Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Doudoulinux en Mandriva

Distro vd maand, Uitzending do 18:00 ** October 25th, 2012 by wim.webgang **

Distributies van de maand:

- Mandriva
Mandriva One 2011: Ziet er op het eerste zicht interessant uit: gebruiksvriendelijke distro bedoeld voor gamakkelijke gebruik en installatie op de desktop. Je moet helaas wel kiezen: Mandriva One is de “gratis” versie, en andere versies zijn betalend. Dat is niet alleen ongebruikelijk (alhoewel: ook Ubuntu vraagt nu een vrijwillige bijdrage), het werkt ook drempelverhogend. In de betalende versies zitten meer drivers (meestal de “commerciele” of “proprietary” drivers van firma’s die voor hun hardware geen inzicht geven voor het schrijven van de Linux drivers). Met als gevolg dat je in Mandriva One eigenlijk op zoek moet naar “hoe software bij-installeren”. Mogelijk kan je wel een manier vinden om toch alles bij te installeren wat bestaat voor Mandrake, met genoeg kennis over hun pakketsysteem en de repositories daarvoor.
Mandriva gebruikt KDE, en die start standaard op met alle bewegings-reakties aktief; dwz met de muis naar een hoek van het scherm bewegen geeft een of andere aktie als het overzicht van alle openstaande programma’s tonen. Dit soort gedrag – dat je ook hebt op Mac trouwens, en gezien werd als een van de desktop-vernieuwingen – kan je natuurlijk wel afzetten. Als je het niet kende (van een Mac bv), kan het behoorlijk enerverend zijn. Floris heeft Mandriva ondertussen terug vervangen door wat anders…

- DouDou Linux
(getest 14/10 en verder)

Boot van dvd: mooi keuzemenu met domeinnaam, leuke achtergrond tekening, en een keuzelijst van 7 programma’s: Gamine, Pysycache, childsplay, tuxpaint, gcompris, mini dodoulinux, whole doudoulinux. Verder knoppen shut down en restart. beneden een login veld, taal-instellingen waar alleen engels in zit, settings instelling waar je kan kiezen uit Last Session of 15 andere keuzes waarin programma’s maar ook Openbox gnome, openbox kde, Failsafe Gnome en failsafe terminal.
Na het openen van de instellinten onder “tune” krijg je wel de geluiden aangezet (volume control ALi 5451 (Alsa mixer), na het aanzetten bij Vol control preferences van IEC958 Playback AC97-SPSA.
Het opnemen na instellinge als (Microphone) Capture, waarna je een recording tab krijgt bij volume control, met schuifregelaar; kreeg ik nog geen opname, maar ik ben ook niet zeker van de ingebouwde micro.

Er zitten een paar goeie dingen in: je kan het activity menu zelf aanpassen; je bepaalt daarmee het startscherm zelf. De player die beschikbaar is, laadt onmiddellijk een speellijst met muziek uit een bepaalde map; die kan je zelf ook aanpassen. Helaas: voor kleine kinderen zou een icoon beter zijn dan een naam in een speellijst.
Bij het afsluiten een heel mooi eindscherm.
Hoe installeren? Nergens is een mogelijkheid om te installeren voorzien; ik zou het verwachten in “Tune, System.”
Het aanbod van de spelletjes is nogal beperkt, en dus helaas ook de “fun” voor de gebruikers.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.