Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Verzameling nummer één * Gnome radio * Batterij-eiland * Tidal wast witter * Kunstmatig slim

i-nieuws 6 na 6 ** January 17th, 2019 by wim.webgang **

Verzameling nummer één

Op troyhunt.com verscheen een artikel met de titel “De collection number one-datalek van 773 miljoen gegevens”.

De auteur beschrijft een verzameling van e-mail adressen en wachtwoorden die miljoenen en miljoenen lijnen van gegevens bevat. Die zaten verspreid in allerlei verschillende soorten documenten en lijsten. Hij heeft daar zelf de dubbels uitgefilterd en komt uit bij unieke gegevens van 773 miljoen accounts.

Over de echtheid van de gegevens twijfelt de onderzoeker niet: hij vond er zijn eigen e-mail adres en wachtwoord terug, en die klopten. Gelukkig voor hem gaat het over oude gegevens, van een e-mail adres of wachtwoord dat niet meer in gebruik is.

De uitgekuiste lijst is afgeleverd bij de online dienst HIBP. Daar kan een gebruiker op een website checken of zijn gegevens voorkomen in bekende uitgelekte gegevens. Gelukkig kan je er niet de wachtwoorden opzoeken, zo slim zijn ze wel.

Toch wil de onderzoeker een mogelijkheid bieden om als gebruiker te checken of een vroeger gebruikt wachtwoord voorkwam in de verzameling. Daarom kan je op een andere zoekfunctie het verdachte wachtwoord ingeven, en de databank zal antwoorden hoe dikwijls het voorkomt in de hele verzameling van gekende gekraakte wachtwoorden.

Bij het unieke wachtwoord “1234″ krijg je bv de melding dat het wachtwoord meer dan een miljoen keer voorkomt.

Dan blijft het natuurlijk de vraag of het een goed idee is om je huidig wachtwoord in te geven om dat te checken…

https://haveibeenpwned.com/Passwords

Gnome radio

Er is voorbije zondag een nieuwe versie uitgekomen van Gnome Internet Radio Locator, met versienummer 1.6.0. Het is een zogenaamde stable release.
Er zijn Europese internetradio’s opgenomen van Norwegen, Zweden, Denemarken, Groot-Brittanie, Frankrijk en Belgie. En verder nog stations van de VS, Canada, Mexico, Guatemala enz.

https://mail.gnome.org/archives/gnome-announce-list/2019-January/msg00010.html

zie ook radio.garden, een wereldbol om over te scrollen en radio’s te ontdekken. Radio Centraal komt ook voor …

Batterij-eiland

Griekenland is in gesprek met Tesla om te kijken of ze de energievoorziening op afgelegen eilanden anders kunnen aanpakken. Nu worden daar generatoren gebruikt en draait de energievoorziening bijna volledig op fossiele brandstoffen.

In het voorstel van Tesla zouden er zonnepanelen geinstalleerd worden. De energie die overdag daarmee geproduceerd wordt, wordt opgeslagen in batterijen. De eilanden kunnen dan onderling verbonden worden om een netwerk uit te bouwen, een zogenaamd microgrid.

Volgens de Griekse minister van energie ziet het er naar uit dat die vorm economisch haalbaar is met de huidige stand van de technologie.

Tidal wast witter

In Noorwegen rommelt het rond Tidal. De online muziekleverancier zou luistercijfers gemanipuleerd hebben. Een universiteit onderzocht gegevens van een harde schijf, die gegevens zou bevatten van binnen Tidal. Het waren gedetailleerde gegevens over welke gebruikers wat gespeeld hadden wanneer, en de optellingen per artiest klopten met wat de officiele cijfers waren. Het onderzoek leverde onmogelijk grote aantallen gespeelde songs voor bepaalde gebruikers op. De universiteit vond ook patronen, waar bepaalde songs op kunstmatige manieren waren toegevoegd in de gegevens van gebruikers.

Tidal, de muziek-streaming dienst uit 2014 die overgenomen werd door rapper Jay-Z, werd geherlanceerd, met de aanwezigheid van heel wat sterren uit de muziekwereld. Ze zouden streaming van muziek op internet zelf in handen nemen, en bedrijven als Apple een lesje leren. Daar waren artiesten nl ontevreden over wat het hen opbracht. Tidal moest een betalende dienst worden, die betere kwaliteit bracht.
Tidal kwam eind 2017 in de problemen. Het geld was bijna op, er waren miljoenen dollar verlies geleden, en de investering van kabelbedrijf Sprint kon het bedrijf niet redden.

Kunstmatig slim

Finland heeft een strategie ontwikkeld om zijn democracy te wapenen tegen manipulatie via complexe beïnvloedingssystemen. Die oefenen invloed uit op sociale media door gebruik te maken van Kunstmatige Intelligentie. Dus startte een prof van de universiteit van Helsinki een cursus om burgers te laten kennismaken met kunstmatige intelligentie. De bedoeling is dat één procent van de inwoners van het land de cursus volgt; dat zijn dan een goede vijftigduizend deelnemers. De cursus wordt online gegeven, en is zo opgesteld dat niet-technologisch geschoolde deelnemers hem kunnen volgen. Eind vorig jaar hadden al meer dan tienduizend inwoners de cursus gevolgd. Finland is een klein land, met ongeveer de helft van het inwonersaantal van Belgie. Ze zijn geen grootmacht op het gebied van supercomputers en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar ze mikken er nu wel op om er met de nodige kennis mee om te gaan. Dat kan er toe leiden dat ze – dankzij dat inzicht – er beter in slagen om de juiste regelgeving te ontwikkelen om hun democracy en maatschappij te beschermen tegen misbruik van KI. Maar ook dat ze in de voorhoede spelen in het gebruiken en ontwikkelen van toepassingen van KI.

Finland stond in 2014 even op 37 in de wereldwijde lijst van supercomputers, maar ze zijn ondertussen gezakt buiten de top 100. Ze investeren nu wel in twee nieuwe systemen met een gezamelijke piek-capaciteit van 11 petaflops, waarvan de sterkste 6,5 petaflops (of 6500 Tflops); die zou nu terug rond de 37e plaats zitten.

Ter vergelijking: De laatst geïnstalleerde supercomputer in Leuven, Genius, haalt maar 600 teraflops; weliswaar 64 bits, en zit zelfs niet in de top 500. In 2016 zaten ze even in de top 200 met hun BrEniac die 548 Teraflops waard was.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.