dader ook gehoord, wat nu niet meer kan.

De gebruikte robot is een militaire ontwikkeling, en zelfs daar wordt de robot beschouwd als een middel om mensenlevens te redden, niet om ze te beëindigen. In dit geval in Dallas werd een springlading bevestigd op de arm van de robot, en die werd tot bij de schutter gereden om de lading daar tot ontploffen te brengen.

De politie verklaarde geen enkele andere mogelijkheid te zien (“zonder eigen levens in gevaar te brengen”?).

Is het de bedoeling dat politiediensten militaire technologie aanschaffen en op deze manier inzetten? Beslist de politie in dit geval dat de schutter die zich verborgen heeft en zich met geweervuur weert, ook effectief de dader is van de 5 moorden, zonder tussenkomst van een rechtbank, of zonder diepgaand onderzoek? Of stel dat er nog een andere persoon aanwezig was, een gijzelaar, waarvan de politie niets wist, maar die door een menselijke waarnemer wel herkend zou worden?

We kennen het gebruik van robots eerder van het ontmijnen van bommen, niet van het tot ontploffing brengen ervan. Het zou ook wel eens anderen – denk terreurorganisaties – op verkeerde ideeën kunnen brengen.

In andere gevallen, bv bij een gijzeling, zou zo’n robot kunnen zorgen voor een rookwolk, traangaswolk, of andere afleidingsmaneuvres of manieren om de schutter van waarnemingsvermogen of bewustzijn te ontnemen. Maar doden?
En de volgende vraag is natuurlijk wanneer drones zullen ingezet worden op deze manier?

Het is trouwens niet zeker dat de robot zelf is omgekomen bij de explosie. Misschien heeft hij alleen het pakketje afgeleverd, en zich uit de voeten gemaakt voor de ontploffing.


Beveiligingsrobotjes

Dan maar de passieve manier van gebruiken, als beveiligingsrobot bv. Een shoppingcenter in de VS gebruikt robotjes om rond te flaneren en hun ogen en oren open te houden. Ze zijn bv afgesteld op het herkennen van het geluid van brekend glas. Behalve een microfoon hebben ze ook infraroodcamera’s.
Om ze er niet uit te doen zien als bewakingrobots hebben ze wat truukjes om hen de robot-clowns van het shoppingcentre te maken. Robot clowns dus wel. Dat ondervonden de ouders van een peuter toen die een mep kreeg van de robot, die daarna gewoon over de gevallen peuter zijn weg vervolgde, en er zelfs op trapte. De peuter moet blijkbaar onder de radar gebleven zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.