Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux 3.7 * Linux snijdt wortels weg * Couchbase 2.0 *

i-nieuws 6 na 6 ** December 13th, 2012 by wim.webgang **

Linux 3.7

De ontwikkeling van de Linux kern is zover gevorderd dat versie 3.7 officieel is vrijgegeven. Een van de belangrijke uitbreidingen is ondersteuning van de nieuwe ARM 64-bit processoren, waaronder ARM-multiplatform, waardoor Linux met dezelfde kern kan draaien in verschillende ARM processoren.
Er zijn ook uitbreidingen en verbeteringen aan Btrfs, veel verbeteringen aan netwerk- en bestandssystemen, en natuurlijk veel kleine verbeteringen en nieuwe drivers.

Linux snijdt wortels weg

In de volgende Linux kern zal geen code meer zitten voor de intel 386 processor. Ingo Molnar, verantwoordelijk voor een deel van de Linux kern broncode, heeft grote kuis gehouden. In 24 broncodebestanden verwijderde hij 425 stukken code die te maken hadden met die bepaalde oude intel processor. Deze 32-bit processor dateert van 1991, en door de code voor die processor uit de Linux kern te halen wordt die veel eenvoudiger. Bovendien moet bij aanpassing in de toekomst ook geen rekening meer gehouden worden met de verwijderde code. Het is natuurlijk een belangrijke breuk, want Linus Torvalds, oprichter van Linux, begon ooit te programmeren op een computer met zo’n processor. Toch reageerde hij positief: “Ik ga niet sentimenteel doen, goed opgekuist”.

Couchbase 2.0

Couchbase heeft deze versie 2.0 van een NoSQL database uitgebracht. Ze heeft bv “Cross Datacenter Replication”, dat is de mogelijkheid om te draaien over servers in verschillende datacentra, waarbij de verschillende servers dezelfde versie van de data hebben. Dat zorgt voor grotere zekerheid (omdat er meer kopies zijn), en groter snelheid (omdat het opvragen van gegevens op verschillende plaatsen kan gebeuren.

NoSQL duidt aan dat het niet om de typische relationele database met tabellen gaat, maar om een tekstdatabank. Die is beter uitgerust om het zoeken in tekst snel en gemakkelijk te maken. Tekst is immers ook data, maar heeft niet de struktuur van een MySQL databank nodig. Heel wat webdocumenten, zoals blog posts, bestaan voor een belangrijk deel uit tekst. Maar ook in bedrijven, waar alle interne documenten worden gestockeerd, is men soms beter af met een database die afgesteld is op documenten in plaats van op records en velden.

Couchbase komt voort uit een combinatie van andere open source databank projecten, namelijk CouchDB van Apache en Membase van Northscale.


Membase was een project dat samen met MemCached gericht was op dynamische webtoepassingen. Het werd oorspronkelijke als commercieel project opgestart, maar nadien open source gemaakt om meer ontwikkelaars en gebruikers te bereiken.

Apache is de groep die ’s werelds belangrijkste en meestgebruikte gelijknamige webserver maakt, maar die ook andere open source projecten onder hun vleugels hebben, zoals OpenOffice na de afsplitsing van LibreOffice.

CouchDB van Apache was geschreven in de programmeertaal ERlang, en Couchbase herschreef alles in C om een snellere databank te verkrijgen. Couchbase bestaat uit een aantal ontwikkelaars van het vroegere Apache project, die er in 2011 uitstapten om aan een eigen opvolger te werken. Ze doen dat als bedrijf, en trokken externe investeerders aan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.